– Det skulle betyda väldigt mycket för hbtqi-personer i Kenya, men även påverka hela regionen. Dels innebär det att vi skulle kunna anmäla om vi blir diskriminerade när vi söker bostad, utbildning eller på vår arbetsplats. Men det skulle även ge en tydlig signal till våra grannländer och kanske få dem att följa efter, säger den kenyanska aktivisten Brian Macharia som arbetar på hbtqi-organisationen Gay and Lesbian Coalition of Kenya (Galck) i huvudstaden Nairobi.
Han är i Sverige för att besöka Stockholm Internet Forum och har tidigare varit här inbjuden av Civil Right Defenders. Han menar att Kenya, trots att det fortfarande är ett land som präglas av religiösa och kulturellt konservativa värderingar, är signifikativt mer liberalt när det gäller hbtqi-frågor än andra östafrikanska länder som till exempel Uganda, Tanzania och Burundi.
– Jag tror faktiskt att det delvis beror på kapitalismens framväxt i Kenya.
Många kenyaner, framförallt i storstäder som Nairobi, Mombasa och Kisumu, är upptagna med tjäna pengar, göra karriär, försörja sin familj.
Så folk hinner liksom inte bry sig så mycket om vad du gör i ditt privatliv eller vem du har sex med. Så länge du som hbtqi-person sköter dig, betalar hyran och gör bra ifrån dig på jobbet kan du klara dig, säger Brian Macharia.
Religiöst motstånd
Men han tillägger att det inte alls finns samma acceptans på landsbygden och att religiösa föreställningar dominerar fortfarande livet i Kenya.
– Ungefär 60 procent av kenyanerna lever på landsbygden och där är motståndet mot hbtqi-personer större och ofta kopplat till religiösa och kulturella idéer och traditioner. Många troende kristna och muslimer tror att homosexualitet leder till sexuellt våld och pedofili, att Kenya kommer straffas av Gud om vi tillåter homosexualitet och i en del kyrkor säger pastorerna att de problem vi har i vårt land idag beror på de homosexuella.
Brian Macharia upplever sig själv som priviligerad i jämförelse med andra hbtqi-personer i Kenya; han bor i ett säkert bostadsområde, han har inte upplevt diskriminering i arbetslivet eftersom han mest har jobbat på olika hbtqi-organisationer och har bra erfarenheter av bemötande inom sjuk- och hälsovården. Dock har han fortfarande att problem med att bli accepterad av sin familj.
– När jag som tonåring berättade för min mamma att jag var gay så blev hon skärrad. Hon har väldigt kristna och konservativa värderingar, som många kenyaner har, och körde mig till en polisstationen där jag blev satt i häkte och misshandlad av polismän. Det var hennes sätt att lära mig en läxa, att ”skrämma bort homosexualiteten” som hon sa. Detta var tio år sedan och jag försöker förbättra min relation till min familj, men det är inte så lätt.
Framgångsrik hbtqi-rörelse
Kenyas nuvarande lag, som är en kvarleva från det brittiska kolonialstyret, säger att all typ av ”onaturligt sex” , det vill säga sex som inte leder till befruktning, är ett brott.
– Det intressanta med den formuleringen är att folk direkt tänker att ”onaturligt sex” är lika med homosexualitet, men egentligen räknas även oralsex och analsex som ”onaturligt sex” eftersom det inte leder till befruktning. Så egentligen är även heterosexuella par som har analsex och oralsex också skyldiga enligt denna lag. Så det brukar vi hbtqi-organisationer säga till folk för att få dem att stötta ett ja till avkriminalisering, ”jobba med oss, det här angår er också”, säger Brian Macharia och skrattar.
Hbtqi-rörelsen i Kenya har varit framgångsrika i att driva juridiska kampanjer, och det ger också självförtroende inför den kommande omröstningen.
– Ett av de juridiska strider vi vunnit rör ett uppmärksammat fall från 2015. Det var ett foto på sociala medier som visade två homosexuella män som hade sex. Polisen blockerade fotot, arresterade männen och genomförde tvångsundersökningar av deras anal för att ”säkerställa” att de hade haft analsex. Det är olagligt att göra så och därför drev vi det till rätten, och vi vann! Då kände vi att tiden var inne för att lägga fram lagförslaget som de ska rösta om den 24 maj, nu är det dags att göra sex mellan två vuxna personer av samma kön lagligt. Vi ska vinna den här striden också, säger Brian Macharia.