Hur förklarar man att Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti gick så starkt fram?
– De har först och främst gynnats av att S har flyttat sig mer åt höger i flyktingfrågan. De har fått stöd från väljare som känner att partiet har rört sig för långt åt höger. I detta val har ett relativt stort fokus legat på klimatpolitiken, det har sannolikt också gynnat dem. En annan viktig sak är att nu när det går det bra för Danmark ekonomiskt så har det också varit ett stor fokus på att det måste satsas mer pengar på välfärden. Frågor som dessa partier driver. Frågan om det som kallas ”minimumnormen”, alltså hur många vuxna per barn det minst måste finnas i förskolorna, blev stor.
– Den danska socialdemokratin gjorde en kalkyl som landade i att det allra viktigaste var att försöka vinna tillbaka väljare från Dansk Folkeparti. Det har varit helt avgörande för dem och de var inställda på att göra detta genom en rätt hård invandringspolitik. Parallellt har andra partier profilerat sig i välfärdsfrågorna, som SF och Radikale. Men S kommer att sitta i regering och har sagt att de vill regera ensamma. Så de har varit en smula försiktiga och inte lovat alltför mycket .
– Man ska komma ihåg att politiken i Danmark handlar mycket om vilket av blocken som får flest mandat. Då blir de väljare man kan flytta över mellan blocken viktiga. S, som gärna vill ha statsministerposten, tjänar alltså inte så mycket på att vinna väljare från partier i samma block.
I en forskningsartikel om högerextrema partiers påverkan på europeisk socialdemokrati skrev du att den danska socialdemokratin redan 2009 hade ungefär samma invandringspolitik som högern. Har de gått än mer åt höger nu?
– De två största högerpartierna har förflyttat sig åt höger och S har följt efter. Men att S lyckats vinna tillbaka väljare från Dansk Folkeparti handlar förhållandevis mycket om trovärdighet; det har tagit en viss tid för dem att övertyga väljarna om att man menar det man säger i invandringsfrågan och att man inte kommer att ändra sin politik när man väl står i regeringsställning. I motsats till den senaste socialdemokratiska regeringen, så har Marie Fredriksen mycket tydligt sagt att partierna till vänster som Radikale eller SF inte kommer att få inflytande på detta området.
Har traditionella S-väljare gått över till SF, Radikale eller Enhedslisten på grund av invandringsfrågan?
– Det gäller inte så många av partiets traditionella väljare utan mer högutbildade medelklassväljare. Jag tror att S vunnit traditionella socialdemokratiska väljares röster från Dansk Folkeparti och att man har varit medvetna om att väljare som typiskt är mer högutbildade skulle flytta över till partier som SF och Radikale Venstre. Men det var risken med trianguleringen och det kan man leva med, för det handlar om att få regeringsmakten.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.