BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
25-åriga Abdulkarim Salah tog ledigt från jobbet som servitör bara för att ta sig till kajen i Bobigny – en av Paris mest invandrartäta förorter – och höra sin favoritkandidat tala.
– Jag jobbar 14 timmar om dygnet men tjänar inte tillräckligt för att bilda familj. Jag ser ingen framtid. Vi är många som är trötta på att politiker och banker utnyttjar oss så här. De enda som vill förändra systemet är Marine Le Pen och Jean-Luc Mélenchon, men Jean-Luc Mélenchon vill föra oss samman medan Marine Le Pen är rasist och vill splittra, säger Abdulkarim Salah.
Född i Marocko
Abdulkarim Salah är inte ensam om att dra paralleller mellan högerextremisten Marine Le Pen och Jean-Luc Mélenchon. Motståndare och opinionsbildare vill gärna placera dem i samma extremistfack. De har också en viss samsyn vad gäller utrikespolitik som EU-kritik och ett mjukt förhållningssätt till såväl Syriens diktator Bashar Al-Assad och Rysslands president Vladimir Putin.
Jean-Luc Mélenchon säger inte direkt att han vill ta Frankrike ur EU utan att han vill ”omförhandla EU-fördragen”. Om det inte går är han dock beredd på ett franskt utträde precis som Le Pen vill. Men deras EU-kritik ser inte likadan ut.
De skiljer sig åt vad gäller synen på flyktingmottagande, sekularism och mångkultur. När Jean-Luc Mélenchon förra veckan höll tal i Marseille höll han en tyst minut för båtflyktingar som dött i Medelhavet och inför 70 000 supportrar i Toulouse hyllade han Frankrikes ”multifärgade folk”. Som ett resultat av fransk kolonialism är han själv född i Tanger i Marocko och lägger stor fokus på att det ”inte går att skilja fransmän från muslimer”.
– Vi har barn och barnbarn ihop. Vi är en familj, säger han ofta med sin omtalade retorik.
Han vinner förtroende
Jean-Luc Mélenchon vill riva upp den kritiserade arbetsrättsreformen ”El Khomri” som ledde till massiva protester förra året. Istället vill han ge arbetare fler rättigheter, höja minimilönen och ge 60-åringar rätt att pensionera sig. Detta ska finansieras med bland annat kraftigt höjda skatter för höginkomsttagare.
Jean-Luc Mélenchon seglade hastigt upp i opinionsmätningarna efter att ha gjort bra ifrån sig i tv-debatterna. 25 procent av tittarna tyckte att han var mest övertygade enligt institutet Elabe på uppdrag av BFM. 40 procent tror att han skulle bli en bra president och mer än hälften av anser att han är ”förtroendeingivande”.
Ungdomarnas president
Enligt opinionsmätningarna skulle han vinna första omgången med 29 procent om enbart ungdomar mellan 18 och 24 år fick rösta. Bland dem mellan 25 och 34 år vore vinnaren Marine Le Pen men när alla räknas ligger de fyra huvudkandidaterna alla runt 20 procent. Jean-Luc Mélenchon är trea eller fyra.
– Jag behöver inte 5o procent av förtroendet på söndag, det räcker med 25 procent, sa Jean-Luc Mélenchon från pråmen i måndags.
Jean-Luc Mélenchon kandiderar oberoende med rörelsen ”Det okuvade Frankrike” (La France Insoumise). I sin kampanj har han använt en digital strategi med stort fokus på sociala medier. Han har över en kvarts miljon följare på sin Youtube-kanal, vilket är överlägset mest av kandidaterna. Dessutom valtalar han på flera platser samtidigt med hjälp av holografi. I tisdags talade han fysiskt i Dijon samtidigt som ett hologram (en tredimensionell bild) av honom projicerades i sex olika franska städer.
Många hoppas respektive befarar att Jean-Luc Mélenchons väljare ska orsaka en ”skräll”. Det är i så fall inget ovanligt i fransk politik. Bara under den här valrörelsen skrällde det när storfavoriterna Nicolas Sarkozy och Alain Juppé besegrades av François Fillon i högerns primärval och att vänsterorienterade Benoît Hamon besegrade favorittippade Manuel Valls i vänsterns dito.
Skrällde ordentligt
2002 skrällde det ordentligt när Jean-Marie Le Pen besegrade socialisten Lionel Jospin och tog sig till presidentvalets andra omgång, opinionsmätningarna till trots. Han förlorade dock stort i andra omgången mot Jacques Chirac. I år är många rädda att högerväljare skulle välja Marine Le Pen framför Jean-Luc Mélenchon.
Det här presidentvalet är unikt då tre av toppkandidater står utanför den traditionella högern och vänstern: Marine Le Pen är högerextremist och Emmanuel Macron positionerar sig i mitten efter att ha brutit sig ur socialistpartiets högerfalang.
Jean-Luc Mélenchon bröt sig ur socialistpartiet för att dra vänsterut redan ett decennium sedan.
– Vänstern är stark men splittrad. Vi behöver en kandidat som håller sig till vänster hela vägen. Mélenchon är den enda som törs stå upp mot kapitalismen, menar Abdulkarim Salah.