Klockan fyra i eftermiddag samlas EU-ledarna för sitt extrainkallade toppmöte. Planen är att vara klara vid 21:00, men många snåriga frågor behöver lösas innan dess.
EU-parlamentarikern Malin Björk (V) säger att de slutsatser som skrivs i utkastet inför kvällens möte, och som läckt ut genom flera kanaler, är oacceptabla.
– Man säger att man ska prioritera att bekämpa döden i Medelhavet, men sedan kommer man fram till att man ska boosta Frontex, som är en del av problemet. Sedan är det en kort paragraf om att bekämpa smuggling och trafficking, sedan en lång med sex punkter om att förhindra det man kallar olagliga migrationsströmmar. Jag trodde att vi pratade om flyktingar som sätter sig i båtar med fara för sina liv! De som sätter sig är till 90 procent skyddssökande flyktingar, säger hon.
Vad ska Stefan Löfven säga vid mötet?
– Jag skulle vilja att Sverige sätter ner foten och säger att vi vill ha ett Mare Nostrum 2. Använder man den benämningen är det tydligt vad det handlar om: Båtar som kan ligga ute på öppet hav i internationellt vatten och vara en resurs. Den italienska kustbevakningen har sagt i ett uttalande att man skulle kunna vara på fötter på mellan 48 till 72 timmar. Så om den politiska viljan finns är det möjligt, säger Malin Björk.
”Sandlådestämning”
Hon säger att det nästan blivit som en sandlådestämning inom EU, där alla länder gömmer sig bakom varandra.
– Man säger ”om inte du gör någonting så tänker inte jag göra någonting”. Nu behöver vi en koalition av länder som gör det Italien vågade ett tag, att man går före och säger nu gör vi livräddande åtgärder. Det kan börja med fem eller sju länder, några måste våga gå före. Det tvingar också fram en diskussion om Dublinförordningen, säger hon.
Bodil Ceballos, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, är också skarpt kritisk till vad som läckt ut inför mötet.
– De här tio förslagen löser inte problemen. De leder åt fel håll, eftersom de handlar om att stänga gränser och öka kontroll och repressalier. De behandlar migration som en polisiär fråga och missar helt perspektivet de skyldigheter EU-länderna har att hjälpa människor i nöd som söker asyl. Grundproblemet är ju att det inte finns några lagliga och säkra vägar in i Europa. Det är de stängda gränserna som göder flyktingsmugglarnas verksamhet. De här tio förslagen tyder på att kommissionen och medlemsländerna inte verkar förstå detta, säger hon.
Kräver humanitära visum
Röda korset kräver också krafttag från EU.
– EU-ledarna måste vid dagens toppmöte se till att det finns en räddningsaktion värd namnet, med ett tydligt mandat att röra sig över hela Medelhavet och med fokus på att rädda liv, säger Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.
Röda Korset har precis som Amnesty vid upprepade tillfällen krävt fler lagliga sätt att ta sig till EU. Ett av dessa krav, nämligen möjligheten att utfärda humanitära visum, lyftes av statsminister Stefan Löfven vid onsdagens EU-nämnd.
– Statsministern måste bli konkret och driva frågan om humanitära visum gentemot de andra EU-länderna. Ett första steg kan vara att använda den möjlighet som finns inom visaförordningen att använda sig av humanitära visum, säger Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström i ett pressmeddelande.