Beskedet väckte vrede över hela landet, från huvudstaden Kinshasa till Goma längst i öster.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ekonomiska vinster
För Kabila betyder de extra åren vid makten stora ekonomiska vinster. En undersökning av en grupp ipå New York-universitetet visar de enorma vinsterna Kabila redan gjort.
Undersökningen avslöjar att Kabila och hans barn äger 71 000 hektar värdefull åkermark, hans tvillingsyster äger en stor del av landets telekomföretag och hans yngre brors affärsintressen sträcker sig mellan gruvindustri, byggbolag och ett fast-food-imperium.
Två familjeföretag har diamantlicenser för 450 kilometer av landet södra gräns och tillsammans äger Joseph Kabila och hans syskon mer än 80 företag.
Presidenten har råd
Det finns inga lagar som förbjuder kongolesiska politiker att äga företag, men rapporten visar hur systern Jaynet Kabila har fått många fler gruvlicenser än vad lagen tillåter medan andra familjeägda företag har fått statliga kontrakt som givit hundratals miljoner dollar i vinst när de sedan delats ut som licenser till andra företag.
Det är kanske svårt för Demokratiska Republiken Kongo som stat att bekosta nya presidentval, men dess president skulle definitiv ha pengar till det.
Manöver för att behålla makten
Kabila har suttit vid makten sedan 2001 och han har, utan framgång, försökt förändra konstitutionen så att han skulle kunna väljas till ytterligare en period som president (se fakta).
Under sommaren 2017 träffade han en överenskommelse med oppositionen om att val skulle hållas senast i december 2017. Han utlovade då att valen skulle ske skyndsamt.
Men något val har det inte blivit. Förkunnadet att landet inte har råd med ett presidentval kom alltså i samband med att hans mandat utgick.
Mordet på Catalán
Samtidigt pågår ett blodigt inbördeskrig i landet, framför allt i Kasai-regionen i centrala Kongo.
Det var där svenskan Zaida Catalán mördades när hon på FN:s uppdrag försökte utreda brott mot mänskliga rättigheterna. Den kongolesiska regeringen påstår att de gripit Zaida Cataláns mördare som skulle arbetat för rebellerna i området, men många tvivlar på detta.
Istället finns också misstankar mot regimens lokala befattningshavare i Kasai, som är ett mycket mineralrikt område.
Kabila och hans regering beskylls också för att inte försökt undersöka vad som låg bakom mordet på svenskan och hennes FN-kollega av rädsla för vad utredningen skulle visa.