Över 200 miljoner dagliga aktiva användare. För 428 miljarder svenska kronor. Det är vad Tesla-mannen Elon Musk tänker köpa sociala medier-plattformen Twitter för. Om affären går i lås, vilket allt tyder på att den gör, så försvinner det 16 år gamla företaget från börsen och blir privatägt. Av den rikaste mannen på jordklotet, känd för att vara en färgstark kuf som om han precis hoppat ur Bill Murrays golfbil.
Hur, och om, ägarskiftet påverkar mikrobloggen där det publiceras över 500 miljoner inlägg varje dag, är för tidigt att säga enligt Marcin de Kaminski, chef för säkerhet och innovation på Civil Right Defenders (CRD). Kanske märker vi ingenting då det är lättare att twittra om förändringar, än att stöpa om ett jätteföretag.
– Elon är en spelevink. Han upplevs ofta som kul eller spexig och gör oväntade och högljudda utspel. Han har eventuellt investerat en otrolig mängd miljarder för att han fått feeling. Det är udda. Men det är superviktigt att sociala medier med demokratisk potential bedrivs ansvarsfullt med insyn, och inte agerar utifrån en självupptagen, karismatisk persons dagsform. Då har vi ett demokratiskt problem, säger de Kaminski.
Kan bli ett mer ilsket Twitter
CRD är med i Twitters Trust and Safety Council. Om de till exempel ska utveckla ett skydd för att stoppa arga troll, då ingår CRD som en internationell remissinstans. Nu har Elon Musk annonserat att han vill stärka yttrandefriheten på Twitter, vilket många tolkar som att det åter ska bli carte blanche att säga vad man vill, hur man vill, till vem man vill. Om skyddsfunktioner försvinner innebär det utmaningar för redan trakasserade grupper.
– Mycket som Twitter infört ger större möjlighet för mindre aktörer att göra sina röster hörda utan att bli attackerade. Säkerhetsfunktionerna är avancerade. Om Musk tycker att de är ett hot mot yttrandefriheten – till exempel att banna, blocka, ta bort taggar, godkänna vilka som svarar – då kommer vi att se ett mer ilsket Twitter. Det blir svårare att hantera hat, hot, trakasserier, fler kommer att bli utsatta för sånt.
Betyder mycket för många
de Kaminski säger också att många högerextremister lämnat Twitter för egna plattformar. Vad händer om de nu återvänder? Klimatet kan komma att påverkas negativt om man inte lyckas värna minoriteters rättigheter och motverka hat. CRD-chefen menar att yttrandefrihet måste ha ett rättighetsperspektiv och att plattformen betydelse för dissidenter inte ska underskattas.
– Människorättsaktivisterna vi arbetar med i diktaturer, för dem är Twitter otroligt viktigt. Det är ofta svårt eller förbjudet att befria oberoende journalistik och de behöver en plats för att göra sina röster hörda. Det är inte skoj och underhållning utan liv och död. Twitter är mer än en ankdamm för journalister. Ja, det är för tidigt att säga något om hur Elon Musks köp kan ändra på saker. Men det är viktigt att komma ihåg att affären är större än en kul grej. Det här betyder mycket för många.