Läs också: ”När Nato kommer stryps flyktvägen”
Jorge James är från Sevilla och en av medlemmarna i den spanska frivilligorganisationen Proem Aid. Organisationen startades för att hjälpa flyktingar som kommer i överlastade gummibåtar från Turkiet och består av brandmän specialutbildade i livräddning till sjöss.
När tre av volontärerna åkte ut på ett larm från en flyktingbåt för ett par veckor sedan greps de plötsligt av grekisk kustbevakning tillsammans med två medlemmar från den danska frivilligorganisationen Team Humanitas.
– De hävdade att vi var människosmugglare. Som professionella livräddare bär vi alltid räddningskniv och vi anklagades därför också för att bära vapen, säger Jorge James.
Trots att de tillhörde frivilligorganisationer som funnits länge på Lesbos och hjälp till i räddningsarbetet fick de sitta tre dagar i fängelse innan de släpptes mot borgen.
– Vi var tvungna att betala 5 000 euro per person för att få ut dem. Den danska organisationen fick betala det dubbla för kaptenen eftersom det var deras båt och deras kapten som förde befälet, säger Jorge James.
”Den nya lagen är skit”
Gripandet är en av flera åtgärder som grekiska myndigheter satt in mot frivilligorganisationerna på Lesbos de senaste veckorna och nu förbereds även en ny lokal lag på ön för att kunna kontrollera organisationernas ytterligare. Många volontärer oroar sig för att lagen om den införs kommer göra det svårt, om inte omöjligt, för dem att fortsätta hjälpa flyktingarna.
– Den nya lagen är skit. Det viktiga är att hjälpa människor, de dör i havet, säger volontären Jorge James upprört.
Volontärarbetare uppmanas också att registrera sig hos de lokala myndigheterna på Lesbos, men många avstår av rädsla för vad kontrollerna ska innebära.
För Proem Aid har konsekvenserna efter gripandet blivit kännbara. Organisationen är ideell och de 15 000 euro som gick åt till borgen innebär att de inte har pengar att ersätta den trasiga båtmotorn. Därför kan de inte längre ge sig ut på djupare vatten om det skulle behövas.
– Vi jobbar med crowdfunding genom vår Facebooksida, men det går ganska trögt, säger Jorge James och rycker uppgivet på axlarna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Läs också: ”När Nato kommer stryps flyktvägen”
Försöker göra det säkrare
Regelverket kring hur flyktingbåtarna ska mötas har också stramats åt ordentligt av myndigheterna. Båtar som blir sedda från stranden ska rapporteras till kustbevakningen och de ideella livräddarna får endast gå ut i båt för att möta upp dem om de kan bevisa att flyktingbåten är på väg att sjunka. Men även i dessa fall måste de invänta tillåtelse från hamnpolisen. I övriga fall måste de stanna på stranden och invänta att båten kommer så nära att de kan vada ut i vattnet och dra in den till land.
Onio Reina, grundaren av Proem Aid kom till Lesbos i slutet av november och mötte en kaotisk situation. Flyktingbåtarna har oftast inte bränsle så det räcker för överfarten och när den tar slut driver de utan möjlighet att kunna styra mot stränderna. Ofta innebär det att de hamnar bland klippor och stenar vilket gör landstigningen mycket farlig.
– Vi vill försöka göra situationen säkrare, om vi fick gå ut och möta båtarna tidigare så kunde vi kasta över ett rep och bärga dem. Då kunde vi styra så att de kommer in på en bra plats på stranden, där volontärer och medicinsk personal står redo och kan möta dem. Nu kan vi bara se hur de driver och får hoppa i vattnet och dra in dem för hand, säger Onio Reina.
Jorge James berättar om en kaotisk landstigning där en båt drivit mot klipporna och en fyraårig pojke som legat klämd under de andra passagerarna skulle lyftas fram.
– Han andades inte och det var en fruktansvärd situation med alla människor som hade panik och försökte ta sig av båten, samtidigt som vi arbetade med att rädda pojken.
När Jorge James får frågan om han blivit försiktigare efter att Proem Aids medlemmar hamnade i fängelse svarar han ilsket och bestämt.
– Jag bryr mig inte om polisen. Allt jag bryr mig om är människor, det är därför jag är livräddare.