Vapentillverkaren under kriget: ”Affärerna har bara gått bättre och bättre”
Bild: Montage. Bilder: Emma Sofia Dedorson
Dagens ETC
Vapenleveranser som en solidaritetshandling. Och ett krig som ett skyltfönster för krigsmateriel.
Dagens ETC går på vapenmässa hos franska krigsfartygstillverkaren CMN där chefen tycker att all exponering är bra exponering. Journalisten Gallegher Fenwick som skrivit en bok om Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj varnar för en för ensidig bild.
– Ukraina är världens just nu största showroom för vapenexporterande länder.
– En av de geopolitiska konflikter som gynnade oss särskilt var åren i Libyen kring 2011 då ett par av våra fartyg hamnade i medias blickfång. Affärerna har bara gått bättre och bättre sedan dess.
Det säger Serge Quarantana som sedan 2019 är generaldirektör för den franska krigsfartygtillverkaren CMN. Han guidar personligen Dagens ETC runt på skeppsvarvet i Cherbourg på den franska Atlantkusten. Här tillverkas högmoderna patrullbåtar som säljs internationellt – särskilt till Gulfstaterna. Intill CMN ligger Naval group som bland annat tillverkar ubåtar och vars inställda affär med Australien – som bröt avtalet och valde att köpa sina ubåtar från USA och Storbritannien istället – skapade en diplomatisk kris förra året.
– Vi är konkurrenter till viss del men båda våra verksamheter gagnar Frankrike och allt som gagnar Frankrike gagnar oss, säger Serge Quarantana.
Han skyr inte för att tala direkt om intressen. Export av vapen och krigsmateriel är en viktig utrikespolitisk fråga för Frankrike. Frankrike – idag det andra största vapenexportlandet i världen efter USA. Vapenexport utgör över en femtedel av landets försvarsbudget och en fundamental del av den geopolitiska strategin. CMN är stolta att bidra.
Dagens ETC frågar om det alltid är positivt med exponering i media – även granskningar där deras produkter förekommer i samband med krigsbrott.
– Det beror på mediernas hederlighet men generellt är det bra med fokus på vad vi kan åstadkomma. Om informationen når våra potentiella kunder. Vi erbjuder hjälp att upprätthålla staters suveränitet, bekämpa smuggling, kriminalitet och terrorism, säger generaldirektören.
Fjärrstyrdes av saudisk amiral
Idag har de öppnat portarna för internationella journalister, främst för att visa sin nya stolthet: patrullbåten HSI 32 autonome – ett mindre krigsfartyg som i mars i år imponerade på den saudiarabiske amiralen Fahd Al Ghofayi under World defence forum i Riyad. Amiralen filmades när han fjärrstyrde patrullbåten som låg kvar i Cherbourg – medan han befann sig Saudiarabiens huvudstad. Han ses med joystick i hand styra skeppet på en skärm, tydligt imponerad. Det ser ut som att han testar ett tv-spel.
Vid den här tidpunkten pågår kriget i Jemen för fullt, innan det bräckliga vapenstilleståndet trätt i kraft. Kriget pågår mellan regeringssidan som får stöd av en saudiledd koalition med Förenade Arabemiraten och motståndarna, Huthirebellerna som får stöd av Iran.
Mellan dessa storintressen finns det jemenitiska folket.
Såväl franskt som svenskt krigsmateriel har avslöjats med att användas vid blockaden av hamnar och luftrum i Svarta havet – något som i sin tur lett till att miljontals jemenitiska barn är undernärda eller har dött av svält, enligt Amnesty International. FN har kallat kriget för världens största humanitära kris.
Bland fartygen som upprätthållit blockaden fanns CMN:s tidigare patrullbåtar.
– Vi gör försvarsindustrins Ferrari, vi massproducerar inte utan anpassar varje fartyg särskilt åt kunden, efter dennes önskemål, berättar Serge Quarantana och tillägger att han är väldigt stolt över deras ingenjörer och deras know-how.
Bland journalisterna finns representanter för några av den arabisktalande världens största medier: Egypten, Saudiarabien och Libanon bland andra. Det finns kommersiella intressen bakom pressinbjudan.
Vapen som välgörenhet
Sverige som exportör är snarare konkurrent – men fungerar också som en kompletterande industri. Sverige och Frankrike exporterar ofta till samma länder och Saudiarabien är världens tredje största vapenimportör. I just området runt Jemen var det främst Saabs radar- och stridsledningssystem som avslöjats som del i blockaden, uppger svenska Amnesty International.
Saudiarabien och Förenade Arabemiraten tillhör CMN:s absolut största kunder. Serge Quarantana försäkrar att deras fartyg används till reguljär kustbevakning och slår ifrån sig ansvar när Dagens ETC frågar om kriget i Jemen.
– Våra affärer kontrolleras alla av franska myndigheter och vi följer internationella och nationella regler och ramverk. Vi är mycket stolta över vad vi bidrar med till Frankrike och suveräna stater världen över.
Dagens ETC möter den franskamerikanske journalisten Gallagher Fenwick som täckt flera konflikter på plats och nu senast Ukraina. Han har skrivit en bok om president Volodomyr Zelenskyj som han menar numera är en av de mäktigaste männen i världen.
– Zelenskyj är inte bara ett kommunikativt geni, han har flera stormakter på sin sida i ett av historiens mest medialiserade krig. Jämför med exempelvis kriget i Jemen vad gäller medianärvaro. Vapen talas det om i solidariska ordalag, som om det rörde sig om välgörenhet. Vi får inte glömma vapenindustrin som tillverkar vapnen: Ukraina är världens just nu största showroom för vapenexporterande länder. Jag menar att man åtminstone måste vara medveten om detta, säger han.
Utan att kritisera vapenstöd till Ukraina eller ifrågasätta att Ryssland är angripare menar han att kriget lett till att fredsrörelser – och andra aktörer som vill rusta ned – försvagats.
– I tider som dessa finns det egentligen bara en vinnare och det är vapenindustrin. Det är inte en enkel för eller emot-fråga, det är komplext men dessa intressen är viktiga att ha i åtanke för den som försöker förstå samtiden. Bara för att man stödjer Ukrainas rätt att försvara sig får man inte sluta granska den vapenindustri som tillhandahåller vapnen, även om det så att säga är rätt sida, säger Gallegher Fenwick.
CMN kammade i september hem ett kontrakt på 53 patrullbåtar till Saudiarabien. Vilka gadgets just denna kund beställt är hemligt men de två som Dagens ETC ombordsteg var utrustade med vad som såg ut som tunga vapen, täckta av presenningar på grund av sekretess.