Hoppa till innehållet

Konsumtion

Debatt: Individuell handling avgörande för att lösa klimatkrisen

Dagens ETC

Docenten i tjänstevetenskap Tullia Jack argumenterar på debattsidan i Dagens ETC (9/7) att systemförändringar krävs för att nå klimatmålen. Det känns lite som att slå in en öppen dörr. Alla borde inse, och expertisen dessutom betona, att samtliga individer nu behöver agera efter förmåga i alla sina olika roller – som medmänniska, förälder, lärare, debattör etcetera – för att de klimatrelaterade riskerna ska bli mer acceptabla.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Klimatförändringarna är redan här. De förkortar liv, påverkar hälsa och orsakar skada. Att stoppa dem är som att vända en atlantångare: Även om man vrider ratten häftigt tar det tid innan fartyget har svängt. Det duger inte längre att peka på en eller två roller, exempelvis politiker och företagsledare, och argumentera att det enbart är i dessa roller som lösningen finns, om klimatrisken ska hållas på en acceptabel nivå.

Systemförändringar har sin självklara plats i omställningen och steg har tagits i rätt riktning. Arbetet leds främst av individer i roller som politiker och företagsledare, men för att de ska lyckas krävs också att individer röstar för systemförändringar i rollen som väljare vid politiska val, och att företagsägare utser rätt typ av ledare – vilket i sin tur kräver upplysning och förebilder. Detta förutsätter att individer agerar i rollerna som lärare, debattör, förälder, idrottsledare, medmänniska och så vidare. 

Sammanfattningsvis är vi alla individer som kan och behöver agera efter förmåga i samtliga våra roller, och agerande i en roll utesluter inte agerande i en annan. Tvärt om har de förändringar som är möjliga i olika roller olika utmaningar, och resultaten från en typ av utmaning behöver inte negativt påverka resultatet från en annan. Inga typer av förändringar bör förringas i det allvarliga läge vi nu befinner oss.

Inga typer av förändringar bör förringas i det allvarliga läge vi nu befinner oss.

Medan systemförändringar har potential att med relativt få beslut åstadkomma stora utsläppsminskningar för många individer samtidigt, lider de ofta av långa ledtider. Dessa orsakas av sådant som stora och svåra målkonflikter, behov av lagändringar, utredningar, omförhandlingar av avtal, omstöpning av infrastruktur och införlivande av nya stadsplaner. En önskvärd demokratisk omställningsprocess kan bara påskyndas i viss utsträckning om oroligheter och konflikter ska kunna hållas på acceptabla nivåer. Vi vet helt enkelt inte om omställningen kommer att lyckas i tid innan oacceptabla klimateffekter uppenbarar sig.

Här kan individuell handling och handling på familjenivå inom befintliga lagar och regler, via en mångfald av enskilda beslut, minska klimatriskerna och utgöra komplement till de större och trögare systemförändringarna. Denna mångfald av individuella bidrag kan mycket väl senare visa sig ha varit avgörande för att hålla klimateffekterna på en hanterbar nivå.

Det påstås ofta att Sverige ligger bra till vad gäller nationella och produktionsbaserade utsläpp. Men våra klimatavtryck är globala och Sverige ligger över det globala genomsnittet för konsumtionsbaserade utsläpp, vilka omfattar utsläpp från varor och tjänster som används i Sverige oavsett var utsläppen sker. Enligt Naturvårdsverket kom 2021 hela 60 procent av de konsumtionsbaserade utsläppen från hushållens konsumtion och kan därmed påverkas direkt genom privatpersoners individuella handling.

Medan demokratiskt genomförda systemförändringar automatiskt medför ett mått av rättvisa i bemärkelsen att alla individer omfattas av samma regel- och ramverk – de bygger inte på enskildas kunskap och vilja till uppoffring – erbjuder individuell handling momentan vägvisning för industri och nyföretagande. Individuell handling är företags- och samhällspåverkan genom direkt konsumentmakt. 

Nej, individuell handling räcker inte. Men den har en betydelsefull, och kanske avgörande, roll i omställningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.