Den friande domen, som Dagens ETC skrivit om tidigare, blev startskott för demonstrationer över hela Spanien, och fallet dominerade också första maj-demonstrationerna. Spanska kvinnogrupper har också inlett en kampanj på sociala medier under hashtagarna #NoEsNo (Nej är nej) och #Cuentala (Berätta om det).
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det var under tjurrusningen i Pamplona som en 18-årig flicka utsattes för en gruppvåldtäkt av fem män som identifierades och ställdes inför rätta. Domstolen kom dock fram till att kvinnan inte gjort motstånd och att männen inte använt våld eller hot om våld.
Som grund för sitt ställningstagande har domstolen bland annat använt en videoinspelning som en av männen spelade in. På den syns kvinnan med slutna ögon tigande utsättas för övergreppet. De fem männen kallar sig själva en ”manada”, en term som beskriver en vargflock.
Hårda förhör av kvinnan
Rättegången väckte stort uppseende eftersom den 18-åriga flickan utsattes för mycket hårdare förhör än de fem männen. Männens advokater hade dessutom hyrt in en privatdetektiv som hävdade att kvinnan inte tagit någon skada av det inträffade utan levde sitt liv som tidigare.
Domstolen stoppade dock rapporten eftersom åklagaren kunde visa att kvinnan fortfarande gick i terapi för att klara det trauma som följde på övergreppet. Av de fyra domarna i Sevilla ville tre av dem döma männen till det lindrigare brottet sexuellt utnyttjande istället för våldtäkt. Den fjärde domaren ville fria de fem männen helt.
Vad är en våldtäkt?
Domen har väckt mycket starka reaktioner i Spanien. Ledande politiker som socialistpartiets ledare Pedro Sanchez skrev på Twitter att om detta inte är en våldtäkt – vad är då en våldtäkt? Även andra tidigare regeringsrepresentanter har gått till angrepp mot domstolen, och många kräver lagändringar.
Attackerna har fått Högsta domstolen i Spanien att gå ut och varna för politiska krav på domstolarna, ”något som skulle kunna påverka förtroendet för rättsystemet”. Det spanska regeringspartiet Partido Popular har också manat till ”besinning” och krävt att domstolarna ska få göra sitt jobb utan politiska påtryckningar.
Men opinionen mot domarna växer sig allt starkare. Kampanjerna på sociala medier har väckt motsvarande en #metoo-rörelse i landet, och på Twitter går många kvinnor ut och berättar vad de utsatts för.
Åklagarna har meddelat att de kommer att överklaga domarna.