Hoppa till innehållet

Kärnkraft

Debatt: Atomskatt? Nej tack!

”Vi vet att du satsat allt på ny kärnkraft, och har satt en lobbyist som kärnkraftssamordnare, men det bör inte leda till att alla vi andra surras fast vid en 40-årig atomskatt”, skriver debattören till energiminister Ebba Busch (KD).

”Vi vet att du satsat allt på ny kärnkraft, och har satt en lobbyist som kärnkraftssamordnare, men det bör inte leda till att alla vi andra surras fast vid en 40-årig atomskatt”, skriver debattören till energiminister Ebba Busch (KD).

Bild: Pontus Lundahl/TT

Dagens ETC

Ebba Busch, jag hoppas att det här öppna brevet tydliggör för dig varför vi inte vill ha atomskatt i 40 år för att kärnkraftsbolag ska kunna sälja sin dyra el på marknaden.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Hej Ebba Busch. Jag förstår att det är mycket just nu med bröllop och annat, men jag vill skriva till dig om att över 15 000 Skiftet-aktiva säger nej tack till atomskatt. Jag hoppas att det här öppna brevet tydliggör för dig varför vi inte vill ha atomskatt i 40 år för att kärnkraftsbolag ska kunna sälja sin dyra el på marknaden.

Det är dyrt att vara svensk, brukar du säga. Vi är många som sett både låga och höga elpriser de senaste åren, men i fjol importerades el bara under 89 timmar i Sverige. Och vår el är i allmänhet billig, även om den blir dyr när vi exporterar den (och importerar europeiska priser).

Men att vi aldrig skulle ha billig el, utan varje gång det blir billigt betala en sorts straffskatt till kärnkraftsbolagen? Det är inte en bra deal.

För atomskatten handlar inte om själva byggandet av kärnkraften, där ska staten istället låna 350-400 miljarder kronor för att finansiera det hela. Och staten ska förstås finansiera saker som samhället behöver. Men behöver vi verkligen atomskatten?

Ebba Busch (KD), din kollega finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att man inte behöver utreda alternativ till kärnkraften eftersom “man behöver inte utreda allt man vill veta mer om”.

Men uppenbarligen behövs det utredning: dina uttalanden om havsvindkraftens kapacitetskraft var helt enkelt fel, vilket Tomas Kåberger skrivit om i Dagens ETC. Förutom korrekt information om havsvindkraft bör vi också analysera hur stort elbehovet faktiskt blir framöver. 

Atomskatten ska betalas i 40 år från det att kärnkraftsverken byggts, vilket kan ta 15-20 år. Det är en väldigt lång tid som detta projekt planeras pågå. För att inte tala om att uppstädandet efteråt, vilket är en otroligt mycket längre tidsrymd än kärnkraftens levnadslängd.

Det liknar de domstolar som tvingas på jordens länder genom fulhandelsavtal som Ceta och TTIP. 

Med ditt förslag kommer Sverige att straffas om vi ändrar oss och byter regering till en som satsar på annan energi. Vilket kan hända redan om två år. Enligt förslaget om atomskatt ska kärnkraftsbolag få skadestånd i en särskild “direktörsdomstol” om Sveriges befolkning inte vill ha kärnkraft längre. Det liknar de domstolar som tvingas på jordens länder genom fulhandelsavtal som Ceta och TTIP. Det är ett sätt att säkra investeringar från demokratiska beslut.

Och det ska sägas att den enda gång befolkningen tillfrågats, så blev resultatet av folkomröstningen att kärnkraften ska avvecklas på sikt.

Så låt oss dra i bromsen för atomskatten, och se över vad vi faktiskt behöver göra för att framtidssäkra elsystemet. Vi vet att du satsat allt på ny kärnkraft, och har satt en lobbyist som kärnkraftssamordnare, men det bör inte leda till att alla vi andra surras fast vid en 40-årig atomskatt.

En sak kan du vara säker på: att 15 000 Skiftet-aktiva ställt sig bakom kampanjen på så här kort tid innebär att det kommer bli fler aktiviteter framöver mot atomskatten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.