En månad efter Hamas massaker och kidnappning av civila israeler vilar det ännu en tung sorg över Israel. Men de drabbades anhöriga är splittrade. Medan vissa dämpar kritiken mot regeringen så reste andra på månadsdagen ett protestläger utanför Knesset.
– Vi måste omedelbart få till en humanitär vapenvila och stoppa kriget så att de kidnappade kan bli fria genom en uppgörelse, säger Maoz Inon, som förlorade bägge sina föräldrar den 7 oktober.
Tel Aviv är insvept av ständiga påminnelser om den attack som ägde rum i södra Israel för en månad sedan. I den israeliska kuststaden sitter det affischer och klistermärken på alla tänkbara ytor med bilder på människorna som bortfördes till Gazaremsan. Samma ansikten syns på elektroniska anslagstavlor i stadens centrum.
På Habimatorget har det ställts fram symboliska tomma sängar för de saknade. Där visar konstinstallationer också hur barn och kvinnor föll offer för det dödliga våldet.
Hamas massaker och kidnappningar den 7 oktober har skakat Israel i grunden. Hela samhället har påverkats av de gräsliga detaljerna om hur 1 400 människor dödades, och många menar att landet aldrig kan bli detsamma.
Anhöriga samlas dagligen
Ytan framför Tel Avivs konstmuseum har informellt döpts om till De gisslantagnas och försvunnas torg. Här har anhöriga till de 240 människor som kidnappades av Hamas rest tält och samlas dagligen för att samtala.
Det känns som att det kommer vara svårt att se på Israel som en trygg plats för judar.
Rachel, en kvinna som är släkt med en av de kidnappade, har varit här nästan varannan dag. Hon vill inte medverka med efternamn eller på bild av rädsla för att det kan påverka hennes släktings välbefinnande.
– Det känns som att det kommer vara svårt att se på Israel som en trygg plats för judar efter den här attacken. Det här har påverkat oss på ett väldigt djupt plan, säger hon till Dagens ETC.
”Tiden rinner ut”
Ingenstans här på torget finns det någon information om det som Israels regering och armé gör i vedergällning. Tidigare i veckan uppgav den Hamas-kontrollerade hälsomyndigheten på Gazaremsan att 10 000 palestinier hittills har dödats i de israeliska bombräderna. 4 000 av dem ska vara barn.
Vi vill ha hem dem till varje pris.
Det yttras inte heller särskilt många åsikter om Netanyahuregeringens övriga agerande, både före och under attacken den 7 oktober. De anhöriga här har förvisso inte någon skyldighet att tala om sådana aspekter av kriget. Syftet med att samlas här är att kräva att de bortrövade ska föras hem.
– Tiden rinner ut för våra släktingar som är fångar hos Hamas. Det rör sig om spädbarn och om gamla människor. Vi vill ha hem dem till varje pris, säger Rachel.
Netanyahu får skulden
Men det israeliska samhället har i åratal varit politiskt splittrat och så ser det ut även här. Bara några hundra meter bort, på parallellgatan Kaplan, finns det en andra plats i Tel Aviv där anhöriga har rest tält och har dagliga träffar. De tillhör det regeringskritiska lägret och har sett Kaplangatan som en självklar mötesplats, eftersom en proteströrelse har samlats där under hela 2023 för att demonstrera mot Netanyahuregeringens högerauktoritära politik.
Sedan den 7 oktober har de demonstrationerna minskat kraftigt i storlek, men ändå fortsatt och nu även tagit avstamp i den senaste utvecklingen.
– Vissa av de kidnappades familjer har inte velat samlas på Kaplan eftersom det här ses som protestgatan, och själva stöttar många av dem Netanyahu. Men många andra som kommer för att stötta de framför museet är inte medvetna om den här splittringen, säger Shoham Smith.
Hon står själv på Kaplan med en protestskylt mot Benjamin Netanyahu, där premiärministern har ett blodigt handavtryck på sitt ansikte. Det regeringskritiska lägret har i mångt och mycket gett Netanyahu skulden för 7 oktober, genom att han fört en destruktiv politik mot palestinierna som har stärkt Hamas. Han har likaså kritiserats för en saktfärdig respons när attacken var ett faktum. Hans ministrar har jagats bort från sjukhus när de försökt göra pr-besök.
– Men det är många som ropar åt oss när de kör förbi här, att det är vårt fel att Israel har blivit svagt och kunde bli attackerat. Eftersom vi hör till dem som har protesterat mot regeringen här under hela året, säger Ruth Vitale som står bredvid.
”Staten svek mina föräldrar”
Många i det här lägret menar också att Netanyahu försökt utnyttja kriget för att stärka sin politiska ställning, efter det tumultartade året där hans styre ifrågasatts så kraftigt. Han har liknat Hamas attack vid nazisternas folkmord på judarna, för att trigga ett trauma hos den egna befolkningen.
På månadsdagen av attacken arrangerade regeringskritiker en demonstration framför Knesset i Jerusalem, bland annat för att protestera mot att Netanyahu ännu inte deltagit vid en enda begravning eller kontaktat de drabbade familjerna.
– Staten svek mina föräldrar och 1 400 andra människor den 7 oktober. Nu sviker staten även de kidnappade när man inte arbetar för att få dem släppta. Vi måste omedelbart få till en humanitär vapenvila och stoppa kriget, så att de kidnappade kan bli fria genom en uppgörelse. Genom att invadera Gaza spinner vi bara vidare på våldsspiralen, sa Maoz Inon, som förlorade bägge sina föräldrar Bilha och Yaakovi i Hamasattacken.
Han är en välkänd israelisk fredsaktivist och turismentreprenör som har vägrat låta de värderingar hans föräldrar uppfostrade honom med påverkas av attacken. Och hans anser, likt andra i det här lägret, att Netanyahu och de högerextrema partier han bildat regering bär del av skulden för det som hände den 7 oktober. Därför kräver man att han lämnar sitt ämbete.
– Vi är inte någon minoritet som vill det här, heller. Enligt de senaste opinionsundersökningarna vill 80 procent av alla israeler se Netanyahu avgå, säger Maoz Inon till Dagens ETC.
Vill ha fred – inte bomber
Efter ett appelltal reste demonstranterna ett tältläger framför Knesset, och avser att stanna framför det israeliska parlamentet ända tills regeringen lyssnar. Både till avgångskraven och till de budskap om fred och dialog som Maoz Inon vill dela med sig av.
Vi behöver ändra vår strategi.
– Under de senaste 75 åren har världen gett stöd till Israel, och det ledde bara till att den största massakern på judar sedan andra världskriget inträffade. Och om vi fortsätter som vi gör nu kommer det bara hända igen. Vi behöver ändra vår strategi. De internationella politikerna som kommer hit för att träffa Netanyahu och säger att Israel har en rätt att försvara sig själv, de har helt fel. Skicka oss inte några krigsfartyg eller bomber. Skicka fler budskap om fred, hopp och försoning till oss.