BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi har inte bemötts med respekt här, säger Kay West, en delegat från Texas som stöttar Bernie Sanders och en av dem som stormat ut från arenan. I handen har hon en skylt som delats ut på arenan med Hillary Clintons slogan ”Stronger together”. Men hon har strukit över utvalda bokstäver med svart spritpenna så att budskapet i stället lyder ”Stop her”.
– Det har bara talats om behovet att vi ska enas, och vi har inte fått någon ursäkt på konventet för det som kommit fram i mailläckorna om hur partiet har motarbetat oss.
”Det är lättare att bua”
De 20 000 mail som Wikileaks strax före konventet läckte från Demokraternas styrande organ DNC har hetsat upp stämningen. I de mailen framgår bland annat hur personer inom Demokraternas innersta krets har motarbetat Bernie Sanders. Inne på arenan började Bernie-supporters bua redan under den bön som inledde konventet på måndagen, och fortsatte varje gång någon nämnde Hillary Clintons namn. Bernie Sanders har själv tydligt tagit ställning för Hillary Clinton under konventet.
– Det är lätt att bua, men svårare se era barn i ögonen om Donald Trump blir president, sa han under ett möte med Kaliforniens delegater på tisdagsmorgonen.
Samtidigt kommer opinionsmätningar som visar på en allt jämnare kamp mellan Hillary Clinton och Donald Trump – två presidentkandidater med mycket låga popularitetssiffror. Flera av de demonstranter som jag pratar med i Philadelphia kommer att rösta på De Grönas kandidat Jill Stein. En av dem är dataprogrammeraren Ivan Delsol från Los Angeles.
– Jag bryr mig inte om att Hillary Clinton är något bättre än Donald Trump. Hon är hemsk, hon är insyltad i storföretag, en krigshetsare och lögnare. Det här är en demokrati och det ska inte betyda att man bara kan välja det minst onda alternativet av två usla kandidater. Jag vill rösta enligt mitt samvete.
En mätning från opinionsinstitutet Pew tyder på att Ivan Delsol är ett undantag bland hängivna Bernie-väljare: 90 procent av de väljare som konsekvent stöttat Bernie Sanders i primärvalen kommer att rösta på Hillary Clinton i presidentvalet. Men Suzanne Savary, Demokratisk politiker och Kalifornien-delegat för Hillary Clinton är inte lugn.
– Jag var med 1968 när en liknande spricka gjorde att vi förlorade valet till Richard Nixon. Om Bernie-supportrarna inte förstår lärdomarna från historien kan vi riskera att upprepa de misstagen och få Donald Trump som president.
Suzanne Savary har dock förståelse för Bernie-väljarna.
– Många känner stor smärta över att behöva gå över till att stödja en annan kandidat. Jag behövde själv göra samma sak när Hillary Clinton förlorade 2008. Det var fruktansvärt smärtsamt.
Mångfalden är stor
Samtidigt har Demokraterna rört sig i riktning mot Bernie Sanders och hans väljare. Den nya partiplattformen innebär en klar vänstersväng i frågor som minimilön, där Bernie Sanders krav på 15 dollar i timmen fått gehör, till hårdare miljöpolitik och avskaffande av dödsstraff. Partiet, som på 1990-talet drog sig mot mitten har allt eftersom USA:s befolkning blivit yngre, mindre religiös, mer etniskt blandad och mindre konservativ, rört sig vänsterut. Mångfalden är stor både bland delegaterna och talarna på konventet. Det är tydligt att partiet vill profilera sig som mångkulturellt, mot Republikanerna som i och med Donald Trump kraftfullt har rört sig mot vit identitetspolitik.
Men Hillary Clinton har kritiserats starkt av bland andra Black Lives Matter-rörelsen för sitt tidigare stöd till Bill Clintons hårda kriminalpolitik på 1990-talet, som ledde till att mängder av framför allt svarta män hamnade i fängelse. Demonstranter från rörelsen tågade på tisdagskvällen genom Philadelphia och protesterade mot Demokraternas presidentkandidat.
DeRay Mckesson, en av USA:s mest kända aktivister och en av förgrundsgestalterna i Black Lives Matter-rörelsen, dök upp på konventet som åhörare på tisdagen, och är försiktigt positiv till Demokraternas utveckling.
– Det är viktigt att vi forsätter håller partiet ansvarigt, men jag är hoppfull. Plattformen är mycket mer progressiv än vad jag hade trott att den skulle vara, säger DeRay Mckesson till Dagens ETC.