– Han är en skicklig affärsman och om han behandlar USA som ett företag kommer han att få landet på rätt spår igen, säger 43-årige Thomas Willard.
Han sitter tillsammans med sin fru, som inte vill bli intervjuad, och parets lilla hund, några kvarter från New Yorks stora busstation Port Authority. De kommer från Georgia i den amerikanska södern och har varit hemlösa sedan februari.
– Jag blev av med mitt jobb som husbilsförsäljare. Vi kunde inte betala hyran längre och blev vräkta. Det värsta med att sova på gatan är alla narkomaner överallt. De sitter i varje gathörn, det är obehagligt. Men poliserna är artiga här, de brukar bara säga till en på morgonen att det är dags att gå upp.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Thomas Willard har alltid röstat på Republikanerna, och favoritpresidenten är Ronald Reagan.
– Han byggde upp landet. Men Bill Clinton var också bra. Mina bästa år var faktiskt under Clinton, jag tjänade mest pengar då.
Donald Trumps kritik mot USA:s militära insatser i länder som Irak och Libyen är något som Thomas Willard uppskattar.
– Min son dog i Afghanistan för tre år sedan. Han hade bara varit där i fyra månader och arbetat med vattenrening för nationalgardets soldater, när de körde på en vägbomb. Det är idiotiskt att låta våra soldater dö för ingenting.
Krympande medelklass
Över en halv miljon människor är hemlösa i USA – varav en fjärdedel barn och ungdomar, enligt officiell statistik. Mörkertalet är dock stort. Vissa uppskattningar tyder på att så många som tre miljoner människor kan vara hemlösa i landet.
De bor på gator, i bilar, i härbärgen och tillfälliga övergångslägenheter. Antalet hemlösa har minskat något det senaste decenniet, men i New York är problemet uppe i de värsta nivåerna sedan den stora depressionen på 1930-talet. Här saknar omkring 60 000 människor bostad. I höstas gick Los Angeles, Seattle, Portland och Hawaii ut och förklarade krisläge med anledning av hemlösheten, för att få möjlighet att skjuta till extra resurser.
Många amerikanska städer lider av en trög återhämtning efter den stora krisen 2008-2009. Samtidigt står låginkomsttagarnas löner stilla eller sjunker. Över hela landet råder brist på bostäder med låga hyror, och problemet är särskilt påtagligt i New York. Dessutom krymper medelklassen och allt fler amerikaner klassas som låginkomsttagare.
Blir svårare att rösta
– Många amerikaner är bara en utebliven lönecheck från att bli hemlösa, säger Megan Hustings på The National Coalition for the Homeless, en Washingtonbaserad organisation som arbetar för hemlösas rättigheter. Megan Hustings vill se en ökning av den federala minimilönen, som inte har hängt med i inflationen. I dag ligger minimilönen på 7,25 dollar i timmen, motsvarande ungefär 60 kronor. Dessutom krävs en större satsning på billiga bostäder, menar hon.
– Hyran är en enormt stor utgiftspost för låg- och medelinkomsttagare. För en klar majoritet av låginkomsttagarna går mer än hälften av inkomsten till hyran.
Enligt National Coalition for the Homeless beräkningar röstar bara omkring var tionde person som lever i hemlöshet.
– Det har dykt upp flera restriktioner på senare år som gör det svårare för låginkomsttagare och hemlösa att rösta. Kravet på att man måste ha med sig ett id-kort till vallokalen gör det svårt för många hemlösa, eftersom deras ägodelar ofta blir stulna eller försvinner på annat sätt.
Nära Times Square i Manhattans turisttätaste kvarter sitter 22-åriga Alexa på trottoaren med sin hund Spike som ser utmattad ut i den 30-gradiga kvava värmen. Liksom många andra unga New York-bor hade Alexa velat se Bernie Sanders som Demokraternas presidentkandidat.
– Om jag ska rösta på någon annan blir det nog Hillary, men jag måste tänka efter en hel del först i så fall. Jag gillar Bernies idéer om att minska ojämlikheten. Donald Trump är ett svin, det tyckte jag redan innan han försökte bli president. Han är rasist och gör bara det här för egen vinning.
Alexa har varit hemlös sedan i höstas och beskriver orsaken som att hon har ”haft otur en tid”.
– Jag reste runt ett tag i landet, en av mina vänner rånade mig på mina pengar i Colorado och jag bestämde mig för att åka tillbaka till min hemstad New York. Folk förstår inte hur lätt det är att hamna i hemlöshet. Nu bor jag i min skåpbil, försöker göra en del flyttjobb och städar folks lägenheter. Jag hoppas ha råd att hyra ett rum i sommar så att hunden kan få lite svalka.
Vad är det svåraste med att vara hemlös i New York?
– Att inte ha någonstans att duscha. Det kanske inte låter så farligt, men det är riktigt äckligt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Inga frågor om fattigdom
En sammanställning från den mediegranskande organisationen Fair visar att under Demokraternas nio första tv-debatter ställdes inte en enda fråga om fattigdom till kandidaterna, även om dessa tog upp ämnet på egen hand. Demokraternas presumtiva presidentkandidat Hillary Clintons lovar i sin valplattform bland annat att höja minimilönen till tolv dollar i timmen och öka utbudet av bostäder med rimliga hyror. Republikanernas kandidat Donald Trump har lockat många väljare bland vita låginkomsttagare. Han har bland annat lovat att personer som tjänar mindre än 25 000 dollar per år (cirka 207 000 kronor) ska slippa inkomstskatt.
I New York och på flera andra håll i USA används metoden ”Bostad först” för att minska hemlösheten. Delstaten tilldelar ett hyreskontrakt till den hemlösa, som betalar en mycket låg hyra. Det finns inga krav på drogfrihet, men hyresgästerna har tillgång till kontaktpersoner och vårdare.
I Utah har metoden minskat hemlösheten med 90 procent.
– Det behövs fler övergångsbostäder så att folk kan få en chans, säger 74-årige James Macklin.
Han var själv hemlös i flera år efter att ha förlorat sin städfirma på grund av kokainmissbruk. Sedan 1987 arbetar han på Bowery Mission, ett härbärge för hemlösa som hållit till i samma röda tegelbyggnad på södra Manhattan sedan slutet av 1800-talet.
– Jag är inte imponerad av någon av presidentkandidaterna, men jag kommer inte att rösta på Trump, eftersom jag är mot rasism.
– Jag hör ingen av dem prata om hemlöshet. Frågan är var du ska kunna bo i den här staden om du tjänar åtta-nio dollar i timmen. Hyrorna på Manhattan är skyhöga och de andra stadsdelarna har följt efter. Vi ser fler och fler unga människor som söker sig hit, eftersom de inte har någonstans att ta vägen. l