När Felicia Kroon, 4,5 år, fick en lillebror var hon plötsligt bara välkommen på förskolan 15 timmar per vecka.
– Barnet straffas för att det har fått ett syskon, eller för att föräldrarna är arbetslösa, säger hennes mamma Johanna Kroon.
Hon och barnen bor i Örebro som, liksom majoriteten av landets kommuner, bara låter barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga vara på förskolan den lagstadgade minimitiden på 15 timmar i veckan.
När Bobo Kroon föddes för ett halvår sedan och Johanna Kroon gick på föräldraledighet skars Felicia Kroons tid på förskolan ner till fem timmar tre dagar i veckan. Hon lämnas vid tio på förmiddagen och hämtas klockan tre. Men om familjen fick välja fritt skulle Johanna Kroon vilja att dottern fick vara på förskolan varje dag.
– Det handlar inte om att jag måste ha henne där mellan sju och fem, men kanske från nio till halv fyra. Då skulle hon få ut mer av den pedagogiska verksamheten. Hon skulle känna sig mer med i gruppen på något sätt, säger hon.
Heltid med pappan
Johanna Kroon lever inte med Felicia Kroons pappa och de veckor dottern är hos honom får hon vara full tid på förskolan.
– Eftersom hon får gå längre dagar när hon är hos honom så tycker jag att det funkar, men annars hade det varit för lite. Det märks att hon missar grejer som de andra barnen gör. Hon är 4,5 år och vill vara på förskolan. Det blir hattigt för henne, säger Johanna Kroon.
”Många måste stressa”
Hon betonar att personalen på förskolan är väldigt tillmötesgående och att det aldrig varit några problem att byta dagar eller hämta senare om det behövts, men hon vet föräldrar som inte har det lika bra.
– Det är många som måste stressa för att få ihop det, säger Johanna Kroon.
Samtidigt är det en känslig fråga för många att kräva mer tid på förskolan för sina barn, tror hon.
– Man är redan så ifrågasatt i allt man gör. Många aktar sig för att säga att man vill ha sitt barn borta, på förskolan. Men det handlar ju inte om att man inte vill vara med sitt barn, utan om att man tänker att det är bättre och roligare för barnet att få några extra timmar på förskolan, säger hon.
http://www.etc.se/node/7719/editHon tycker också att reglerna rimmar illa med synen på förskolan som en viktig pedagogisk verksamhet, något som slås fast i förskoleplanen.
– Man säger att barnen bara får 15 timmar på förskolan eftersom det finns en annan vuxen som kan passa barnet, då blir det som att man ser tiden på förskolan som barnpassning när det inte är så det är. Det är en pedagogisk verksamhet som alla andra. Det är så motsägelsefullt. Man skulle aldrig säga så om det handlade om skolan, att man bara fick vara där en viss tid, säger hon.
Läs även:
I Botkyrka är syskon välkomna 35 timmar i veckan: "Motverkar barnfattigdomen"