Det har snart gått en vecka sedan SDU, Sverigedemokratisk ungdom, mot flera elevers vilja, fick plats på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla under en temadag inför valet. Elever kördes bort när de demonstrerade utanför skolan.
– Det känns jättekonstigt att skolan tog dit polis för att hålla oss i schack, som att det är vi som är hotet, sade en av eleverna som protesterade till ETC.se då.
Rektorerna försvarade beslutet att släppa in SDU trots elevernas protester med att inget parti kan portas på grund av sina åsikter. Och Ulrika Lindmark, jurist på Skolverket, ger dem rätt. Enligt henne finns det inget juridiskt utrymme att stoppa partier med motiveringen att de har odemokratiska värderingar.
– Man ska bjuda in objektivt. Ett sätt kan vara att bjuda in alla partier som sitter i riksdagen, eller alla partier i kommunfullmäktige där skolan finns. Men om det skulle höra av sig andra partier som inte finns med i den politiska församlingen, då måste man tacka ja till dem också. Man måste behandla alla lika, säger hon.
Svenskarnas parti satsar stort
Det innebär att inte bara Sverigedemokraterna och deras ungdomsförbund har fri lejd in i skolor runt om i Sverige, utan att också nazistiska Svenskarnas parti, vars retorik ofta beskrivs som hets mot folkgrupp, har fritt fram. Partiet satsar stort i årets val och kandiderar till fullmäktige i bland annat Jönköping, Helsingborg och Stockholm. I dag har partiet bara mandat i en enda kommun, Grästorp utanför Trollhättan. Här ger skolorna dock kalla handen till Svenskarnas parti – bara partier som finns representerade i kommunstyrelsen är välkomna.
– Vi har diskuterat ganska mycket eftersom det är lite speciellt här. Det vi kommit fram till är att de lokala partier med politiker i kommunstyrelsen först och främst ska få komma och förklara hur de tycker och tänker, säger Pernilla Bjerkesjö, skolchef i Grästorp.
Bakgrunden är att Svenskarnas partis plats i fullmäktige i dag står tom, sedan det efter valet kom fram att den person som röstats in för partiets räkning, Daniel Höglund, inte var skriven i kommunen.
Pernilla Bjerkesjö säger att beslutet kan komma att omprövas, men man kommer inte att välkomna partier med antidemokratiska idéer.
– Är det något parti där vi inte tycker att man lever efter skolans värdegrund kommer vi att tacka nej, oavsett vilket parti det är, säger Pernilla Bjerkesjö.
Också på Angeredsgymnasiet i Göteborg, som har många elever med utländsk bakgrund, är man osäker på om Svenskarnas parti är välkomna om de ber att få komma.
– Jag har svårt att se att jag kan erbjuda en kränkningsfri miljö för mina elever om Svenskarnas parti erbjuds att torgföra sin politik fullt ut så som den är beskriven i deras partiprogram, säger Patrick Gladh, en av skolans rektorer.
Riskerar JO-anmälan
De skolor som trotsar reglerna och säger nej till rasister och nazister riskerar att JO-anmälas. Det enda som enligt Skolverkets tolkning kan vara skäl att utestänga ett parti är misstankar om att besöket kommer att leda till stora ordningsstörningar eller kravaller. Men ett sådant beslut ska i så fall fattas i samråd med polisen, säger Ulrika Lindmark.
– Man får inte använda det som svepskäl. Man får inte heller låta eleverna styra, exempelvis genom att hota med att kasta ägg. Sådana yttringar får inte bestämma.