Detta efter en kompromisslösning, då valberedningen ville peta Kakabaveh helt, men medlemmarna röstade för att behålla henne på listan.
Amineh Kakabaveh ler med hela ansiktet och konstaterar att hon fått över 3 500 personkryss – mer än någon annan icke-partiledare sedan Gudrun Schymans tid i partiet.
– Man blir ju väldigt glad över att få ett så starkt stöd såklart, säger Amineh Kakabaveh, som innan hon fått beskedet om det höga antalet personkryss var tveksam till om hon skulle orka med en mandatperiod till.
– Men nu känner jag att jag inte vill svika dem som har förtroende för mig. De som gillar mig och det jag står upp för, säger hon och betonar att hon inte kom hit till Sverige från en by i de kurdiska bergen för den svenska välfärdens skull.
– Jag kom hit för att jag tvingades fly, för att jag som socialist och kurd kämpade för de mänskliga rättigheterna, för jämställdhet. Och det är ju den kampen jag vill fortsätta med. Varför ska jag då låta prestige styra?
Konflikt med partiledningen
Den prestige hon syftar på rör den tidigare konflikten med partiledningen om frågor om patriarkalt förtryck och hederskultur i invandrartäta bostadsområden.
Hon fick också skarp kritik efter att hon på sin Facebooksida spred ett grovt rasistiskt klipp från Nordisk ungdom, en delning som hon senare förklarade var ett misstag. Hon förklarade att hon inte visste att Nordisk ungdom stod bakom klippet som hon inte hade sett i sin helhet och att hon med inlägget endast hade för avsikt att kritisera den svenska integrationspolitiken och utvecklingen i förorten.
Hon backades upp av debattörer på högerkanten, samt vissa vänsterpartister, som hävdade att hennes ursäkt borde tas på allvar och att kritiken mot henne snarare antydde att partiet hade fortsatta problem med att diskutera förorts- och hedersfrågorna. Men inom partiet har hon fortsatt att vara kontroversiell och väcka debatt.
Inför höstens val petades Amineh Kakabaveh först från valberedningens förslag på riksdagslista, men blev efter en medlemsomröstning återigen upptagen på listan, men då betydligt längre ned än tidigare.
– Vi måste kunna skilja på kritik mot hederskultur och kritik mot islam. Det är ju de islamistiska fundamentalisterna jag vill kämpa emot, ingen annan, säger Amineh Kakabaveh och framhåller att vi måste våga ta den kampen om vi någonsin ska få bukt med rasismen mot muslimer och Sverigedemokraternas framgångar.
– Fundamentalisterna ökar hatet för vanliga muslimer i de här områdena, säger hon och markerar att det ställningstagandet knappast gör henne till någon ”husblatte”, vilket vissa av hennes kritiker (även inom partitoppen) anklagat henne för att vara.
– Man kan inte generalisera och säga att alla kvinnor i dessa så kallade ”utsatta områden” är förtryckta. Men jag som själv bor i Skärholmen och arbetar i organisationen Varken hora eller kuvad ser ju problemen som finns – att kvinnor isoleras och att även moderna muslimer skräms till att anpassa sig efter de konservativa krafterna, säger hon.
”Näthat”
Amineh Kakabaveh tilläts (enligt egen utsago) inte att delta i Vänsterpartiets officiella valrörelse och under den gångna mandatperioden har hon isolerats från partiets politiska arbete i utskotten. Vissa partikollegor ska till och med ha ägnat sig åt rent näthat, riktat mot henne, uppger hon.
– När man som ledamot inte får stöd på samma villkor som andra, när man inte placeras i något riksdagsutskott, när man attackeras av sina egna kollegor, då är det inte roligt.
Partiledaren Jonas Sjöstedt säger hon sig ändå ha en god relation till.
– Om man lyssnat på honom i valrörelsen låter det ju som att han helt håller med mig om hedersförtrycket nu, att vi måste komma åt det. Så jag upplever att konflikten är överspelad, säger Amineh Kakabaveh.
Från ord till handling
Men nu är det dags att gå från ord till handling, menar hon.
– Kamp handlar inte om att prata utan om att göra saker, om att åstadkomma verklig förändring, säger Amineh Kakabaveh och poängterar att riksdagsplatsen inte är något mål i sig.
– Målet är att kämpa för alla människors lika värde. Samma kamp som jag drömt om sedan jag var sex till sju år och levde i en liten by i de kurdiska bergen.
Amineh Kakabaveh tittar ut över lokalen, hejar på en bekant från Friskis & Svettis-passet som hon ska vidare till direkt efter intervjun, funderar en liten stund och säger:
– Jag kommer inte ta skit mer. I och med alla de här personkryssen så vet jag att jag har stöd. Varenda röst värdesätter jag. De visar att partiet måste lyssna mer på mig nu.
En post hon själv skulle kunna tänka sig är den som utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
– Jag vill som sagt kämpa för solidaritet och alla människors lika värde. All världens befolkning finns ju i våra förorter. Nu efter valframgången har jag dessutom personligen fått grattishälsningar från våra systerpartier i många olika länder.
Nästa vecka ska hon åka ned till Tyskland, dit hon blivit bjuden av Rosa Luxemburg Foundation för att föreläsa om hur man bäst bekämpar hedersrelaterat förtryck.
– Jag skulle verkligen vilja bidra med mina kunskaper kring detta ämne även i riksdagen. Det är de här frågorna jag möter dagligen genom mitt arbete i Varken hora eller kuvad, att flickor ska få lära sig cykla och simma. Att det ska vara lika självklart för dem som för pojkarna och inte bara en dröm, avslutar Amineh Kakabaveh.
FOTNOT: Artikeln har uppdaterats med förtydligande information om Amineh Kakabavehs delade Facebook-inlägg.