För tio år sedan var bara sju procent av dem mellan 61 och 64 år ålderspensionärer. Nu har andelen växt till 20 procent. En av fem tar alltså ut ålderspension i förtid. Det visar en ny undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen. Därmed bekräftas den slutsats som Folksam kom fram till i en rapport förra året – fler går i tidig pension, och det gäller framförallt bland arbetslösa och dem som är eller har varit sjukskrivna.
– Dels tror jag att det beror på att ersättningarna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen ofta är lägre än pensionen eller att man utförsäkras och pensionen ses som enda utväg. Och dels beror det på att man vill komma ifrån jobb- och utvecklingsgarantin, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.
Han menar att den som är arbetslös och har passerat 61 år sällan kommer ut i arbete igen. Istället väntar arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti som inte är en garanti för jobb.
– Det är snarare en garanti för att man drabbas av tristess och vanmakt. Att då kliva av är en djupt mänsklig reaktion, även om man får betala ett högt pris i pensionsbortfall, säger Håkan Svärdman.
Ökad risk för låginkomsttagare
Han har räknat på vad det kostar att gå i ålderspension som 61-åring, och kommit fram till att det handlar om mellan 500 000 och en miljon kronor för en genomsnittlig löntagare under resten av livstiden. Även Inspektionen för socialförsäkringen pekar på lägre inkomst som en konsekvens av tidig pension.
– Tidig ålderspension innebär ju att man slutar tjäna in pensionsrätter, och istället måste pensionen delas upp på fler år. Dessutom visar vår undersökning att risken för tidig ålderspension är högre bland låginkomsttagare, säger Marcela Cohen Birman, projektledare på Inspektionen för socialförsäkringen.
Rapporten visar också att en högre andel av dem som har varit mycket sjukskrivna några år innan de blir 60, går i tidig ålderspension idag jämfört med 2003. En orsak kan vara en striktare sjukförsäkring, menar Marcela Cohen Birman.
– Under den här perioden har sjukersättningen blivit striktare, och vi ser en nedgång i andelen som får någon form av sjukersättning. De striktare reglerna kan ha betydelse för att högre andel tar ut sin ålderspension, säger hon.
”Lösningen blir ålderspension”
Håkan Svärdman är övertygad om att det finns ett samband. Han menar att dagens sjukförsäkringssystem gör att många hamnar utanför.
– Systemet tar inte hänsyn till ålder. Är du över 60 år och har haft ett hårt jobb, vilket många har, bedöms du ändå på samma sätt som någon ung och får kanske ingen sjukersättning. Då blir lösningen att ta ut ålderspension, säger han.
Men Sabina Joyau, politisk sakkunnig hos socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), tror varken att sjukersättningen eller jobb- och utvecklingsgarantin är orsak till att fler tar ut tidig ålderspension.
– Att något fler har gått i ålderspension kan bero på ökade möjligheter till flexibelt uttag av ålderspension, det vill säga att både kunna arbeta och ta ut pension samtidigt, säger hon.
För att färre ska behöva ta ut ålderspension i förtid tror Håkan Svärdman att det krävs en rad åtgärder. Förutom att ta hänsyn till ålder när sjukersättningen ska bedömas menar han att ersättningsnivåerna behöver ses över. Pension betyder sällan hög inkomst – men den blir ännu lägre för dem som går i förtid.
– Med sjukersättning brukar man ha en försäkring som gör att man får tjänstepension fram till 65 år, men den som går i tidig ålderspension går miste om det. Därför blir pensionen ännu lägre.
Läs alla artiklar
Del 1: Arbetslösa tvingas till tidig pension – förlorar miljoner
Del 2: ”Jag överlever inte på min låga pension”