– Vi kunde inte ha blivit sämre bemötta. Det känns jättekonstigt att skolan tog dit polis för att hålla oss i schack, som att det är vi som är hotet. Det minsta skolan skulle kunna göra är att tillåta oss att protestera, säger en av eleverna, som vill vara anonym.
Inför SDU:s besök på skolan i dag under en temadag om EU demonstrerade ett 30-tal personer mot att ungdomsförbundet bjudits in. Bland demonstranterna fanns både elever och utomstående. En av eleverna som deltog berättar för Dagens ETC att de blev tillsagda att lämna skolgården. En stund senare såg de att lärare hade ställt upp sig och blockerade ingångarna till skolan. När eleverna frågade varför fick de svaret att det var av trygghetsskäl.
– Jag sa till dem att min världsbild blir rubbad när de står inifrån och skyddar SDU från oss, elever på skolan, som fredligt står och visar vad vi tycker, säger hen.
Under hela besöket – som eleverna i en debattartikel i Dagens ETC förklarat varför de inte ville att skolan skulle tillåta – fanns också polisbevakning på plats.
– Det är obehagligt att rasisternas åsikter blir legitimerade och normaliserade, och vi som protesterar framställs som de extrema. Att antirasism blivit något som är udda, det är som att man vänder på yttrandefriheten, säger en av eleverna som stoppades från att demonstrera.
Eleven berättar också att man hört polisen prata med en av rektorerna om att det fanns ett förberett hundförband på polisstationen, vilket upplevdes som obehagligt och hotfullt.
– Skolledningen menar att det ska vara tillåtet för alla partier att delta, men man får inte protestera, för då är man ett hot mot demokratin. Vi anser att om det är något som är ett hot mot demokratin så är det SDU.
Britta Odevall-Mäki, en av rektorerna på skolan, förklarar varför eleverna kördes bort:
– De blev avhysta då skolområdet inte är en allmän plats. De av dem som är våra elever fick naturligtvis komma in i skolan och delta som alla andra, men de andra i demonstrationsgruppen blev avhysta. Vi har pratat med eleverna, och man kan förstå att de tycker att de ska få vara på skolan, men det är inte så när man tittar på det juridiska. Det blir lite dubbelt för oss också, men det är inte rätt plats, säger hon.
Eleverna upplever att de blivit utmålade som bråkstakar, hur ser du på det?
– Det har vi verkligen inte gjort. Jag har full förståelse för att den känslan kan finnas, men jag upplever dem inte som bråkstakar. De var hur lugna och fredliga som helst. Sedan tycker jag att det är trevligt att de står för var de tycker och ger uttryck för det.
Eleven som Dagens ETC pratat med är förvånad över att rektorn kallar deras protest för trevlig.
– De kan inte säga att det är trevligt när de inte tillåter oss att utrycka våra åsikter. De uppmuntrar oss inte direkt när de hotar med polis. Vi känner oss svikna.
Läs även Nabila Abdul Fattahs ledare: I demokratins namn konfiskerar rektorer plakat med orden ”Alla är vi lika mycket värda”