BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag har egentligen skola idag, men åkte hit istället. Det är ju ”four twenty” och då måste man vara här, säger Emma-Sofi, 19, som är här med sin 16-åriga syster Mia.
De säger att föräldrar är väl införstådda med vad deras döttrar pysslar med och har inga problem med att de röker på. De driver dessutom var sitt instagramkonto med cannabistema som har tusentals följare.
Fick bra bord
Båda systrarna planerar att vara här hela dagen, och de är här tidigt för att få ett bra bord där de och deras vänner kan sitta. Solen tittar fram, Mia rullar dagens första joint och tillsammans vill de visa hur man gör en ”King”, ett sätt att röka från samma joint samtidigt genom att hålla ihop händerna och suga in röken från var sitt håll.
– Det finns rätt många ”smoking games” som vi kör, berättar Mia.
Vi mot dem
Ett par bord bort sätter sig Hila och Anil. De kommer släpandes på varsin stor resväska och det visar sig att de just klivit av planet från Israel. De är i Köpenhamn för att gifta sig, men eftersom de inte kan checka in på hotellet än så åkte de direkt till Christiania. Anil röker en joint, men Hila berättar att hon har slutat bruka cannabis.
– Jag hade en dålig erfarenhet där jag fick ångest och blev paranoid. Efter det kände jag att om det skulle hända igen skulle jag tappa förståndet helt så jag sa hejdå till cannabis, berättar hon.
Anil menar dock att oron över de negativa effekterna av att röka cannabis är kraftigt överdrivna. Det är ett tema som återkommer, i stort sett med alla som Dagens ETC pratar med; det finns en känsla av ”vi mot dem” här, där ”dem” är polisen, etablissemanget och politikerna och ”vi” är de frisinnade, upplysta haschrökarna. Föga förvånande är samma personer för en legalisering.
– Självklart borde det vara lagligt. I Israel är det lagligt med medicinsk marijuana så vi har tagit ett litet steg på vägen, säger Anil.
Ett gram för en hundring
Gatan där droghandeln pågår i Christiania kallas Pusher street. Där råder fotoförbud och försäljarna är inte de mest pratglada människor man kan träffa. Jens är dock ett undantag. Han sitter och äter frukost bredvid sin oljetunna och hälsar glatt. Men jag hinner inte ens säga att det bara är en pratstund jag är ute efter innan han rabblar upp priserna för dagen.
– Haschet är 50 kronor grammet, det här är lite finare, så 60 kronor. Weed för 100 kronor grammet och ska du ha någon av de här färdigrullade jointarna så kostar de 50 kronor för de små och 100 för de stora, säger han.
En dam i 50-årsåldern nappar på erbjudandet. Hon ska ha ”brunt” (slang för hasch) för 100 danska kronor, säger hon, och Jens knipsar kvickt av en bit från en ljusbrun kaka med en sekatör och lägger upp på en liten fickvåg.
Kommer det extra mycket folk på grund av att det är den 20 april i dag?
– Nja, här brukar vi köra första maj. Då är det inrökningsdagen och säsongen börjar. Det är mer amerikaniserat det här med 4/20, säger Jens.
Så ni väntar till i maj då?
– Hahaha, ja precis …
Dansk lag gäller
En annan langare, iklädd keps, huva och solglasögon deltar i konversationen. Han förklarar sin maskering med att drogförsäljningen trots allt är olaglig, även om det sker helt öppet, och han är rädd för att bli gripen. Christiania tillhör fortfarande Köpenhamn och Danmark och dansk lag gäller.
– I går var polisen här två gånger och grep folk, berättar den andre langaren som vill vara helt anonym.
Vad händer då?
– Det blir oroligt. Vi vet vad som gäller, men det kan också spåra ur. De ska inte vara här.
En sådan ”urspårning” skedde den 31 augusti förra året. Då gick den danska polisen in i Christiania för att gripa en ”viktig aktör för haschhandeln i Christiania” när han drog upp en pistol. En polisman blev skjuten i benet och en annan i huvudet. En tredje person blev skjuten av polisen i samband med händelsen. Pistolmannen greps morgonen efter i en av Köpenhamns förorter.
Även i dag kan man se polisbilar cirkulera runt fristadens murar, men det är ingenting som vare sig langarna, Mia, Anil, Hila eller Emma-Sofi tar någon notis om. I ”fristaden Christiania” är allt precis som vanligt. ”Vi mot dem.”
– En gång blev vi stannade när vi körde med en bil härifrån efter att ha varit här och köpt cannabis. Men vi fick inte några böter, troligtvis för att poliserna ville ha det själva, säger Mia och skrattar.
– Jag förstår inte varför de inte bara kan låta Christiania vara. Det är förbud mot tyngre droger här och jag har bara sett ett enda slagsmål sedan jag började komma hit. De som säger att cannabis är en inkörsport till tyngre droger har fel, säger Emma-Sofi.