I stället fylldes sommarnätterna av storskaliga protester, såväl i Warszawa och andra storstäder som på landet. Folk använde sin lediga tid till att gå på demonstrationer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Deras fulla betydelse får framtiden fastställa, men utan tvekan har de skakat om landets politiska scen.
Demonstranterna vann en delseger och lyckades samtidigt splittra Lag och rättvisas läger när Polens president Andrzej Duda gick emot sitt parti och lade in sitt veto mot två av fyra lagförslag.
Förbjöd partisymboler
Dessutom protesterade många unga, i ett land där unga ofta anklagas för att vara politiskt apatiska och okunniga.
— Problemet är snarare att den som läser tidningen eller tittar på nyheterna väldigt snabbt blir avskräckt från politiken, säger Bartosz Mindewicz, 27.
Han är programledare på en studentradio och ibland spelar han vinylskivor på en klubb eller frilansar för en reklambyrå. Sedan några dagar tillbaka kan han även räkna organisering av massdemonstrationer till sitt CV - även om hans protestmöte mest hade den glada känslan av en minifestival.
Politiker fick bara komma i egenskap av privatpersoner. Partisymboler var förbjudna, och de enda flaggorna som fick synas var den vitröda och den regnbågsfärgade.
Läste ur konstitutionen
Scenen fylldes av välkända skådespelare som läste ur konstitutionen.
En poet pratade om ordens makt och varför det inte är okej att driva med politikers personliga egenskaper (Lag och rättvisas ledare, Jaroslaw Kaczynski, häcklas ofta av oppositionen för sin längd och påstådda homosexualitet).
Feminister, vänsterkatoliker och företrädare för frivilligorganisationer höll brandtal för sexuella minoriteter, flyktingar och arbetares rättigheter – ämnen som de stora oppositionspartierna undviker att ta i.
— Många i Polen litar inte på politiska partier. De känner att politiker inte lyssnar på dem, så varför ska de lyssna på politiker, säger Bartosz Mindewicz.
Han, som knappt gick på demonstrationer tidigare, organiserade sin egen med hjälp av vänner, volontärer och en två timmar lång insamling på sociala medier. Flera tusen människor kom, men inga oppositionspartier erbjöd sin hjälp.
Även andra tillställningar har lockat unga, som politikerfria ljusvakor utanför domstolar och parlamentet. Först organiserades de av internetrörelsen Akcja demokracja (”Aktion demokrati”), en polsk, opolitisk motsvarighet till Skiftet.
— Nu ordnar andra också ljusvakor, och många tar med sig ljus till varenda protest de går till. Vi tycker det är toppen att idén numera lever sitt eget liv, säger Akcja demokracjas kampanjledare Bogumi Kolmasiak.
Inte bara unga
Även här fick politiker hålla sig till läktarplats och lyssna när feminister, aktivister och kulturpersonligheter talade.
Bogumi Kolmasiak säger att det inte bara var unga som demonstrerade.
— Vi har sett att det finns ett enormt stöd för medborgerliga fri- och rättigheter i Polen och att det enar människor över hela landet. Det är svårt att veta hur många som protesterade men jag tror att man gott kan säga att minst en miljon människor gick ut, säger Bogumił Kolmasiak.
Samtidigt spelar unga en viktig roll, eftersom de kommer med egen energi och fyller demokratibegreppet med mening.
— Oppositionspolitiker pratar om demokratin som om den bara handlar om att folk röstar på deras partier i nästa val. De använder protesterna till röstfiske och många unga tycker det låter töntigt. För dem är demokrati kvinnors rättigheter, hbt-frågor och sociala problem, säger Bogumi Kolmasiak.
Han säger att ledarna för de stora oppositionspartierna – moderata Medborgarplattformen och liberala Nowoczesna – inte var övertygande i sina svar på Lag och rättvisas reformer.
— Däremot gjorde många unga, mindre kända politiker vad de kunde. De lade till exempel över 1 500 ändringsförslag som pekade ut problemen med Lag och rättvisas reformer. Tyvärr röstades de alla ned.
Planerar fler aktioner
Att det var gatan snarare än oppositionspolitikerna som fick president Duda att lägga in sitt veto har inte gått obemärkt förbi. I veckan har många röster krävt att oppositionsledarna lämnar plats för aktivister eller åtminstone sina yngre kollegor.
Samtidigt planerar både Akcja demokracja och Bartosz Mindewicz redan höstens aktioner. Lag och rättvisa har nyligen antagit en lag som gör det lättare att vräka folk. De försöker också inskränka finansieringen av frivilligorganisationer, så som regimerna i Ryssland, Turkiet och Ungern redan gjort.
— Jag och mina kompisar planerar redan hur vi kan stödja NGO:n och hyresgäster, säger Bartosz Mindewicz.