Under de senaste dygnen har alltmer intensiva fredssamtal pågått i Doha för att få till en vapenvila och utväxling av gisslan mellan Israel och palestinska Hamas. Sändebud från USA är på plats, samtidigt som representanter från Qatar och Egypten medlar mellan de två parterna.
En något ambivalent lägesrapport lämnades av Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i söndags.
– Vi är mycket, mycket nära, vilket samtidigt betyder att vi har en lång väg att vandra. Vi måste över mållinjen, konstaterade Jake Sullivan då han gästade CNN.
Nu verkar det som att denna faktiskt hägrar. Enligt uppgifter till CBS News ska Israel och Hamas vara överens om de grova dragen i avtalet om vapenvila i Gaza. Om inget oförutsett sker skulle vapenvilan kunna inledas redan till helgen, skriver nyhetskanalen vidare.
CBS News har tagit del av ett utkast till avtalet, som gör gällande att vapenvilan i ett första skede ska gälla i 42 dagar. Under denna tid ska Hamas släppa 33 kvinnor, barn och äldre ur gisslan. I utbyte ska Israel släppa ett antal palestinska fångar.
Stor press på Hamas
Det är dock inte första gången under det senaste året som rykten gått om att en överenskommelse är nära, men samtalen har gång på gång fallit samman.
– Det har hela tiden funnits motsättningar och krav från de båda parterna som inte varit kompatibla, säger Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet och expert på Israel- och Palestinakonflikten.
Han menar att den övergripande stötestenen handlar om huruvida avtalet ska gälla en temporär eller permanent vapenvila.
– Eftersom Israels uttalade målsättning från början varit att krossa Hamas blir det svårt för dem att acceptera en permanent vapenvila, då det skulle se ut som Hamas vunnit. Sen finns det exempelvis frågetecken som gäller hur många ur den israeliska gisslan som ska släppas och när, förklarar han.
Enligt Michael Schulz hänger därmed de pågående förhandlingarna huvudsakligen på huruvida Hamas är tillräckligt försvagat för att överväga en temporär vapenvila.
– Om så är fallet är svårt att bedöma, men helt säkert är påtryckningarna på Hamas att ingå avtal nu mycket stora.
”Helvetet kommer braka lös”
För den avgående amerikanska presidenten Joe Biden tickar klockan allt snabbare för att få till fred i Gaza – redan på måndag tar efterträdaren Donald Trump över. Denne har i ett uppmärksammat uttalande tidigare varnat för att ”helvetet kommer att braka lös” om inte gisslan som hålls av Hamas släpps omgående.
– Den amerikanska hållningen har genomgående varit övervägande pro-israelisk och det finns ingen anledning att tro att det skulle bli annorlunda med Donald Trump vid makten. Tvärtom, han har varnat för konsekvenser om Hamas inte går med på medlarnas villkor innan presidentinstallationen om några dagar, säger Michael Schulz.
Samtidigt tycks också Israels premiärminister Benjamin Netanyahu denna gång känna press att få till ett avtal om vapenvila och har skickat tunga representanter till förhandlingarna, trots stark kritik från de israeliska regeringens högerextrema bosättarpartier.
– Vi anser att vi har gått med på alla kompromisser som behövs för att få till ett avtal. Nu ligger det i Hamas händer att fatta detta beslut, uppgav en israelisk källa till CNN i veckan.
Kamp om äran
Från USA:s sida befinner sig utöver Joe Bidens företrädare även Donald Trumps sändebud Steve Wittkoff på plats i Doha och det spekuleras friskt i vem av de två presidenterna som kommer kunna ta åt sig äran vid en eventuell överenskommelse.
Till reportrar ska Steve Wittkoff ha sagt att det är tack vare Donald Trumps ”figur” och ”de gränser han dragit” som förhandlingarna fortskrider så pass effektivt, skriver New York Times.
Men oavsett orsak skulle en vapenvila innebära en enorm lättnad för människorna i Gaza, påpekar Michael Schulz.
– En vapenvila, om den så blir lång eller kort, är såklart positivt för den utsatta civilbefolkningen. Men om den bara är temporär kommer kriget förr eller senare att fortsätta och det blir omöjligt att börja återuppbygga samhället på riktigt.