I dag möts säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar, Kina, Frankrike, Storbritannien, Ryssland och USA i New York. Syftet med mötet är att starta en sluten omröstning för att välja Ban Ki-moons efterträdare som FN:s generalsekreterare, en kandidat som sedan kommer rekommenderas till generalförsamlingen som tar beslutet i oktober.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Omröstningen hålls hemlig, trots att andra delar av den tidigare insynsskyddande utnämningsprocessen har öppnats upp. Att göra FN mer transparent går hand i hand med att ge generalsekreteraren större inflytande, något många medlemsländer uttryckt att man vill.
FN-stadgan är inte tydlig när det kommer till utnämningsprocessen eller själva mandatet. Seden har tidigare varit att ordförandena för säkerhetsrådet och generalförsamlingen i ett gemensamt brev presenterar ett namn, och att FN:s generalförsamling utnämner generalsekreteraren på rekommendation av säkerhetsrådet. I år är första gången som kandidaterna först presenterats i generalförsamlingen, presentationer som dessutom direktsändes på FN:s hemsida för allmänheten att ta del av.
Avgående Ban Ki-moon själv har uttalat sitt stöd för att nästa generalsekreterare ska bli en kvinna. Det tycker också 56 av FN:s 193 medlemsstater som har gått samman och bildat ”Group of Friends in favor of a Woman candidate for Secretary General of the United Nations”. Sverige är med i den kampanjen. Den vinnande kandidaten blir FN:s nionde generalsekreterare genom tiderna och tillträder officiellt vid årsskiftet.
Traditionen har varit att generalsekreterarposten roterar mellan olika världsdelar. Den här gången har det spekulerats i att de skulle vara Östeuropas tur. Majoriteten av kandidaterna är också från den regionen. Men Ryssland kommer antagligen att sätta sig på tvären om kandidaten kommer från något EU- eller Natoland, vilket krymper antalet kandidater som verkligen kan komma ifråga.
Vetorätt avgör
Trots den nya transparensen menar många att det ändå blir de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet som avgör, eftersom de har vetorätt. Andra menar att detta nu kan förändras.
– Ifall majoriteten av medlemsländerna stöder en kandidat känns det osannolikt att säkerhetsrådet skulle rekommendera en annan kandidat. Men det finns många kandidater och om läget förblir oklart är det möjligt att vi får en likadan process som under tidigare val, säger Warren Hoge, tidigare FN-korrespondent vid New York Times till finska Hufvudstadsbladet.
Det har varit kutym att generalsekreteraren väljs för fem år och kan omväljas endast en gång. Flera, däribland Mary Robinson, FN:s generalkommissarie för mänskliga rättigheter, vill att generalsekreteraren ska väljas för sju år. Det skulle stärka oberoendet, en viktig förutsättning för FN:s generalsekreterare som förväntas fungera som en etisk vägvisare.