– Nej, det är för tidigt att säga att IS är besegrade. De förlorade extremt stora territorier under 2017 och tvingades bort från sina huvudstäder Raqqa, Mosul och Mayadin. Nu kontrollerar de bara ett fåtal små territorier på gränsen mellan Irak och Syrien, så kärnan i kalifatet som de utropade är absolut väldigt försvagat. Men IS var aktivt i 15 olika konflikter under 2017 så de finns kvar på många håll i världen.
– I Afghanistan har de i och för sig också försvagats efter hårda bombkampanjer, men i gränsområdena mellan Afghanistan och Pakistan finns de kvar och har funnits väldigt länge tillsammans med andra rebellgrupper som är svåra att komma åt eftersom det är så otillgänglig terräng. Även i Sydostasien, Filipinerna, Malaysia, Indonesien, finns det många mindre grupper som funnits tidigare men som de senaste åren anslutit sig till IS för att få hjälp och pengar från centralorganisationen.
Har terrorattackerna från IS ökat i och med att de trängts tillbaka?
– Det spekulerades i att kampanjen mot IS skulle leda till fler terrorattacker, men än så länge finns det inget stöd in vår data för det. Terrorattacker från IS minskade faktiskt under 2017, om man räknar antalet döda där civila var målet.
Vad är huvudorsaken till att antalet döda i konflikter minskat globalt det senaste året?
– Det beror på flera saker, men den mest uppenbara minskningen beror på utvecklingen i Syrien. Det är också den konflikten som gjort att vi sett en stor ökning tidigare år, så Syrien driver trenden kan man säga. Förra årets minskning beror på att frontlinjerna blev färre i takt med att Assad fick militärt understöd av Ryssland och kunde slå ned stora delar av motståndet. Samtidigt finns ju missnöjet och problematiken kvar, så man är tillbaka lite där man började utan att ha nått någon hållbar lösning.
– Vad gäller den långsiktiga minskningen kan vi dels förklara det med en ökad FN-inblandning i konflikter, där det sätts in sanktioner och fredsbevarande aktioner i högre utsträckning innan det bryter ut våldsamheter. Dels handlar det om att mellanstatliga krig inte är lika vanligt längre, vilka tenderar att vara väldigt blodiga när statsarméer slåss mot varandra. Under en väldigt lång tid har vi bara haft en handfull sådana aktiva konflikter som främst handlat om småskaliga gränskonflikter som mellan Indien och Pakistan.
Har andelen civila offer ökat eller minskat?
– Det är tyvärr svårt att få fram tillförlitliga data som skiljer civila från stridande. En tidigare tes har varit att andelen civila offer är högre idag jämfört med konflikter förr i tiden, men det har vi kunnat se inte stämmer. Taktiken att urskillningslöst bomba städer används exempelvis lika mycket idag som förr.
Finns det andra terrorgrupper som mobiliserat i kölvattnet av IS tillbakadragande?
– Globalt döljs det mesta i statistiken av Syrien-fallet. Men i både Irak och Afghanistan ökade våldet förra året, som var det blodigaste i båda länderna sedan 1989. Det beror dels på stora offensiver mot IS i Irak och i Afghanistan främst på grund av att talibanerna avancerar. Där har våldet har ökat under ganska många år sedan de internationella styrkorna drog sig tillbaka.