Det är lördagseftermiddag och deltagarna är inne på sin 13:e vecka av protester i Hongkong. De vanligtvis lugna shoppinggatorna runt Causeway Bay och regeringshögkvarteren kommer senare under kvällen, på femårsdagen för Kinas beslut att inte tillåta fria val i Hongkong, att förvandlas till en maktstrid mellan kravallpolis och demonstranter – de sistnämnda iförda gasmasker och hjälmar, beväpnade med bensinbomber och tegelstenar.
Kravlistan växer
Vad som startade som protester mot ett planerat utlämningsavtal med Kina, har utvidgats till bland annat krav på transparens kring polisens hantering av protesterna, och allmänna val – att utse ett nytt parlament och regeringschef.
Under lördagen greps ett hittills okänt antal demonstranter under de olagliga protesterna, samtidigt som oroligheterna ser ut att öka för varje ny demonstration som äger rum.
– Vi vill pressa regeringen, och visa att vi har fått nog, säger Jose, 23, som har en svart mask som täcker ansiktet.
– Regeringen använder polisen mot oss, och de blir hela tiden våldsammare, säger Jose, som är född och uppvuxen i Hongkong och har varit med och demonstrerat hela sommaren.
Under onsdagsmorgonen, svensk tid, kom rapporter om att Hongkongs ledare Carrie Lam formellt ska dra tillbaka det kritiserade lagförslaget. Detta enligt South China Morning Post.
Därmed går man demonstranterna tillmötes på en punkt.
”Svårt att samsas”
De igenbommade butikerna påminner om en övergiven spökstad – istället för det tidigare internationella affärsmeckat som Hongkong har gjort sig känt som. Hotellpriserna har störtdykt för att locka turisterna som uteblir: I juli föll antalet turister till staden med fem procent jämfört med samma period förra året, samtidigt som detaljhandeln drabbades ännu hårdare – den sjönk med tolv procent under samma period.
Edwin Cheng ser på protesterna från en sidogata.
– De borde göra på ett lugnt och fredligt sätt. Jag förstår att demonstranterna är upprörda men detta leder inte till någonting, säger Edwin Cheng.
– Det kommer bli svårt för Hongkong-borna att kunna samsas framöver, klargör han.
Övergrepp filmas och sprids
I närheten drar demonstranter gemensamt upp vägstolpar ur asfalten, samtidigt som tegelstenar viner genom luften – mot de batongbeväpnade styrkorna. En vattenkanon sprutar strålar med ljusblått färgat vatten, som ska identifiera demonstranterna som blir träffade av strålarna. Tårgaspatroner avfyras mot de flyende gasmaskförsedda demonstranterna, och de som inte hinner undan, eller stannar för att slåss mot polisen, grips och slussas in i bussar som rullar bakom polisstyrkorna.
Vid 22-tiden börjar energin avta på båda sidorna. De centrala gatorna har utrymts och de demonstranter som kämpar vidare har spridits ut på olika håll i staden, medan de flesta har tagit sig ner i tunnelbanan för att bege sig hemåt.
Yip, 34 som bor i utkanterna av staden har hyrt ett hotellrum i centrum för att delta i protesterna. Nu har han tagit av sig de svarta kläderna och bär keps, shorts, linne och sandaler, för att ”smälta in bland lokalbefolkningen”.
– Jag gör som polisen och förklär mig, säger Yip.
– Problemet är att vi aldrig vet vem som är polis eller demonstrant, och helt plötsligt misshandlar de oss, fortsätter han.
Det påståendet bevisas när lokala medier senare under kvällen filmar kravallpolis som stormar in i stillastående tunnelbanevagnar i hopp om att gripare deltagare. Poliser ses slå demonstranter med batonger, och vad som även uppges vara civilpersoner, samtidigt som poliser pepparsprejar personer som sitter på vagnarnas golv. Händelserna sprids nu som en löpeld bland världsmedierna och har skapat stora diskussioner bland Hongkong-borna.
Journalister misshandlas
På en av de öde gatorna i Causeway Bay står till synes uttröttade poliser öga mot öga med journalister med gula ”Press”-västar. Inga demonstranter syns längre till.
En journalist vid lokala mediesajten Citizen News, som inte vill uppge sitt namn, berättar att hans journalistkollegor blivit misshandlade av polisen vid tidigare demonstrationer. Han står upptryckt mot en vägg när en polisstyrka dundrar förbi. En civilklädd kvinna går snabbt förbi, tar upp en kamera, och knäpper ett par bilder mot hans ansikte.
– Såg du det? Hur ska jag veta var hon kommer från, kanske från Hongkong, kanske från Kina.
– Det enda jag vet är att de kommer göra vårt jobb svårare.
Sprids till Kina
Dagen efter protesterna blickar en fastlandskines, som har kommit till staden för att delta i protesterna, ut över de neonupplysta byggnaderna på andra sidan vattnet vid Tsim Sha Tsui-promenaden. Mannen, som kallar sig själv The last stand (den sista utposten), skriver om politiska händelser i Kina via ett falskt Twitter-konto. Lite senare ska han bege sig till flygplatsen för att sluta upp med de demonstranter – som under söndagen – har som mål att lamslå den internationella flygtrafiken till och från staden. Han är medveten om att han riskerar sin säkerhet genom att visa sig med demonstranterna, men det är ett pris han är villig att betala för att få till en förändring.
– Jag kan försvinna när som helst, och då har inte mina barn någon pappa längre, säger han.
Fastlandet följer efter?
Kinas internet-polis kontrollerar sociala medier-konton, och The last stand berättar att landets välorganiserade PAP-militärpolisstyrka, sedan länge bistår Hongkong-polisen under protesterna. Samtidigt tror han att motståndet i Hongkong och Taiwan kan leda till början på slutet för det rådande styret i Kina.
– Hongkong-borna har redan sagt att de inte tänker ge upp.
– Upproret kan spridas till Kina – och då kommer Kommunistpartiet så småningom att falla.