– Diskussionerna här i Norge har varit som de brukar vara när en känd norrman får en viktig internationell post. Det är väldigt mycket skryt och självgodhet. Man tar det som en bekräftelse på att norrmännen kan komma långt i världen, säger Yohan Shanmugaratnam, utrikesredaktör på norska dagtidningen Klassekampen.
Lång karriär i Arbeiderpartiet
Jens Stoltenberg har en lång karriär i Arbeiderpartiet bakom sig. Han avgick som partiledare i juni, efter tolv år på posten och har varit statsminister i två omgångar: 2000–2001 och 2005–2013. Att han skulle kröna karriären som generalsekreterare i Nato var det nog få som trodde för tre decennier sedan.
1985 hade en 25-årig Jens Stoltenberg precis valts till ledare för arbeiderpartiets ungdomsförbund Arbeidernas ungdomsfylking. AUF ville att Norge skulle lämna Nato och försökte påverka moderpartiet i frågan.
– AUF:s mål är att nedmontera blocken och ett norskt utträde ur alliansen, sa Jens Stoltenberg i en intervju med Aftenposten 1985, när han tillträdde som ledare för AUF.
För säkerhets skull lade han till:
– Men vi erkänner samtidigt att Norge troligtvis kommer att vara medlem av Nato de närmaste åren. Därför vill vi också ha vissa krav på hur Norge ska uppträda som medlem. Vi ska kämpa för atomfria zoner och för att frysa kärnvapenarsenalerna.
Men AUF fick inte alls Arbeiderpartiet att ta ställning för ett norskt Nato-utträde under Jens Stoltenbergs ledarskap på 80-talet. Istället ledde han sitt ungdomsförbund i rakt motsatt riktning.
– Han sa 1985 i tidningar att han var emot ett norskt medlemskap. Men det var också han som senare fick AUF att svänga och bli för istället, säger Yohan Shanmugaratnam.
Motsats till danska företrädaren
Norska medier utmålar Jens Stoltenberg som mycket av en motsats till sin företrädare, dansken Anders Fogh Rasmussen. Den gamle generalsekreteraren beskrivs som en fyrkantig, hårdför man som ofta betonade vikten av starkt ledarskap. Jens Stoltenberg är den charmerande, avslappnade diplomaten.
Att han skulle kunna påverka Natos politik nämnvärt är dock föga troligt, enligt Yohan Shanmugaratnam.
– Han ska leda världens största militärallians. Nato har flera angreppskrig bakom sig, och fler är troligtvis att vänta i framtiden. Dem kommer Jens Stoltenberg att leda, men han kommer att göra det med glimten i öget som vi säger i Norge. Han är en väldigt professionell politiker så han är helt på det klara med vilken roll han får och alla dilemman som väntar.