Kärnkraft
Debatt: Uranet till kärnkraften kan vara slut om 100 år
Kärnkraftverket i Oskarshamn, reaktor 3.
Dagens ETC
Kärnkraften kommer nog bara att bli en kort parentes. Samtidigt vill Tidö att skattebetalarna ska plöja ner oerhörda kostnader och likt gammal sovjetisk planekonomi finansiera nya reaktorer med garanterat elpris på 80 öre per kWh till kärnkraftsbolagen.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Med nästintill religiös tro på att kärnkraft är svaret på alla energitekniska frågor lyssnar Tidö varken på expertmyndigheter eller en samlad opposition. De osäkra slutkostnaderna för reaktorerna och det livsfarliga avfallet som måste säkras i 3 000-4 000 generationer och där man inte har någon säker lösning för slutförvaret, får främst de efter oss ta hand om.
Tidö missar sorgligt nog perspektiv och ansvar för framtiden och riskerar samtidigt att lägga en våt filt över möjligheter till svensk teknikutveckling, jobbskapande och stora exportmöjligheter i förnybar energiteknik.
Enligt bland annat Scientific American och World Nuclear Association räcker jordens kända urantillgångar i ytterligare cirka 200 år för de kärnkraftsverk vi idag har i världen. Skulle Tidös kärnkraftsplaner och massiva utbyggnad bli lika i andra länder, är 100 år en rimlig tid att anta innan världens ekonomiskt försvarbara brytbara urantillgångar och kärnkraftsbränsle är slut. Samtidigt blir hela tiden brytningskostnaderna på grund av knapphet, dyrare och dyrare ju mer kärnkraftsbränsle man måste få fram.
Kärnkraften kan alltså aldrig bli mer än en kortare parentes men dessvärre stå i vägen för framtidssäkra förnybara energialternativ.
Kunniga organisationer med spetskunskaper och helhetstänkande kring avfallsfrågan, Kärnavfallsrådet och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG, har Tidö effektivt tystat genom att ekonomiskt stöd till verksamheterna har dragits in. Konstruktivt kritiskt granskande och kunniga röster verkar Tidö inte vilja ha samtidigt som massiv ny kärnkraft ska få snabbspår och garanterad finansiering, alltså mot all ekonomisk och teknisk rationalitet.
Tidö verkar inte heller tänka på alla framtida generationer som kommer att dras med oerhörda ekonomiska bördor och livsfarligt radioaktivt avfall, som kan betraktas som en av världens hittills största miljöfråga. Liknande avfallsproblem som finns i Sverige har många av världens länder där man väntar på en slutlösning och under tiden hanteras det radioaktiva avfallet ibland osäkert och riskfyllt.
Mot kärnkraft står fritt flödande förnybar energi, till exempel solkraft, vindkraft och vattenkraft. Den förnybara energin finns i oändliga mängder och behöver inget bränsle som tar slut, den producerar inte heller något farligt radioaktivt avfall.
Sverige har unik chans att helt välja fri förnybar energi, utveckla jobb och exportinkomster liksom att vara ett gott föredöme för världen. Enligt många experter på området, till exempel Energiforsk, energibranschens gemensamma forskningsorgan, kan också de förnybara energisystemen säkra stabila elnät.
Det nog blir mycket svårt att hitta en seriös investerare som vill satsa på massiv ny kärnkraft.
Att Tidö tondövt framhärdar i kärnkraftsiver trots kompakt motstånd från nästan alla experter och en enad politisk opposition, som nästan är lika stor som Tidö, är fullständigt befängt.
Trösten som vi som önskar en hållbart robust och ansvarsfull värld har, är att det nog blir mycket svårt att hitta en seriös investerare som vill satsa på massiv ny kärnkraft. Detta av rent företagsekonomiska skäl och av osäkert politiskt läge i riksdagen. Sedan har vi ju också det här med 100 år.
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.