Om du bor i Söderhamn gör förskolan ingen skillnad på om du som förälder jobbar, är arbetslös eller föräldraledig. Alla barn har rätt till lika mycket tid på förskolan. 15-timmarsreglen togs bort den 1 augusti förra året och nu finns ingen tidsbegränsning.
– Vi vet att hur många timmar man får på förskolan påverkar barnets förutsättningar senare i livet. Det här är något vi har pratat om från och till under flera år och nu fick vi de ekonomiska förutsättningarna att genomföra det, säger Alexandra Gard, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Söderhamn.
I Botkyrka tog man bort regeln redan för fyra år sedan och ger alla barn minst 35 timmar i veckan på förskolan.
– Vi vet att de barn som gått i pedagogisk förskoleverksamhet har större ordförråd när de börjar förskoleklass. Forskningen visar att skolan fungerar som en multiplikator som fördubblar ordförrådet. Om vi ska ge alla chansen till skolframgång är det självklart att ge alla förskolebarn rätt till 35 timmar, oavsett vad deras föräldrar gör. Det skapar en likvärdig och kompensatorisk skola, säger Ebba Östlin (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Hon tillägger att 35-timmarsregeln också varit en bra pusselbit i arbetet mot barnfattigdom.
– Att alla barn får 35 timmar innebär att man får frukost, lunch och mellanmål. I en del av våra förskolor är detta viktigt. Det här är en generell regel som kan ge väldigt många barn en bättre barndom, säger hon.
Kommuner generösare än lagen
Rätten till 15 timmars förskola för barn till arbetslösa infördes 2001 och året därpå fick även barn till föräldrar som är föräldralediga med yngre syskon rätt till 15 timmars barnomsorg.
Sedan den lagstadgade rätten infördes har flera kommuner valt att gå ett steg länge och vara mer generösa med tiden. En granskning som SVT gjorde 2012 visade att ett 20-tal kommuner i landet är det. Dit hör bland annat Borlänge som erbjuder 20 timmar, Ekerö med 25 timmar och Järfälla med 30 timmar i veckan. I Lund har barn till föräldralediga eller arbetslösa rätt till 25 timmar i veckan och i Nynäshamn är motsvarande tid 30 timmar.
Det finns i dag ingen samlad statistik över hur 15-timmarsregeln tillämpas i olika kommuner. Ebba Östlin i Botkyrka tycker att de kommuner som håller på regeln resonerar konstigt.
– Jag tycker att det är märkligt. Det finns en förlegad syn, att man ser på förskolan som barnpassning istället för pedagogisk verksamhet. Jag hoppas att det kommer att ske en förändring, säger hon.
Örebro hör till de kommuner som håller på 15-timmarsregeln. Marie Magnusson (KD), ordförande i förskolenämnden, säger att alla föräldrar som behöver har möjlighet att ansöka om utökad tid om det finns särskilda behov. Hon berättar också att ett antal förskolor i Örebro erbjuder 25 timmar. Reformen gjordes före valet, när kommunen hade fem skolnämnder istället för en gemensam förskolenämnd, och syftet var att ge barn i utsatta områden större möjlighet till språkinlärning. Faktiskt efter ett studiebesök från Botkyrka.
– Vi hörde dem då, det handlade om språket och pedagogiken. Man menade att det var jättebra med upp till 35 timmar. En av våra dåvarande skolnämnder nappade. Men jag ska säga i ärlighetens namn så har vi en större utmaning i barns alldeles för långa vistelsetider. Det är ett större problem. Personalen reagerar på barn som inte alltid mår helt bra på förskolan, säger hon.