Jared Gilmour är 23 år och lever som öppet homosexuell i Washington DC där samkönade äktenskap har varit lagliga sedan 2009. Han kommer däremot från konservativa North Dakota och har sett motståndet.
– Det är inte logiskt, men heller inte överraskande att det finns så många olika lagar kring samkönade äktenskap i USA. Vissa stater är mer liberala än andra och på samma sätt är vapenregleringarna så splittrande för USA. Den generella uppfattningen är att man på federal nivå bör reglera detta. Homosexuella som bor i konservativa stater ska inte behöva vänta på att den allmänna opinionen där ska fånga upp nationens insikt att diskriminering inte är rättvist, säger han.
I USA är det framförallt gruppen Human Right Campaign som kämpat för samkönade äktenskap. Efter att Barack Obama tillträdde som president 2009 har frågan fått ett uppsving. I dag är en majoritet av amerikanerna för samkönade äktenskap.
– Förändringen är fantastisk. Jag är bara 23, men inte ens när jag växte upp kunde man föreställa sig att det skulle bli så. En dom i Högsta domstolen nu skulle bevisa det alla i gayrörelsen redan vet – att vi går mot ett jämlikt samhälle och att diskriminerande lagar som RFRA bara är hinder på vägen, säger Jared Gilmour.
Oro för backlash
RFRA står för Religious freedom restoration act och är en lag i delstaten Indiana som säger att religiös övertygelse trumfar lagen. En annan lag, Defence of marriage act, fungerade också som ett verktyg för att motarbeta samkönade äktenskap, men den revs upp för två år sedan. Det finns de som är oroade över att prövningen i Högsta domstolen nu kan ge en backlash. Om man kommer fram till att det är rätt att staterna ska ha egenbestämmande över frågan finns det risk att motståndet mot samkönade äktenskap cementeras i dessa stater. Men Jared Gilmour är inte orolig.
– Ungdomar i USA är så positivt inställda till samkönade äktenskap att det bara är en tidsfråga innan det är lagligt i landet, oavsett vad Högsta domstolen eller någon enskild stat gör. Den verkliga frågan är: Kommer Högsta domstolen bli ihågkommen som de som tog ett steg tillbaka gällande äktenskapet mellan könen, precis när vi tar så stora steg framåt? Det påminner mig den amerikanska södern och medborgarrättsrörelsen på 1960-talet. Guvernörerna som försökte stoppa integrationen i södern är ihågkomna i dag som bigotta. Historien är inte snäll mot de som står för diskriminering medan landet rör sig i en positiv riktning, säger han.
Även RFSL i Sverige följer frågan.
– För hbtq-rörelsen som har jobbat väldigt hårt för samkönade äktenskap är det naturligtvis en framgång och det ska bli intressant att se hur det går, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
Splittring i gayrörelsen
Hon berättar också att frågan har splittrat gayrörelsen. I och med att så mycket fokus har lagts på samkönade äktenskap har andra frågor fått stryka på foten, något som har lett till stora diskussioner. Jared Gilmour väljer dock att se frågan ur en positiv synvinkel.
– Frågan om samkönade äktenskap har breddat diskussionen i USA till att även gälla andra frågor om jämställdhet och jämlikhet. Det har gjort att homosexuella har börjat tänka i banor kring anställningstrygghet och rätten till bostad.