Valet i Bangkok är en seger för landets unga aktivister
Bild: Thanachote Thanawikran/ap
Dagens ETC
Militärjuntan håller fortfarande Thailand i ett järngrepp, men när pandemin nu går mot sitt slut höjs åter demokratins röster. En rad starka personligheter vill vara med och förändra landet.
Johan Augustin
– I själen är jag fortfarande aktivist, så jag tar med mig det som ledamot framöver.
Det säger Rangsiman Rome som just är hemkommen från domstolen i Bangkok. Att gå emot den thailändska makten kan bli en kostsam historia berättar han. Militärjuntan vill få bort honom som ledamot genom anklagelser om ärekränkning, efter att Rome riktat uttalanden om korruption mot vice premiärminister Prawit Wongsuwon.
Som tidigare aktivist – som har arresterats många gånger – och som grundare av aktiviströrelsen Democracy Restoration Group (DRG) för sex år sedan så vill Rome inte ha några prickar i protokollet om han ska fortsätta sin politiska karriär framöver som ledamot i Move Forward-partiet.
– Då kan jag inte ha något brottsligt förflutet, säger han.
I mars 2019 hölls det senaste parlamentsvalet i landet. Då anklagades militärjuntans stödparti Palang Pracharat, med militärgeneralen tillika premiärministern Prayuth Chan-ocha i spetsen, för utbrett valfusk. Under de senaste två åren har Thailand samtidigt genomgått hårda pandemirestriktioner som drabbat många näringar, bland annat den viktiga turistsektorn. Att hålla stängt på grund av ett virus är ett effektivt sätt att kontrollera befolkningen, menar Rome. Samtidigt sveper det nya politiska vindar genom landet, där juntan nu är ”rädda att de inte kan kontrollera människor längre”.
Släppt med fotboja
En annan aktivist med liknande erfarenheter är Chonthicha ”Lookkate” Jangrew. Hon var med och startade DRG och har även hon gripits av polisen ett antal gånger. Nu vill 29-åringen vara aktiv inom politiken och kandiderar därför som ledamot för Move Forward-partiet.
– Jag kan använda min erfarenhet som aktivist i parlamentet, säger hon.
Idag bär hon fotboja och har precis släppts mot borgen på motsvarande 25 000 kronor, anklagad för ärekränkning av bland annat kungahuset som Lookkate säger har alltför mycket makt – i en tid då många thailändare oroar sig över den ekonomiska situationen i landet.
– Kungen har fått för mycket pengar genom pandemin och det finns ingen insyn.
Landets stränga majestätlagar, som förbjuder kritik av kungahuset och de styrande, har varit ett effektivt sätt att tysta oppositionen. Många åtalades efter de senaste protesterna i juli 2020, och under pandemin har protestvågen till stor del flyttat över till sociala medier som Twitter och Facebook. En som också vet hur det är att sitta inspärrad för sina åsikter är Jatupat Boonpattararaksa, eller ”Pai Daodin” som 30-åringen kallas. Han har sammanlagt suttit i fängelse i nästan tre år och greps igen i augusti förra året, när han tillsammans med andra demonstranter från aktiviströrelsen Talu Fah bröt mot ett rådande utegångsförbud. Även Pai Daodin bär fotboja och kontrolleras noga av myndigheterna. Som ledare för Talu Fah planerar han trots det nya protester nu när restriktionerna mer eller mindre är borta.
Att organisera deltagarna inom Talu Fah och samarbeta med andra rörelser är inte lätt. Par Daodin berättar att hans telefon är avlyssnad men att han använder appen Signal, vars meddelanden inte kan nås av utomstående.
Han är inte rädd för att skaka galler igen för att sätta fokus på mänskliga rättigheter.
– Unga människor vill inte ha en kung. De vill ha demokrati och republik.
Nervöst inför valet
Men att ens prata om politik och nämna kungahuset och militärjuntan är fortfarande extremt känsligt. Utanför Chulalongkorn-universitetet knäböjer tusentals förstaårselever varje år framför statyerna av Rama V, även kallad kung Chulalongkorn, som gett universitetet sitt namn, och hans far kung Rama VI. Idag håller några studenter på att ta bilder till universitetskatalogen. En kallar sig för ”Boss” och vill inte nämna sitt riktiga namn. Han vill heller inte ställa upp på bild men säger att regeringen var ”nervös” inför guvernörsvalet i Bangkok i söndags. Vinnare blev den självständiga kandidaten Chadchart Sittipunt, tidigare medlem i Pheu Thai. Sittipunt var transportminister i den dåvarande regeringen vid militärkuppen 2014. Valet blev en storseger, med 1,3 miljoner röster mot 250 000 för de båda närmaste rivalerna – något en del tolkar som ett tecken på den sittande premiärministerns dalande popularitet.
– Det visar i vilken riktning det blir i kommande val.
Att vara ung student i dagens Thailand är svårt, menar han och en annan student arbetar extra på regeringens finansdepartement och vill därför även han vara anonym, eftersom det inte finns någon yttrandefrihet. Många vill ha förändring och det märks, framför allt bland ungdomar.
”Inte lönt att rösta”
Fria demokratiska val är dock inte det första som många thailändare har i tankarna
efter pandemin, då många har fått det allt tuffare ekonomiskt. Utanför en regeringsbyggnad i centrala Bangkok står Suwit Keaownamoung. Trots att han är anställd inom regeringens socialdepartement så tänker han inte rösta i kommande val.
De nuvarande partierna vet inte vad Thailand behöver, säger han, där Move Forward-partiet bara riktar in sig på ”flum till den unga generationen” och där Thaksin Shinawatra, ”som fortfarande är med och styr Pheu Thai-partiet från utomlands är en affärsman som bara förstår sig på business”.
– Det är inte lönt att rösta, det blir ingen förändring ändå. Politikerna måste sätta ekonomin först och fixa problemet som vi befinner oss i, säger Suwit Keaownamoung.
Att sätta ekonomin och demokratin i fokus kan kan man göra utan att ha någon politisk bakgrund. Det ska skådespelaren Karoonpon ”Petch” Tieansuwan bevisa, som även han siktar på en ledamotsplats inom Move Forward-partiet.
Petch driver även ett kafé
i Bangkok. Är en skådespelare och kaféägare en person som kan ta över det politiska styret från en grupp militär-generaler?
– Som skådis är jag bra på att prata med människor och jag har studerat ekonomi tidigare, vilket jag kommer ha nytta av, säger han.
Även Petch vill se mindre av budgeten till kungahuset där den nuvarande kungen Maha Vajiralongkorn ”inte är populär”.
Petch säger att många thailändare nuförtiden förknippar kungahuset med något omodernt.
– Den unga generationen vill ha förändring, och Thailand är redo för det.