Murithi Mutiga, ansvarig för att bevaka Afrikas horn för den ansedda mänskliga rättigheter-organisationen Crisis Group, ser fram mot rättsliga prövningar av valresultatet.
– Även om ugandiska domstolar sällan tar ställning mot regimen i en prövning så ger detta Wine och hans medhjälpare chansen att visa att valet var orättvist vilket kommer att ge dem åtminstone en viktig moralisk seger.
Journalisten Andrew, som för sin egen säkerhet inte vill framträda med sitt efternamn, bevakade valkampanjen för sin tidning och rapporterade om de övergrepp som begicks mot oppositionen:
– Hundratals oppositionella låstes in, många kidnappades. Bobi Wine själv greps upprepade gånger under kampanjen, en av hans nära medarbetare slogs ihjäl av säkerhetsstyrkorna och i slutet av november dödade polisen ett femtiotal människor under demonstrationerna mot regimen. Att försöka låtsas som om detta var en demokratisk valrörelse är naturligtvis så falskt som det kan bli, säger han till Dagens ETC.
Framgång i riksdagen
Enligt Andrew och en rad andra bedömare kom Bobi Wines stöd i framför allt i huvudstaden Kampala som en chock för regimen, de hade inte räknat med att så många framför allt unga människor skulle gå mot den. I valet förlorade nio ministrar, bland dem vicepresidenten, sina riksdagsplatser. Bobi Wines parti NUP vann 61 platser, vilket betecknas som många för ett parti som bildades för sex månader sedan. Musevenis parti fick dock 310 ledamöter.
Som vanligt var regimens stöttepelare militären, de mycket starka kyrkorna med sitt massiva stöd från högerkrafter i USA och antigayrörelsen som också får sin kraft från kyrkorna.
– Vi kan redan se hur Museveni och andra vänder sitt hat mot hbtq-grupperna och håller dem ansvariga för sitt dåliga valresultat. Vi kan vänta oss nu att förföljelserna mot den rörelsen ökar ytterligare, trots att de redan ligger på en mycket hög nivå och man förbereder lagar med dödsstraff för ”upprepade fall av homosexualitet”, säger Andrew.
Uganda har en av väldens yngsta befolkningar, medianåldern är 16 år och 78 procent av befolkningen är under 30 år vilket gör stora kulturella skillnaderna mellan ledargarnityret, Museveni är 76 år gammal.
”Gamla krigargubbar”
Den sittande presidenten hade svårt att dra maximal nytta av sin tillgång till tv och de traditionella medierna, få ugandier ville tillbringa kvällarna hemma framför tv:n med Musevenis flera timmar långa tal. Då blev Wines korta, snärtiga budskap och musik via nätet och radio mycket mer populära.
Elisabeth är känd gestalt inom hbtq-rörelsen i Kampala:
– Museveni och hans gamla krigargubbar förstår inte hur borta de är. De har bara sitt våld, sina poliser och militärer att skicka ut mot oss och det kommer inte att fungera hur länge som helst, säger hon till Dagens ETC.
Det här blottar en av de viktigaste frågorna – vem inom den regerande eliten ska kunna ersätta Museveni? Vid nästa val är han 82 år gammal, om han klarar sig så länge, och han har som de flesta despoter sett till att ingen kunnat konkurrera med honom vilket gör att det inte finns någon självklar efterträdare.
Hans möjligheter att konstruera en dynasti som kan behålla makten i landet är mycket små och de som stöder honom gör det i hög grad för att de kommer ihåg det gamla Uganda under diktatorerna Idi Amin och Milton Obote. Men sanningen är att majoriteten av den ugandiska befolkningen inte ens var född när Museveni kom till makten.