BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
För att Ceta ska gå igenom krävs att alla 28 medlemsländer ställer sig bakom och Belgien har inte kunnat säga ja på grund av motståndet från framför allt den fransktalande regionen Vallonien.
Men vid lunchtid på torsdagen meddelande landets premiärminister Charles Michel att Belgien säger ja till avtalet.
– Vi har äntligen hittat en överenskommelse mellan belgarna som nu kommer att överlämnas till EU:s institutioner och våra Europeiska partners”, sa Paul Magnette, Valloniens socialdemokratiska regeringschef, som lett det interna belgiska motståndet mot Ceta.
Oro för jordbruket
Johan Verhoeven från FIAN Belgium, en av de många organisationer som arbetat aktivt mot Ceta, menar att Vallonien har övertalats efter hårda påtryckningar från EU och Belgiens regering.
– Det här beskedet visar att Paul Magnette inte respekterar det vallonska parlamentets beslut och inte heller det civila samhället som är starkt emot Ceta, säger han.
Enligt Lionel Boyer från Debut des Haricots, en urban jordbrukarorganisation i Vallonien, har den belgiska regeringen gjort allt för att försöka diskvalificera Valloniens kritiska position.
– De säger att vi blockar den demokratiska processen. Det är en paradox eftersom vi använder demokratiska medel för att stoppa avtalet, säger han.
Jordbruket i Belgien kommer att drabbas synnerligen hårt i om Ceta går igenom, tror han.
– Sedan 1980-talet har vi förlorat fyra gårdar per dag i Belgien. Om Ceta blir verklighet kommer det att förstöra resten av jordbruket. Vi kan inte konkurrera med Kanadas jordbruksprodukter, säger Lionel Boyer.
Han befinner sig just nu på en stor mat- och jordbrukskonferens i Rumänien – Nyéléni – där den allt svårare situationen för småskaliga jordbrukare över hela Europa diskuteras. På torsdagens morgon hyllades Vallonien av 600 jordbrukare och aktivister från ett 40-tal länder på plats för att ha stoppat Ceta – men glädjen blev kortvarig, då beskedet om Belgiens ja kom bara ett par timmar senare.
För att få Vallonien att gå med på avtalet har ett antal förändringar gjorts, till exempel ska det bli möjligt att stoppa import i specifika fall samt att vissa förändringar gjorts i tvistlösningsmekanismen (ISDS) som civilsamhället i Vallonien varit särskilt kritiskt mot.
”Mycket kan hända”
Nu återstår det för EU:s medlemsländer att rösta igenom det modifierade avtalet i sina nationella parlament.
– Fortfarande kan mycket hända. Jag tror inte att det sista ordet är sagt om Ceta, säger Johan Verhoeven.
Belgiens premiärminister Charles Michel har varit tydlig med att det sista ordet ligger hos de nationella parlamenten. Men om det vallonska parlamentet, som tidigare lagt in sitt veto mot Ceta, kommer att få rösta om avtalet är oklart.