Vänsterpartiet litar inte längre på Socialdemokraterna. Men genom att bilda regering med dem, och med Tage Erlander som ledstjärna, hoppas Nooshi Dadgostar få S – och Sverige – på rätt köl.
På Nooshi Dadgostars kontor sitter bilder på kvinnor hon ser upp till. Det är Frida Kahlo, Simone de Beauvoir och Beyonce. Det är Pia Sundhage, Selma Lagerlöf, Elaine från Seinfeld och Nooshi Dadgostars egen mamma.
Och så finns här en man: socialdemokraten Tage Erlander.
Det har snart gått fyra år sedan Dadgostar fällde den socialdemokratiska regeringen i protest mot förslaget om att införa fri hyressättning vid nyproduktion av hyresrätter, vilket Vänsterpartiet menade skulle leda till marknadshyror för alla lägenheter. Även den gången var Tage Erlander med, citerad av Dadgostar.
Vänsterpartiets partiledare befinner sig nu mitt i mandatperioden, och på senaste tiden har hon kritiserat elpriserna och matkostnaderna. Samtidigt har hon fått kritik från de egna leden om att hon drivit partiet åt höger.
Jag möter upp partiledaren på kansliet strax före julhelgerna för att tala om vilken politik Vänsterpartiet ska föra framöver. Nooshi Dadgostar hälsar avslappnat, för att sedan justera sin hållning och ändra röstläge när hon får frågor om partipolitiken. Hon sätter ihop händerna och kisar med ögonen.
Vilken ekonomisk politik kommer ni att gå till val på?
– Exakt vad vi kommer att gå till val på kommer vi att återkomma till. Men just nu har vi tre matjättar som har närmast monopol på matmarknaden. Där vill vi stärka konkurrensen.
Det låter lite som småföretagarpolitik – är det vänsterpolitik?
– Det är konkurrens för kundens bästa. Det viktiga är att det blir låga priser.
Vill du ha ett tak för matpriserna?
– Nej, ökad konkurrens är det som behövs. Matjättarna måste sälja till alla handlare. Det måste gå att öppna upp en fullsortimentsbutik idag och kunna jämföra olika grossister.
Nooshi Dadgostar förklarar produktionskedjan – matjättarna låser in handlarna i sina egna kontrakt, och vägrar sälja till andra handlare.
– Det gör att det inte är så lätt att öppna upp en billigare butik, eftersom du kommer tvingas in i ett oacceptabelt långt avtal med nån av grossisterna. Vi vill att grossisterna ska konkurrera med varandra, och sälja billigare limpor till handlarna. Så om de känner att nu säljer du för dyrt till mig måste en handlare gå till… nu blir det väldigt komplicerat… en grossist och köpa av den istället.
Som du säger, det är lite komplicerat. Hur ska du nå ut med den här ekonomiska politiken? Om någon undrar varför deras bröd är så dyrt, eller varför tomaterna kostar så mycket. Det här med att beskriva grossistledet och den ökade konkurrensen…
– Det är verktyget. Det är hur:et. Syftet är att sänka ditt matpris.
Ni vill också höja skatten och begränsa bankernas vinster.
– Det handlar om att vi behöver återuppbygga vår välfärd. Vi är en stark, modern välfärdsnation, det är det som är det svenska folkhemmet.
Är vi det eller vill du att vi ska vara det?
– Det är så det ska vara. Och det är vad svenska folket vill att Sverige ska vara. I vårt land ska man få en lika bra utbildning oavsett om mamma är direktör eller lokalvårdare eller civilingenjör eller busschaufför. Det är bättre att ta ut kapitalskatt på höga kapital och förmögenheter, eller att höginkomsttagare får bidra mer. Alla är vinnare på det. Det är bara att se på USA vad som händer när man privatiserar sjukvården – det blir mycket dyrare för alla. Vi måste anställa fler och fasa ut kommersiella gold diggers som bara är ute efter pengar. De stora privata skolföretagen, till exempel, som korrumperar systemet och segregerar skolan.
Vänsterpartiet har tidigare föreslagit ett tio-årigt undantag för överskottsmålet i statsbudgeten. Genom att gå med underskott ska staten kunna satsa 700 miljarder kronor på en klimatomställning. Nyligen beslutade riksdagen dock att slopa överskottsmålet och istället införa ett balansmål, där finanserna går jämt ut.
Hur ser du på era möjligheter att få till det investeringsprogram som ni föreslagit?
– Vi har jobbat stenhårt på att få ett investeringsmål. De andra partierna stoppade det. Idag finns det väldigt hårda begränsningar för vad vi ska satsa på. Det är väldigt onödigt, säger Nooshi Dadgostar.
– Vi lever ju på de satsningar vi gör idag – det är det vi ska leva på imorgon.
700 miljarder är mycket pengar. Hur ser du på era utsikter att få med er de andra partierna på detta?
– I grunden är det inte det. Det är normalt att länder satsar på sitt land och sin befolkning för att utveckla och modernisera ekonomin. Det höjer tillväxten, sänker arbetslösheten och gör oss till ett tekniskt mer utvecklat land. Vi behöver bygga ut bostäder till alla unga. Vi behöver bygga ny räls för att våra företag ska kunna transportera vårt gods, till världen och Europa, och för att fler ska kunna åka tåg utan att behöva oroa sig för om de kommer fram eller inte. Vi behöver bygga ut elnät och elproduktion, där ser vi att Sverige blir allt mer nedgånget. Det räcker att sätta sig på ett tåg för att förstå det.
Inte heller här vill Nooshi Dadgostar säga något om vad partiet går till val på. Däremot understryker hon att mycket av det som byggdes för 50-60 år sedan – med andra ord under Tage Erlanders tid – behöver renoveras och byggas ut.
Socialdemokraterna har föreslagit en bostadspolitik som bland annat består av att riva existerande bostäder. Hur ser V på det?
– På vissa utflyttningsorter har det blivit aktuellt att riva bostäder eftersom det är svårt att få köpare och hyresgäster. Det är dyrt och smärtsamt, men går förstås inte att utesluta. Men generellt tror vi mer på att bygga nytt. De flesta av oss bor på orter där det råder bostadsbrist. Vi kommer behöva återupprätta den statliga bostadspolitiken, utse en riktig bostadsminister och lägga upp en plan för hur vi bygger bort bostadsbristen. Den måste få kosta.
Vänsterpartiet vill vara en betydande politisk kraft under nästa val. Hur ska ni nå Miljöpartiet och Socialdemokraterna och fortfarande hålla er till vänster?
– De som förstört Sverige, eller som monterat ner så stora viktiga delar av vårt land, har ju suttit i regering i åratal. Det är moderater och socialdemokrater. Numera finns även Sverigedemokraterna med, vars stora insatser de här åren har varit sänkt a-kassa, en av de största neddragningarna i vården, höjda priser på tandvård och läkemedel och ett starkt försvar av utländska bolag som tar pengar ur välfärden och monterar ned den. Det behövs något nytt. Förändring på riktigt.
Kan du förtydliga – du svarar inte på hur Vänsterpartiet ska få med sig MP och S på er politik?
– För det behöver vi samlas, föra dialog med varandra och resonera kring de viktiga frågorna. Vi tre partier är vana vid att samarbeta och komma framåt även i svåra frågor. Men jag skulle också vilja sträcka ut en hand till Centerpartiet för att delta i sådana samtal.
Hur ska ni se till att det inte blir ni som följer deras politik istället för tvärtom?
– Genom regeringssamverkan. Alla väljare är lika mycket värda och ska behandlas med samma respekt. Tiden då Vänsterpartiet var ett stödparti är förbi.
Hur viktigt är det att vara regeringsduglig?
– Ja, alla partier vill nog ha makt att förändra. Det är poängen med att göra det vi gör – att genomföra det.
Vad är den stora skillnaden mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet?
– Socialdemokraterna har ju deltagit aktivt i de här åren av nyliberal nedmontering av Sverige. Många av de åren kan man vara självkritisk och säga att Vänsterpartiet stått vid sidan och gjort det bästa av situationen, att vi litat på att Socialdemokraterna ändå ska lösa det. Vi gör inte längre den bedömningen. Vi litar inte på att Socialdemokraterna, som är ett allt mer idéfattigt parti, ska ge en ny inriktning för Sverige.
Pratar vi om Socialdemokraterna idag eller historiskt?
– Under de senaste 25-30 åren.
Om man tittar på hur S var innan då. Finns det någon skillnad mellan dagens vänsterparti och gårdagens socialdemokrater?
– Under efterkrigstiden var vi ett parti som kunde lita på att Socialdemokraterna skulle bygga upp Sverige framåt. Idag är de ett annat slags parti. De leder inte utvecklingen. Tvärtom var de med och försämrade sjukförsäkringen. De stoppade inte privatiseringarna av välfärden och har under lång tid byggt in de här begränsningarna mot att göra investeringar i vårt land.
Och ändå hoppas ni på att samarbeta med dem.
– Det är så bekymmersamt att Vänsterpartiet kanske inte får över 50 procent, säger Nooshi Dadgostar och ler.
– Jag beklagar det naturligtvis, men vi måste samarbeta i framtiden också. Då är det viktigt att vi blir av med den här regeringen. Och SD, som fungerar som nyttiga idioter för att förstärka den nyliberala inriktingen. De jobbar väldigt aktivt för att försämra för Sveriges arbetarklass, vårt folkhem och vår nation.
Finns det en risk att ni distanserar er från er egen rörelse i er strävan efter att få samarbeta med andra partier?
– Nej, nästan 100 procent av våra väljare vill att vi ska sitta i regering. Vi kan inte acceptera att undersköterskor har så dåliga arbetsvillkor som de har just nu, eller att de som är brukare inte får den omsorg de behöver. Vi kan inte acceptera en marknadsskola som slår ut så många barn. Vi har kort tid på oss att få ner utsläppen. Det måste ske, helst igår.
Samtidigt har ni fått intern kritik. Ett sådant exempel är när du poserade i en Kamala Harris-keps på Instagram.
– Tänker du att det var regeringsrelaterat?
Jag tänker att många läste det som att du distanserade dig från din egen rörelse.
– Vår uppfattning är att Donald Trump var ett sämre val än Kamala Harris.
Varför kände du att du ville göra det valet, för det är ju inte ett val du var tvungen att göra?
– Självklart kommer jag föredra någon som står upp för kvinnors aborträtt framför någon som inte vill det.
Kritiken handlade snarare om att Kamala Harris finansierat Israel med vapen.
– Man ska nog inte ta det som att när vi har samarbeten med partier i andra länder – nu menar jag inte att vi har det med Demokraterna – att man tycker samma sak i alla detaljer. Då kommer man ha väldigt svårt att ha relationer med partier i andra länder. Däremot finns det en väldigt stark aversion mot Donald Trump som monterar ned hela klimatarbetet och som riskerar att slå sönder många unga kvinnors liv när man inte står upp för aborträtten.
Är det viktigt som vänsterparti att ha en nära relation till Demokraterna i USA?
– Vi har ju relationer till många partier i många länder. Vi är ett internationalistiskt parti.
En stor del av den interna kritiken mot Vänsterpartiet har handlat om er relation till Palestinarörelsen – om att ni inte protesterat tillräckligt eller pressat på regeringen ännu mer. Hur ser du på den kritiken?
– Hade vi suttit i regering hade vi haft större möjlighet att avbryta alla militära samarbeten med Israel. Idag har vi en utrikesminister som inte ens kan säga att man ska följa ICC:s arresteringsorder på Netanyahu. Det är ju uppseendeväckande. Där måste vi arbeta ännu mer, särskilt Sverige som land och nation, för ett fritt Palestina. Ett så här aggressivt folkmord har vi inte sett på väldigt länge.
Vill ni vara förankrade i Palestina-rörelsen?
– För oss är det viktiga att Palestina ska bli fritt. Att vi får stopp på dödandet och att Sverige ingriper och gör det vi ska göra.
Hur ska ni befria Palestina?
– Vi jobbar så hårt vi kan härifrån. Vi kräver av utrikesministern att hon ska säga att Netanhayu måste arresteras om han beträder svensk mark och att man ska följa den resolution som har tagits i generalförsamlingen, som innebär att man inte får finansiera ockuperad mark. Där behöver regeringen komma med de förändringar Sverige ska göra för att garantera det, och sätta press på Israel. Både genom EU och FN och genom att man avbryter alla militära samarbeten med Israel.
Innebär det ett vapenembargo?
– Ja, absolut.
Innebär det också att ni vill att rådande avtal som Sverige har ska upphöra, till exempel Försvarsmaktens avtal med det israeliska vapenföretaget Elbit?
– Det skulle man behöva göra, ja.
Det har poppat upp lite nya partier på sistone, bland annat från personer som blivit uteslutna från Vänsterpartiet. Därifrån kommer det kritik om att vänstern gått för mycket åt höger. Hur ser du på det?
– Vi ser vilka problem som finns i landet och formulerar svar och kommer arbeta stenhårt för Sveriges arbetare. Det var ju därför vi fällde regeringen. För vi kan inte ha ännu en hel sektor som dör på nyliberalismens altare.
Hur förankrat är Vänsterpartiet i sina egna gräsrötter?
– Ja vi består ju av 25-30 000 medlemmar och det är de som bestämmer. Sen har vi ännu fler väljare naturligtvis.
Tiden rinner iväg på partikansliet och partiledaren ska till nästa möte.
Jag frågar henne om hon har någon politisk förebild.
– Jag tycker att det är viktigt att man får saker gjorda. Och att det blir förbättringar på riktigt. Därför skulle jag säga Tage Erlander.
Ingen vänsterpartist?
– Han åstadkom förändringar för Sveriges arbetare. Det är en viktig inspiration.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.