Den nya generationens miljöpartister vill inte behöva vara emot kärnkraft. Inför kongressen försöker Grön ungdom få partiet att välja en ny linje – att låta kärnkraften vara tills det finns fossilfria alternativ på plats. Och den som ska övertyga partiets inbitna kärnkraftsmotståndare är 19-åriga Hanna Lindqvist.
– Det viktigaste är att bli av med kolen och oljan, säger hon.
Harrisburg. Tjernobyl. Fukushima. Tre katastrofer som har fått världen att tvivla på kärnkraften. Den senaste 2011 fick Tyskland att helt lägga om sin energipolitik och i våras stängde det sista av landets kärnkraftverk. Det kan betraktas som en seger för det tyska miljöpartiet De Gröna som har haft det som mål sedan det första partiprogrammet skrevs 1980.
Kärnkraftsmotståndet finns också i det svenska miljöpartiets DNA. Idag är partiets mål att fasa ut kärnkraften i takt med att vi ökar produktionen av förnybar energi. Men det är den här formuleringen som den nya generationens miljöpartister i Gröna ungdom vill skriva om. En generation som bara var barn när den senaste stora kärnkraftsolyckan inträffade. Till den hör Hanna Lindqvist, Grön ungdoms ombud på Miljöpartiets kongress nästa helg.
– Vi vill fortfarande avveckla kärnkraften successivt men det ska inte vara en påskyndad eller okontrollerad avveckling. Och om det står mellan kol och olja eller kärnkraft så är valet självklart för oss. Nu vill vi att det ska bli tydligt för alla var vi står i den här frågan. Framför allt för unga som ser klimathotet som det största hotet mot vår existens, säger hon.
Viktigare med minskade utsläpp
Grön ungdom har skrivit en motion inför kongressen med rubriken: Ny energi för Miljöpartiet. Förslaget är att kärnkraften ska få vara kvar så länge det är tekniskt och ekonomiskt rimligt. Minskade utsläpp av växthusgaser måste överordnas viljan att snabbt fasa ut kärnkraften.
Det här är en linje som redan drivs av Grön ungdoms systerförbund i grannländerna Finland och Norge. Där går de dessutom längre och öppnar för nybyggnation av kärnkraftverk. I Finland, som är starkt beroende av kärnkraften när landet inte längre importerar el från Ryssland, har ungdomsförbundet även fått moderpartiet De gröna att mjuka upp motståndet.
Grön ungdom lyfter Ryssland krig i Ukraina som en av huvudanledningarna till att långsammare avveckling av kärnkraften. Stora delar av Europa har gjort sig beroende av Rysslands fossila gas och har inte alternativ på plats. Idag exporterar Sverige till både Tyskland och Polen, och för att kunna fortsätta att göra det vill Grön ungdom att kärnkraften får vara kvar samtidigt som de fossilfria energislagen byggs ut i Sverige och Europa.
Men finns det inte en risk att man bromsar utvecklingen av fossilfri energi om vi behåller de kärnkraftverk som finns och håller liv i dem?
– Jag tror och hoppas att både politikerna och branschen ser att det är det förnyelsebart som är framtiden. Och jag tycker också att man märker på branschen att det är vad den har varit inställda på i många år, säger Hanna Lindqvist.
Hur många år menar ni att det kan bli aktuellt att behålla kärnkraften?
– Det beror ju helt på vem som sitter i regeringen. I vår värld så börjar vi bygga ut det fossilfria här och nu. Då kan vi ha ett helt nytt system på plats inom 10-20 år. Det är tyvärr inte vad den nuvarande regeringen vill. Så därför får vi bara hoppas på ett maktskifte så att det kan gå så snabbt som möjligt.
Den nuvarande regeringen vill att det ska byggas ny kärnkraft, ska den också behållas under sin livstid?
– Det troliga är att de inte hinner få nya kärnkraftverk på plats innan nästa val och då hoppas jag så klart på ett maktskifte. Men om det faktiskt skulle bygga nya kärnkraftverk så vore det ohållbart att stänga dem direkt.
Utesluter inte uranbrytning
Göra ungdoms kärnkraftsmotion är inte den enda som kan leda till en krock mellan den äldre och den yngre generationen miljöpartister på kongressen. Gröna studenter har lämnat in en motion med rubriken: Inte alla gruvor. Studentorganisationen vill att Miljöpartiet ska tänka om kring sitt gruvmotstånd och att partiet ska arbeta för att Sverige ska vara en ledande producent av så kallade omställningsmetaller, metaller som behövs för elektrifieringen och den gröna industrin. Hanna Lindqvist säger att Grön ungdom delar studentförbundets grundtankar.
– Det är en komplicerad fråga för vi i vill ha det bästa av två världar. Vi vill ha ett skydd för djur och natur och ursprungsbefolkningens rätt till sin mark. Samtidigt ser vi att vi behöver de här mineralerna för att kunna göra en omställning. Och vi vill kunna få fram dem på ett hållbart och etiskt sätt. Det är bra att vi får diskutera det på kongressen.
Men är du och Grön ungdom öppen för ökad gruvdrift i Sverige?
– Vi är öppna för att undersöka det vidare.
Idag finns det ett förbud mot uranbrytning i Sverige. Den nuvarande regeringen vill häva det. Om Sverige ska ha fortsätt kärnkraft, är det då rimligt att uranet också får brytas i Sverige?
– Det är någonting man måste titta vidare på. Vi måste kunna framställa de etiska mineralerna som vi behöver. Och det måste vi göra snabbt för att vi ska kunna ha en omställning. Med det sagt, hur man löser det får man lämna till experterna att avgöra.
Idag får vi importera kärnbränslet till de svenska kärnor från andra länder, ska vi fortsätta med det?
– Det är vi jättekritiska mot. För vi kan inte säkerställa hur det har tagits fram. Att det är både socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart. Och för hållbar energi så måste vi ha alla delarna.
För Hanna Lindqvist är frågan om kärnkraften ett sätt att göra Miljöpartiet mer relevant för unga och få partiet att lyfta bortom den fruktade fyraprocentsspärren. Partiet får inte uppfattas som ett enfrågeparti, säger hon.
– Vi måste ha mer förståelse för den värld som unga växer upp i. Vi har växt upp med krig i Europa, med klimatförändringar, med skjutningar, med covid och pandemier. Det är många unga som mår väldigt dåligt idag. Därför måste vi bredda oss och visa att vi kan erbjuda en framtid som är hållbar på flera sätt. Vi vill inte fastna i att MP, det är det där partiet som bara hatar kärnkraft.
Men om man väljer bort en sån profilfråga för Miljöpartiet som kärnkraften, finns det inte en risk då att partiet förlorar sitt existensberättigande?
– Nej, vi är så himla grundade i miljöfrågorna redan. Människor har ett stort förtroende för oss där och självklart ska vi jobba jättehårt för att fortsätta ha det förtroendet. För att det är ingenting man får enkelt. Men människor vet att vi prioriterar miljöfrågorna. Och vi kommer ju fortsätta att göra det även om vi breddar oss.