BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Sambandet mellan fosterskador och smitta är etablerat, men samtidigt finns det inte riktigt någon förklaring till att det är så pass många fall av mikrocefali i just Brasilien. Just det här forskas det mycket på i olika delar av världen nu, och det kan finnas fler faktorer som spelar in, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Inte alla barn skadas
Det är heller inte självklart att den som är gravid och smittas av zikaviruset faktiskt föder ett skadat barn. I USA har till exempel 320 fall av zikavirus bekräftats hos gravida kvinnor, och hittills har sju barn fötts med fosterskador kopplade till viruset. Samtliga smittade gravida amerikanskor har fått infektionen när de har varit på resa, enligt smittskyddsmyndigheten CDC.
Men efter att zikabärande myggor upptäckts i ett område i Florida är oron stor att viruset snart kan smitta gravida som inte reser – hittills har runt 25 personer smittats av inhemska myggor. Anders Wallensten menar dock att det mesta talar för att smittspridningen i Florida är under kontroll.
– Hittills har man hittat myggor som bär på viruset i ett mycket begränsat område, och bara något enstaka fall utanför. Det verkar som att det håller sig där, säger han.
Även i Europa finns det flera fall av gravida kvinnor som har smittats av zikaviruset. Men också de har smittats när de har varit på resa. Detsamma gäller i princip samtliga av de drygt 1 200 smittade personer som bor i Europa. Därför menar Anders Wallensten att risken är liten för att en epidemi ska bryta ut i Europa – smittan sker till allra största del via en särskild myggart som inte finns här.
– Viruset är myggburet, även om det i undantagsfall kan smitta via sexuell kontakt. Men eftersom det är ganska få personer som är smittade i Europa, och det är ovanligt att smittan överförs sexuellt, är risken väldigt liten att viruset skulle få fäste här, säger han.
I våras varnade dock WHO för att Europa kan drabbas av inhemsk spridning. Framför allt handlar det om Maderia, Georgien och vid Svartahavskusten där den myggart som sprider viruset finns. Men WHO menade också att en annan myggart kan vara en möjlig smittbärare – och den finns över hela norra Medelhavskusten upp till södra Tyskland. Men enligt Anders Wallensten tonar forskare nu ned den risken.
– Tester har visat att den myggan inte är bra alls på att sprida viruset vidare, säger han.
Tror ej på pandemi
Att myggan inte finns överallt, och att befolkningen i de drabbade områdena så småningom kommer att bli immuna, talar för att zikasmittan inte kommer att leda till någon pandemi, säger Anders Wallensten.
– Antagligen kommer det byggas upp en immunitet, så som det verkar ha gjorts i delar av Afrika och Asien där zika har funnits länge. Hur lång tid det tar är svårare att säga. Förhoppningsvis kommer det också att finnas vaccin snart som hejdar smittan i de drabbade områdena.