Rätten att göra en fosterreduktion – även kallad tvillingabort – i Norge kommer att inskränkas. Detta efter en kompromiss inom Erna Solbergs högerregering där fyra partier ingår: Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre och Kristelig folkeparti.
För att kunna göra en abort av ett av flera foster under en graviditet kommer det nu att krävas tillstånd från en speciell nämnd. Beslutet togs under torsdagen efter en flera timmar lång debatt i parlamentet.
Kristelig folkeparti – motsvarigheten till svenska KD – vill egentligen göra större inskränkningar av aborträtten och bland annat sänka gränsen till vecka 11. Man hotade att inte stötta regeringen om partiet inte fick igenom sina krav. Men efter en kompromiss med övriga tre partier kom man överens och Kristelig folkeparti tog plats i regeringen tidigare i år.
Oroas för fler inskänkningar
Under förra året genomfördes omfattande protester mot förslagen att inskränka aborträtten. När nu det något mindre skarpa förslaget gått igenom i Stortinget väckte det ändå kraftiga reaktioner, många kritiker anser att högerregeringen använder aborträtten som en bricka i spelet om regeringsmakten, och att det öppnar för ytterligare inskränkningar.
– Fler kvinnor tvingas möta en abortnämnd med den här lagen än den gamla. Det är ett bakslag för kvinnors självbestämmande, som Erna förhandlat bort för att behålla regeringsmakten, sa Ingvild Kjerkol, Arbeiderpartiets hälsopolitiska talesperson till norska tidningen Dagbladet efter att beslutet röstats igenom.
Röstades igenom med majoritet
Den nya abortlagen röstades igenom med stor majoritet, förutom de fyra regeringspartierna röstade även 17 av 19 av Senterpartiets ledamöter – motsvarande C – för lagen. Det är första gången på över 40 år som en skärpning av aborträtten görs i Norge.
Fosterreduktion innebär en abort vid så kallad flerbördsgraviditet, två eller fler foster. Graviditeten fortsätter alltså men med färre foster. Det är tillåtet i Sverige, det görs mellan 30 och 35 sådana ingrepp här varje år. Det finns inga speciella bestämmelser om när en kvinna får göra fosterreduktion, eftersom vi har fri abort fram till vecka 18 så är det även fritt att ta bort ett av flera foster.
Däremot har kvinnan inte alltid rätt att bestämma vilket av fostren som ska aborteras. Enligt Smer – Statens medicinsketiska råd – är det läkare som i första hand ska göra den bedömningen. Smer skriver i ett uttalande att selektiv reduktion bör förutsätta medicinska skäl, men även där kan sociala skäl vägas in.