Måste vi revidera vår bild av buddhismen?
– Vi utgår ifrån att buddhismen är en enhetlig religion. Det har den aldrig varit. Den buddhistiska kanon tillkom under flera hundra år och innehåller flera olika strömningar, dels en radikalpacifistisk riktning, men det finns också en del texter som är ganska vaga och till exempel tillåter att du bär vapen. Sedan har det på Sri Lanka och i Myanmar tillkommit en berättande tradition, en kröniketradition, där våld är en vardagsföreteelse.
Varför har vi en bild av buddhismen som så fredlig då?
– Vår bild av buddhismen formades till stor del under 1800-talets kolonialism, då man såg på kristendomen som en ren och entydig religion. Den synen på religion applicerades även på buddhismen vilket gjorde att skiktningarna och olika strömningar försvann.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Finns det en våldsbejakande buddhism?
– Ja, det finns det. Inom kröniketraditionen finns till exempel ”Den stora krönikan”, som egentligen inte har med buddhan att göra, men som säger att allt som står där är sanktionerat av buddhan. Det är en legendarisk skildring som förespråkar ett våldsamt försvar av buddhismen. Sri Lanka har invaderats av hinduer från Sydindien under hela dess historia och då har den här försvarsideologin uppstått där det är okej att slåss så länge man försvarar buddhismen. Och det tillämpas även i dag av grupper som ser sig hotade av kristna och muslimska grupper.
Är det så våldet rättfärdigas i Myanmar i dag?
– Ja, även där finns en kröniketradition som handlar om hur buddhismen har försvarats med våld genom tiderna och icke-buddistiska grupper lyfts fram som ett hot som måste bekämpas. Men även om våldet framställs som religiöst betingat fungerar det mest som en rationalisering av andra bakomliggande skäl och en efterhandskonstruktion. Liksom på Sri Lanka är det tydligt att de muslimska grupperna är ekonomiska konkurrenter till de buddhistiska. På Sri Lanka har buddisterna till exempel startat en buddhistisk bank för att möta konkurrensen, vilket ju också kan ses som en religiös motsägelse om man tänker att fattigdom är ett ideal inom buddismen.
Skiljer sig buddhismen mot andra religioner vad gäller våldsbejakande extremism?
– Det som skiljer den åt är att det också finns en väldigt stark radikalpacifistisk trend inom buddhismen. Det finns varken inom islam, kristendom eller judendom. Inom hinduismen finns det sådana inslag, men det är väldigt sällsynt.
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.