Tusentals människor marscherar tillsammans bland rasmassorna i Gaza, visar filmklipp tagna ovanifrån. I delar av Gaza, med start i Beit Lahiah och Jabalia i norr, har stora protester mot Hamas brutit ut i veckan. Under tisdagskvällen spred de sig också till Khan Yunis i söder. Protesterna under tisdagen beskrivs som de största mot den terrorklassade gruppen inne i Gaza sedan kriget bröt ut den 7 oktober 2023.
Vissa har hållit i skyltar med budskap som ”Stoppa kriget” och ”Vi vill leva i fred”, skriver The Guardian. Många har ropat ”ut, ut, ut, Hamas!” och andra öppet kritiska slogans. Vem som har organiserat protesten är inte klart, budskapet ska ha spridits via sociala medier.
Att demonstrera mot Hamas har ända sedan gruppen tog kontroll över Gaza 2007 varit belagt med stora risker.
– Medlemmar i Hamas säkerhetsstyrkor klädda i civila kläder har brutit upp protesterna, säger en man i Beit Lahia till AFP.
”Vidriga lögnare”
Protesterna mot Hamas bröt ut precis en vecka efter att kriget återupptogs, i samband med att den väpnade gruppen Islamic Jihad avfyrade raketer mot Israel. Raketerna fick Israel att uppmana palestinier att evakuera området i Beit Lahia där de ska ha avfyrats från. Sedan kriget startade igen har hundratals människor dödats. Under helgen som gick översteg den officiella dödssiffran, som också FN använder, för första gången 50 000 människor.
Ännu har det inte varit några protester i Gaza City, berättar sjuksköterskan Ahmad, som egentligen heter någonting annat, för Dagens ETC. Han vet inte heller om det kommer att bli några. På avstånd följde han med förvåning utvecklingen under tisdagen. Frustrationen är stor, menar han, men samtidigt är människor utmattade.
– Vi har alla varit förvånande över hur människor har organiserat sig, efter att ha levt i ett krig utan förändring i ett och ett halvt år, säger Ahmad.
Förhandlingarna går aldrig framåt, vapenvilan bryts och inget avtal har fungerat på riktigt, fortsätter han.
– De är sådana vidriga lögnare.
Vilka menar du, Hamas?
– Ja, och Israel.
Kämpar för överlevnad
Den senaste gången det var stora protester i Gaza var 2019. Då handlade det delvis om ekonomin, som redan då var i spillror under Hamas styre och Israels blockad, som inleddes i samband med att gruppen tog kontroll över Gaza. Den gången kallades protesterna för Bidna N’eesh, ”Vi vill leva”.
Enligt Världsbanken orsakades den allt värre ekonomiska situationen av en kombination av faktorer: Israels blockad, interna konflikter mellan rivaliserande palestinska grupper och flertalet krig mot Israel.
I mars 2018 inleddes stora, återkommande protester på gränsen mot Israel, som pågick varje fredag fram till 2019. De kallades av palestinierna för ”The great march of return”, och handlade om rätten att få återvända. Israel svarade med övervåld och stark militär närvaro, många palestinier sköts i knäna och benen. The Guardian skrev inför gränsprotesternas första årsdag att gatorna i Gaza nu var ”fulla med människor som haltar eller sitter i rullstol”.
Protesterna nådde sin kulmen i maj 2018, i samband med att Donald Trump under sin första tid vid makten fattade beslut om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Dagen han valde, den 14 maj, var också 70-årsdagen för staten Israels bildande. Palestinierna kallar dagen för ”katastrofen”, eftersom det var då de fördrevs.