Samtidigt sker liknande aktioner på tiotals platser runtom i landet.
– Vi vill ha arbeten, men när det inte finns måste vi kräva mat för dagen. Om inte regeringen tar sitt ansvar får vi kräva av storföretagen i stället, säger Gloria Paez, en av ledarna för manifestationen, till Dagens ETC.
Arbetslöshetsgrupper, eller ”piqueteros”, har efter att nästan ha varit bortglömda under landets långa ekonomiska boom, under de senaste åren kommit tillbaka på gatorna med svällande medlemsantal igen.
Så småningom kommer stormarknadens representant ut och lovar att bidra till kommunens matpaket. Under ropet ”mot kommunhuset!” fortsätter gruppen så mot centrum.
Där korsas deras väg med ytterligare en manifestation – lärarfacket, som i veckan håller en av sina återkommande strejker. Lärarna är på väg till kommunfullmäktige. Med en typiskt argentinsk form av repressiv tolerans blir de faktiskt insläppta – i ett fullpackat konferensrum ber några av lokalpolitikerna om förståelse.
– Statsbudgeten (som gick igenom tidigare i månaden, reds anmärkning) kapar i bidragen till provinserna, budgeten som provinsen Buenos Aires ska spika nästa vecka kommer att innehålla stora nedskärningar i bidragen till kommunerna. Vi lånar redan pengar till löner. Människor har svårt att få pengarna att räcka till mat, till räkningarna, vad händer då? De slutar betala in sina skatter. Det här går mot katastrof, säger en av de lokala politikerna.
Löneökningar under inflationen
Diskussionen pendlar mellan upprördhet och försök att hitta en gemensam linje för att kräva mer pengar från politikerna högre upp i systemet.
Just lärarna i Moreno har ett särskilt skäl till upprördhet: tidigare i år exploderade en skolas illa underhållna gasinstallation, och dödade vicerektorn Sandra Calamaro och vaktmästaren Ruben Rodriguez.
– Det var inte bara en olycka, vi hade varnat i månader att något sådant skulle kunna hända med alla skolor som fått förfalla, bara veckor tidigare fick min skola utrymmas för en gasläcka, säger Ruben Rodriguez änka Mabel Zurita, som själv är lärare på en annan skola och deltar i manifestationen.
– Vi ser inget slut på konflikten. Årets löneökningar ligger 15–20 procent under inflationen. Budgeten betyder neddragningar på alla områden. Vi är inte bara i strejk för våra löner, utan för att rädda hela det offentliga utbildningssystemet, säger Mariana Cataneo, lärarfackets generalsekreterare i Moreno.
Liknande konflikter har blossat upp på många håll senaste tiden i Argentina: banktjänstemännen, anställda på Aerolineas Argentinas, och sjukhuspersonal höll alla endagarsstrejker under mindre än en vecka. Natten efter demonstrationerna i Moreno tog ett försök till markockupation i en annan förort, La Matanza, en våldsam vändning när en av deltagarna sköts ihjäl av polisen. Organisationen bakom aktionen försvarade den med att ”pengarna räcker inte både till hyra och mat”.
Högerpresidenten Mauricio Macri kom till makten 2015, och så sent som förra året gjorde hans partikoalition ett ganska bra mellanval. Men i år har ekonomin tagit en dramatisk vändning till det sämre: växelkursen har fallit från 18 pesos per dollar vid årets början till 38 pesos. En stor del av raset skedde under bara två augustidagar. Inflationen beräknas bli 45 procent – medan många yrkesgruppers löner har stigit med mindre än 30 procent – och BNP fallit med nära tre procent, med ett troligt ytterligare ras nästa år.
Argentina har ingått en rekordstor uppgörelse med IMF för att stabilisera valutaraset, i utbyte mot krav på hårda nedskärningar i årets budget.
Julbonus i stället för strejk
I september paralyserade samtliga fackfederationer landet med en generalstrejk. Men sedan dess har den största, CGT, blåst av planerna på en upprepning i utbyte mot en engångsutbetalning på lite över motsvarande 1 000 kronor till julhelgen – fast en rad kritiker tror att det i verkligheten ligger hemliga uppgörelser med den ofta korruptionsanklagade fackledningen bakom.
Missnöjet är utbrett, och nyligen strejkade bussförare i Buenos Aires i protest mot sin egen fackförening.
Den alternativa fackfederationen, CTA, tillsammans med en radikalare fraktion i CGT, har förkastat uppgörelsen med julbonusen. De har, tillsammans med andra folkrörelser och oppositionspartier, sett ett gyllene tillfälle närma sig: G20-mötet i Buenos Aires under de sista dagarna i november. Världsledarna kommer att landa i en extremt militariserad stad (inrikesministern uppmanade nyligen invånare som kan det att resa bort), och stora strejker och demonstrationer skulle få maximalt genomslag.
Planerna för protester är ännu inte spikade, men det mesta tyder på att vi kommer få se stegrande konfrontationer under veckan.