– Det är tydligt att Schulz har en mycket mer progressiv agenda än Sigmar Gabriel. Attityden till Gabriel i partiet var att han var allt för liberal och i vissa avseenden speglade han inte SPD:s kärnväljare, säger Ulrike Guérot, chef för tankesmedjan European Democracy Lab i Berlin och docent vid universitetet i Kräms, till Dagens ETC.
Varm EU-anhängare
Martin Schulz är en varm EU-anhängare och federalist men har redan aviserat att han kommer att föra SPD vänsterut. Han vill riva upp delar av reformpaketet Agenda 2010 som sjösattes av partikamraten och dåvarande kanslern Gerhard Schröder 2003. Reformerna lättade på regleringar på arbetsmarknaden och anses ha bidragit till ökad tillväxt men banade också väg nedpressade löner och osäkrare anställningar.
– Även vi har gjort misstag och när man erkänner sina misstag måste de rättas till. Vi har erkänt våra, sa Martin Schulz i ett tal i Bielefeld i Nordrhein-Westfalen i slutet av februari.
Han vill bland annat höja pensioner, satsa pengar på utbildning och lagstifta om att arbetsgivare bara får använda sig av tidsbegränsade anställningar i undantagsfall. I början av mars gjorde SPD ett nytt utspel, denna gång om arbetslöshetsförsäkringen. Partiet vill göra den mer generös och fördubbla ersättningstiden för de som måste vidareutbilda sig för ett nytt jobb. Utspelet välkomnas av miljöpartiet Die Grünen och vänsterpartiet Die Linke men båda menar att reformen inte är tillräckligt långtgående eftersom ersättningen för långtidsarbetslösa inte höjs.
– Det stora problemet är att detta inte gör något för alla de som får den lägsta ersättningen. Därmed utelämnas 63 procent av de arbetslösa, säger Die Grünens arbetsmarknadspolitiska talesperson Birgitte Pothmer till nyhetsbyrån DPA.
Stor uppmärksamhet
SPD:s planer på att reformera Agenda 2010 har väckt stor uppmärksamhet i Tyskland men Ulrike Guérot ser ingen större risk för att partiets vänstersväng skulle skrämma bort potentiella mittenväljare.
– Jag skulle säga att Schulz är mer försonande mot de SPD-väljare som varit besvikna med den tidigare politiken. Leder till ett tapp i andra änden? Jag tror inte det. Det gäller att hitta en balans men jag tror inte att de som är mer mittenorienterade SPD-väljare kommer att sluta rösta på partiet bara för att Schulz stakar ut en mer progressiv kurs, säger Ulrike Guérot.
Förra året öppnade Sigmar Gabriel för en eventuell koalition med Die Grünen och Die Linke, något som skulle kunna ge de rödgröna egen majoritet i förbundsdagen om nuvarande opinionsvind står sig till valet. Även Schulz har antytt att han kan tänka sig ett vänstersamarbete. Ulrike Guérot tror förutsättningarna för en rödgrön koalition är större än på länge.
– Närmandet är redan satt i process. Valet av Schulz slog ner som en bomb och har skapat en känsla av att det finns fler alternativ än man trodde. Och alternativet är en rödgrön koalition. Det är ännu inte verklighet men det är ett realistiskt alternativ, vilket det inte var tidigare.
AfD backar
SPD liksom största rivalen CDU gynnas också av att främlingsfientliga Alternative für Deutschland (AfD) just nu backar kraftigt efter flera uppslitande interna bråk. Trots att Schulz inte är formellt vald ännu har han flera gånger attackerat både utländska och inhemska högerpopulister sin tal.
– De har en syndabock för allt men inga lösningar på något. De är inte ett alternativ för Tyskland. De är en skam för förbundsrepubliken, sa han om AfD i ett tal i Wuerzburg i Bayern i början av mars.
Ulrike Guérot menar att den ekonomiska krisen i Europa gött den framväxande främlingsfientligheten och hon tror att Schulz har som politiskt mål att bekämpa den med välfärdsreformer.
– Om revolutionen inte kommer från vänster kommer den från höger. Det är vad vi ser i Frankrike, i Nederländerna och i Tyskland. Jag tror Schulz vill motarbeta det.