Manifestet utgör grunden för den nya europeiska vänster, som Varoufakis nu försöker samla i den breda rörelsen DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025). Förhoppningen är att en enad vänster ska kunna stå upp mot de stora europeiska institutionerna, som idag drivs av kapitalistiska intressen, menar Varoufakis.
– Det enda alternativet, som vi aldrig försökt med tidigare, är en europeisk rörelse som enas runt metaforiska bord för att diskutera gemensamma problem och lösningar. Om konsensus nås så har vi chansen att slå igenom på olika beslutsnivåer, säger han till Dagens ETC.
Vill förändra EU – inte lämna unionen
Yanis Varoufakis ser dock ingen anledning att lämna EU, utan pekar snarare på behovet av att förändra systemet inom befintliga ramar.
– Lösningen är inte att återgå till en nationalstat, att bygga murar, bygga fästing Tyskland eller Franrike. Dessa murar speglar bara vår osäkerhet och våra misslyckanden. Om EU faller sönder kommer det att likna 1930-talet. Då var det inte vänstern eller humanismen som segrade. Det var fascismen, till priset av förfärligt mänskligt lidande. Vill vi ha det så? Det vill inte jag.
Vad är det som får dig att tro att du kan lyckas där andra misslyckats?
– Absolut ingenting. Men det här är det enda sättet som jag kan vakna upp på morgonen och känna hopp. 2015 visade att vårt styrsystem inte funkar. Vi måste testa olika sätt tills vi hittar ett som fungerar. Kanske kommer även DiEM att misslyckas, men vi måste försöka.
"Fungerar inte"
Lösningen är att demokratisera EU, menar Varoufakis, dels genom att rekalibrera EU:s institutioner så att de svarar på Europas olika kriser, dels genom att göra politisk makt legitim och politisk igen.
– Det gamla systemet, med att lova sådant du inte kan genomföra ifall du skulle lyckas ta regeringsmakten, fungerar inte. Jag har sett finansministrar förminskas till hjälplöshet i EU:s ministerråd och i Eurogruppen.
Inga svenska partier är med
Än så länge har inga svenska partier eller politiker anslutit sig till rörelsen, men Varoufakis hoppas på en bred, transnationell koalition där så många som möjligt går med.
– Vissa av mina bästa vänner är vad man kan kalla nyliberaler. Om vi kan vara vänner kan alla de som är överens om nödvändigheten av att politisera politiken igen för att lösa den ekonomiska krisen och beslutsfattandet i Bryssel enas i DiEM.
– Vi har inga medel alls. Allt börjar ikväll. Det är hela principen, att vi bjuder in dem som känner att det finns ett vakuum.