– Hon är en mycket respekterad expert på områdena jobb, integration, hälsa och välfärd, sa hon och tillade:
– Om du vill få något gjort – fråga henne.
Ylva Johansson har twittrat om beskedet:
”Jag är väldigt glad över att ha blivit tilldelat den viktiga uppgifter med inrikesfrågor.”
Till sina tre vice ordföranden valde ordförande von der Leyen Frans Timmermans (Nederländerna), Margrethe Vestager (Danmark) och Valdis Dombrovskis (Lettland).
Preliminärt röstar parlamentet ja eller nej till den nya kommissionen 21 oktober.
Ylva Johansson, om hon blir godkänd, och de andra tillträder 1 november.
Ursula von der Leyen, Tyskland, ordförande
Blir kommissionens första kvinnliga ordförande. 60 år. Konservativ politik i tyska CDU. Var Tysklands försvarsminister innan hon blev ordförande i EU-kommissionen i juli i år. Hennes pappa, Ernst Albrecht, var också CDU-politiker och har också arbetat för kommissionen.
Som familjeminister i Merkels regering fick hon igenom två så kallade pappamånader i den tyska föräldraförsäkringen. Hon har också byggt ut barnomsorgen. Har lovat att sätta klimatet högst upp på agendan.
Frans Timmermans, Nederländerna, verkställande vice ordförande med ansvar för klimatpolitiken och den europeiska ”Green deal”
Aspirerade på ordförandeposten efter att ha varit vice ordförande i kommissionen sedan 2014. 58 år. Socialdemokratisk politiker i holländska PvdA. Kallar sig feminist. Har varit en skarp kritiker av utvecklingen i Polen och de lagar som Timmermans menar hotar rättsstatens principer. Han förespråkar också obligatoriska kvoter för medlemsländernas flyktingmottagande.
Margrethe Vestager, Danmark, verkställande vice ordförande med ansvar för digitalisering och konkurrensfrågor
Aspirerade också på ordförandeposten. Har varit kommissionär sedan 2014 med ansvar för konkurrensfrågor. 51 år. Tidigare partiledare för liberala Det Radikale Venstre och minister på 90-talet samt ekonomi- och inrikesminister i Helle Thorning-Schmidts regering mellan 2011 och 2014. Sägs tillhöra vänsterfalangen i Radikale Venstre. Donald Trump har kallat henne ”tax lady” efter att hon som kommissionär tagit strid för att beskatta Google och Apple. Ska vara inspirationen till danska tv-serien Borgen.
Valdis Dombrovskis – Lettland, verkställande vice ordförande med ansvar för ekonomi och kommissionär med ansvar finansiell service
Har varit statsminister i Lettland under många år under en tid när Lettland präglades av dålig ekonomi efter finanskrisen. Avgick när 54 personer dog när ett shoppingcenter kollapsade. 48 år. Politiker i konservativa partiet Enhet. Blev kommissionär 2014 med ansvar för euron och arbetsmarknadens parter.
Josep Borrell – Spanien, vice ordförande med ansvar utrikespolitik och ”Ett starkare Europa i världen”
Utrikesminister i den spanska regeringen sedan 2018. Politiker i socialdemokratiska PSOE. 72 år. Ålderman i kommissionen som deltog i det socialistiska övertagandet av Spanien 1982. Katalan men kritisk till katalansk självständighet. Har suttit i Europaparlamentet.
Věra Jourová, Tjeckien, vice ordförande med ansvar för värderingsfrågor och öppenhet
Kommissionär i den avgående kommissionen med ansvar för rättsliga frågor, konsumentfrågor och jämställdhet. 65 år. Var tidigare medlem i det tjeckiska socialdemokratiska partiet och var då minister med ansvar för regionala frågor. Men 2011 bytte hon till liberala ANO 2011 som leds av miljardären och företagsmagnaten Andrej Babiš. Har suttit i fängelse i 33 dagar efter falska anklagelser om korruption. Har som kommissionär bland annat tvingat fram nya villkor för Airbnb.
Margaritis Schinas, Grekland, vice ordförande med ansvar för att skydda den europeiska livvstilen”
Fram till nyligen kommissionens talesperson. Medlem i liberal-konservativa Nea Dimokratia. 57 år. Har suttit i parlamentet mellan 2007 och 2009. Förespråkare av EU-samarbetet och gift med en annan topppolitiker i EU-sammanhang, spanska Mercedes Alvargonzáles.
Didier Reynders, Belgien, rättsliga frågor
Politiker i liberala Mouvement Réformateur. Har varit både finansminister och biträdande premiärminister i Belgien. 61 år. Försökte bli kommissionär redan 2014 men fick ingen post då. Som finansminister i Belgien konstruerade han ett system som skulle innebära stora skattelättnader för multinationella företag, men det stoppades av Margrethe Vestager och EU eftersom det ansågs vara illegalt statligt stöd till företag. Har kritiserats för att han deltog i en parad i centrala Bryssel med en ”black face”-sminkning.
Mariya Gabriel, Bulgarien, innovation, ungdoms- och framtidsfrågor
Kommissionär i den avgående kommissionen med ansvar för digitaliseringsfrågor. Politiker i konservativa, också kallade populistiska, GERB. Har också suttit i Europaparlamentet mellan 2009 och 2017. 40 år. Har varit vice-president i konservativa EPP-gruppen. Har som kommissionär fokuserat på fake news och att sluta klyftan mellan kvinnors och mäns digitalisering.
Stella Kyriakides, Cypern, hälsa
Vice ordförande i center-högerpartiet Demokratisk samling och presidentens högra hand. Drev igenom en lag förra året för att avkriminalisera abort i Cypern. 63 år. Beskrivs som karriärpolitiker som inte uttrycker så starka egna åsikter. Ny i EU-sammanhang.
Kadri Simson, Estland, energipolitiken
Politiker i socialliberala centerpartiet. 42 år. Ekonomi- och infrastrukturminister sedan november 2016 och fram till april i år. Försökte blir partiledare 2015 men förlorade valet. Det är första gången som Estland nominerar något annat än statsministrar till kommissionen.
Jutta Urpilainen, Finland, internationella partnerskap
Tidigare finansminister och partiledare för finska socialdemokraterna. Var den första kvinnan att inneha de posterna. 44 år. Blir också Finlands första kvinnliga kommissionär om parlamentet godkänner henne. Anses stå till vänster i partiet. Som finansminister 2012 drev hon en hård linje och sa att Finland hellre lämnar eurosamarbetet än betalar andra länders skulder.
Sylvie Goulard, Frankrike, den inre marknaden, försvarsindustri och rymdfrågor
Vice riksbankschef i Frankrike. Har suttit i Europaparlamentet mellan 2009 och 2017. 54 år. 2017 gick hon med i Macrons nystartade rörelse En marche!. Stark förespråkare för Europasamarbetet och Nato. Har tidigare tagit tydlig ställning för behovet av en mer jämställd kommission. Har kritiserats för sina välbetalda sidouppdrag för en USA-baserad tankesmedja.
Phil Hogan, Irland, handel
Kommissionär i den avgående kommissionen med ansvar för jordbrukspolitik och landsbygdsutveckling. Politiker i det irländska kristdemokratiska partiet Fine Gael. 59 år. Var miljö-, region- och kommunminister i Irland mellan 2011 och 2014 och hamnade då i blåsväder efter att ha infört en avgift på vatten mitt under pågående finanskris.
Paolo Gentiloni, Italien, ekonomi
Tidigare premiärminister i Italien. En av grundarna till socialdemokatratiska Partito Democratico. 65 år. Nominerades sent på grund av regeringskrisen i Italien och är en öppen kritiker av hans partis regeringssamarbete med Femstjärnerörelsen. Har under sin politiska karriär bland annat tagit ställning för samkönade äktenskap.
Dubravka Šuica, Kroatien, demokrati och demografi
Blev den första kvinnliga borgmästaren i Dubrovnik 2001. 62 år. Politiker i center-högerpartiet HDZ. Valdes in i Europaparlamentet 2014. Förste vice ordförande i EPP-gruppen sedan juli.
Virginijus Sinkevičius – Litauen, miljö- och havsfrågor
Yngst i kommissionen med sina 28 år men det betyder inte att han sätter klimatfrågan och jämställdheten främst. Politiker i det konservativa LVZS (ungefär Bönders och Grönas parti) som trots att det har med ordet gröna i partinamnet inte vill gå med i den gröna gruppen EU-parlamentet på grund av gruppens ställningstagande i hbtq- och familjefrågor.
Nicolas Schmit – Luxemburg, sysselsättning
Tidigare arbetsmarknadsminister i bland annat Jean-Claude Junckers regering i Luxemburg. Politiker i socialdemokratiska LSAP. 65 år. Har också varit Luxemburgs ambassadör i EU. Blev inröstad i Europaparlamentet i våras. 2011 var han inblandad i en skandal där han anklagades för att mutat poliser för att hjälpa sin 18-årige son som gripits av polisen.
Helena Dalli – Malta, jämlikhet
Första kvinnliga kommissionären från Malta om hon godkänns av parlamentet. Politiker i socialdemokratiska Labour Party. 56 år. Har varit minister med ansvar för social dialog, konsumentfrågor och medborgerliga fri- och rättigheter. Har bland annat arbetat för stärkta rättigheter för trans- och intersexpersoner, en könsneutral föräldraförsäkring och samkönade äktenskap.
Janusz Wojciechowski – Polen, jordbrukspolitiken
Har suttit i Europaparamentet mellan 2004 och 2016. Har varit medlem av och ledare i agrarpartiet ZSL, men petades från partiet när han bestämde sig för att lämna den konservativa EPP-gruppen och istället gå in in eurospektiska UEN där Polens styrande parti Lag och rättvisa sitter. 64 år. Kolumnist i Polens ultra-höger, ultra-katolska Radio Maryja. Utreds för närvarande av EU:s antikorruptionsbyrå OLAF för att tagit ut för mycket reseersättning.
Elisa Ferreira – Portugal, sammanhållning och reformer
Vice riksbankschef i Portugal. EU-parlamentariker för Partido Socialista mellan 2004 och 2016. 64 år. Ledde parlamentets arbete i utformningen av en bankunion. Den första kvinnan i Portugal att förelås som kommissionär.
Rovana Plumb – Rumänien, transportpolitiken
Tidigare minister i Rumänien för socialdemokratiska PSD. Har också suttit i Europaparlamentet mellan 2009 och 2012. 58 år. Var en av de misstänka i en korruptionshärva i Rumänien 2017 men utredningen stoppades efter att parlamentet röstat för att ge henne immunitet.
Maroš Šefčovič - Slovakien, kontakter mellan institutionerna och prognoser
Kandiderade till presidentposten i Slovakien i valet 2019 som kandidat för socialdemokratiska Smer. Kommissionär sedan 2009. 53 år. Som presidentkandidat yog han ställning mot lagförslag som skulle stärka rättigheterna för hbtq-personer i Slovakien och talade istället om vikten av traditionella kristna värderingar. Intog en hård linje i migrationsfrågan också och stödjer det slovakiska parlamentets beslut att inte underteckna Istanbulkoncentionen mot våld mot kvinnor.
Janez Lenarčič - Slovenien, krishantering
Diplomat som inte hade någon politisk koppling när han nominerades till kommissionär. Han kommer dock att tillhöra libera ALDE-gruppen. Har fungerat som den tidigare premiärministern Janez Drnovšeks högra hand i internationella frågor. 51 år.
Ylva Johansson – Sverige, migration
Arbetsmarknadsminister sedan 2014. Har varit minister i fem regeringar under tre olika statsministrar. 55 år.
Lásló Trócsányi, Ungern, grannskap och utvidgning
Tidigare ambassadör och justitieminister i Ungern mellan 2014 och 2019. Har suttit i landets konstiutionsdomstol. 63 år. Är inte medlem i det styrande partiet Fidesz trots att han toppade partiets lista i valet till EU-parlamentet. Han kan möta stort motstånd från parlamentet eftersom han var justitieminister under den tid som Orbáns regering instiftat lagar som bland annat kriminaliserar organisationer om hjälper flyktingar.
Johannes Hahn, Österrike, budget och administration
Kommissionär sedan 2010. Politiker i det konservativa ÖVP. 61 år. Har varit minister för vetenskap och forskning i Österrike. Under sin ministertid arbetade han för att göra forskningen mer synlig, särskilt forskning utförd av kvinnliga forskare, men har själv anklagats för att ha plagierat sin doktorsavhandling. Hamnade i skottgluggen för studentprotesterna i Österrike 2009 som krävde bättre ekonomiskt stöd till studenter och demokratisering av universiteten.