Yuval Abraham: ”Israeler vet nästan inget om Gaza”
”Vi kände att ett första steg mot en politisk lösning är att fler israeler vet hur vardagen på Gazaremsan ser ut. Så att fler förstår att palestinierna också är människor med drömmar, ambitioner och historiska narrativ,” säger Yuval Abraham.
Bild: Privat
Dagens ETC
I fyra års tid arbetade det unika israelisk-palestinska projektet Across the Wall med att sprida vardagsberättelser från Gazaremsan till en israelisk publik. Målet var att öka förståelsen för grannfolket. Men allt riskerar nu falla i bitar – efter att den palestinska medgrundarens hela familj har dödats i en israelisk bombning.
Israels bombningar och markinvasion av Gazaremsan, efter Hamas massaker på civila israeler den 7 oktober, har efter lite mer än en månad skapat död och förstörelse av historiska proportioner.
Rekordmånga barn, journalister och FN-medarbetare har dödats i bombningarna. Många stadsdelar har lagts i ruiner och tömts på sin civilbefolkning. Den humanitära situationen är på alla sätt och vis katastrofal.
Men majoriteten av israelerna tar inte del av tillräckligt många detaljer av detta, för att på riktigt kunna förstå vad det är som händer i den palestinska enklaven.
Har inte sett någon bild av hur det ser ut när små barn dör under sammanstörtade hus.
– Israelerna vet att mer än 10 000 palestinier har dödats. De har sett den här siffran som torr fakta. Men de flesta av dem har inte sett någon bild av hur det ser ut när små barn dör under sammanstörtade hus, eller när sjukhuspersonal måste operera patienter utan tillgång till bedövning eller elektricitet. Resten av världen ser detta i sina nyhetssändningar, men det gör inte vi, säger den israeliska frilansjournalisten Yuval Abraham till Dagens ETC.
”Palestinier är osynliga”
Felet, säger han, ligger i de israeliska mainstreammedierna, som presenterar en snäv bild av det som sker i närområdet, där information och begrepp som förekommer i internationell rapportering lyser med sin frånvaro. Så ser det ut sedan det nuvarande kriget bröt ut och så har det fungerat under en lång tid.
– Exempelvis anses ordet ockupation inte vara okej att säga. De säger inte Västbanken utan Judéen och Samarien, som är bibliska namn som antyder att området är en del av Israel. Och de fem miljoner palestinier som lever under ockupation är för det mesta osynliga. De synliggörs bara när de utgör ett säkerhetshot.
Startade upp Facebook-projekt
Det här var skälet till att Yuval Abraham och hans palestinska journalistvän Ahmed Alnaouq 2019 tog initiativ till projektet Across the Wall. En Facebooksida där palestinier på Gazaremsan har skrivit texter om sin vardag som har översatts till hebreiska, för israeler att läsa.
– Jag skrev en artikel för fem år sedan om vad palestinier på Gazaremsan tyckte om det dåvarande israeliska valet, och jag kontaktade Ahmed och bad om en intervju. Vi pratade i en timme, sedan sa han till mig att det var första gången i sitt liv han hade talat med någon från Israel. Och han hade jättemånga frågor att ställa tillbaka, så vi fortsatte prata i flera timmar, säger Yuval Abraham.
De upptäckte att de hade många saker gemensamt. De var precis lika gamla, motsatte sig förtrycket och ockupationen av palestinierna, och hade samma slags drömmar om att bygga broar och öka förståelsen mellan de två folken.
Ahmed Alnaouq berättade att han ansvarade över ett nätverk av lokala palestinska journalister om skrev om sina liv på arabiska, och att han gärna ville låta israeler ta del av dem. Yuval Abraham efterfrågade hjälp med översättning på sin Facebooksida. Efter bara en timme hade 150 personer erbjudit sig att ställa upp.
– Vi samlade ett stort team av israeliska judar, palestinier på Gazaremsan och palestinier med israeliskt medborgarskap som allihop har arbetat tillsammans med att skapa de här texterna. De har fått mycket uppmärksamhet eftersom något liknande egentligen inte existerat tidigare.
Berättade om livet i Gaza
I texterna berättade skribenterna om hur det är att leva på en extremt trångbodd plats och att känna till omvärlden bara genom vad man sett i sociala medier. Hur det känns att aldrig ha sett ett berg eller en flod. Hur det känns att se Medelhavet rakt framför dörrposten, men man får inte lov att åka ut med en båt och fiska eftersom den israeliska flottan också upprätthåller en sjöblockad. Artister, musiker, bönder och anhöriga till dödade skrev berättelser med ett mänskligt perspektiv.
Yuval Abraham och Ahmed Alnaouq delade synen på att varken israeler eller palestinier kommer försvinna från området, och att de antingen kan fortsätta leva liv som präglas av extrem ojämlikhet mellan de två folken, eller försöka bidra till en lösning.
– Vi kände att ett första steg mot en politisk lösning är att fler israeler vet hur vardagen på Gazaremsan ser ut. Så att fler förstår att palestinierna också är människor med drömmar, ambitioner och historiska narrativ. Allt det som saknas i israelisk mainstreammedia, säger Yuval Abraham.
Sammanflätade öden
Men tyvärr talar allt nu för att de har misslyckats med sitt uppdrag. Sedan Hamasattacken och krigsutbrottet den 7 oktober upplever Yuval Abraham att det blivit svårare än någonsin förut att nå ut på hebreiska med information om palestinierna. Allt färre israeler har blivit mottagliga för breda perspektiv.
De vill att armén ska gå in ännu hårdare.
– Mainstreammedierna har länge avhumaniserat palestinierna och det har skapat en atmosfär där många israeler nu inte bara struntar i, eller försvarar det som görs mot Gazaremsan, utan många tänker till och med att vi inte tar i tillräckligt. De vill att armén ska gå in ännu hårdare.
Själv är han övertygad om att det som nu görs mot Gazaremsan bara kommer förvärra saker. Att all den smärta man nu orsakar palestinierna, allt förstörelse, i slutändan bara kommer slå tillbaka mot israelerna. Yuval Abraham ser att israelernas och palestiniernas öden är sammanflätade, och om de senare inte får rörelsefrihet, jämlika rättigheter och samma chans att leva som israeler har, så kommer det inte gå ratt garantera någon säkerhet för israeler.
Israel dödade hela familjen
Men nu kan projektet Across the Wall falla i bitar. Den 22 oktober bombade det israeliska flygvapnet en byggnad där Ahmed Alnaouqs familj uppehöll sig. Hans pappa, två bröder, tre systrar och syskonbarn dödades, sammanlagt 23 familjemedlemmar. Mamman hade avlidit i cancer några år tidigare.
Själv befinner sig Ahmed Alnaouq i London, men har nu förlorat hela sin familj och är ensam kvar i världen.
Tänk dig själv om du skulle arbeta med ett projekt och så dödar din egen stat din väns hela familj.
Efter det har Facebooksidan tagit en paus, till vidare. Yuval Abraham tar själv en paus innan han fortsätter tala.
– Jag är inte säker på att vi kommer kunna fortsätta igen efter det här. Ahmed och jag bryr oss om varandra, men tänk dig själv om du skulle arbeta med ett projekt och så dödar din egen stat din väns hela familj. Medan allt din vän velat göra är att få till en dialog med israeler.