– Det är tydligt att islamistgrupper, andra extremister och olyckligtvis också den palestinska myndigheten har propagerat konspirationsteorier om att judar på något sätt försöker förstöra eller skada muslimska helgedomar. Vi ser att de som begår brotten faktiskt tror på dessa hatiska uppviglare, säger Mark Regev, Israels blivande ambassadör i Storbritannien, till radiostationen NPR.
Unga palestinier
När han säger de som begår brotten menar han bland annat de unga palestinier som till synes slumpmässigt attackerar soldater, poliser och civila med knivar eller skjutvapen. Israeliska säkerhetsstyrkor skjuter i de flesta fall ihjäl attentatsmännen i samband med dåden. Västbanken och Östra Jerusalem där våldet flammat upp är områden som varit ockuperade av Israel sedan sexdagarskriget 1967. Och det är ockupationen som är grunden till våldet, inget annat, menar Mustafa Barghouti, ledare för Palestinian National Initiative, PNI, och ledamot av Palestinas lagstiftande råd.
– En orsak till situationen just nu är att unga i Palestina känner enorm frustration över den israeliska arméns förnedring av dem. En annan är att de känner sig berövade alla möjligheter till välstånd och ekonomisk utveckling och saknar hopp. Den tredje orsaken är förstås misslyckandet med den så kallade fredsprocessen som pågått i 22 år. Allt vi fått är fler bosättningar, mer förtryck, diskriminering och våld, säger Mustafa Barghouti till Dagens ETC.
Han är läkare, var minister i den palestinska enhetsregeringen 2007 och förespråkar icke-våldsmotstånd. Han säger att knivattackerna är ”helt oacceptabla” men menar också att de inte är organiserade.
– Jag tror det handlar om unga individer som inte tillhör någon organisation. Det är en reflektion av enorm frustration, ibland eftersom de är direkt påverkade. De kan ha sett någon vän dödas eller ha en släkting som fått huset demolerat. Generellt sett är det inte överlagda handlingar. I många fall hugger de inte utan viftar bara med kniven. Det är för att trotsa men är såklart också farligt, säger Mustafa Barghouti.
Tvåstatslösning i första hand
Han vill i första hand se en tvåstatslösning och i andra hand en gemensam demokratisk stat som inte är exklusivt judisk. Benjamin Nethanyahu, Israels premiärminister sedan 2009, är dock mycket ovillig att ge palestinierna ett eget land och har sagt att det inte kommer att hända så länge han styr.
I debatten hörs också röster som kräver hårdare tag och menar att våldet som nu blossar upp beror på att en hel generation palestinier radikaliserats sedan självstyret etablerades.
– Denna process började när det palestinska självstyret inrättades 1994 och tog över skolundervisningen i östra Jerusalem. De inpräntade ett gift i den yngre generationen palestinier som handlade om att uppvigla mot judar och israeler, sa nyligen Yehuda Yemini, pensionerad chef på säkerhetstjänsten Shin Bet.
Fayrouz Sharqawi är aktivist i Grassroots Jerusalem, ett nätverk för organisationer i de palestinska lokalsamhällena i Jerusalem. Hon vänder sig starkt mot beskrivningen av en hel generation som radikaliserad, och håller heller inte med Mustafa Barghouti om att de unga förlorat hoppet.
– Jag tror att det är just hoppet som mobiliserar ungdomarna. De vill inte förlora hoppet och för att inte förlora det gör de något. Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga om radikalisering. Vi kan ju inte bara stå och se på i det som nu händer, säger Fayrouz Sharqawi till Dagens ETC.
Däremot anser hon liksom Mustafa Barghouti att det uppblossande våldet i grunden beror på ockupation, förtryck och fattigdom. Hon pekar också på att unga palestinier känner frustration över sina egna ledare.
– Unga i Jerusalem har fått nog av alla. De har fått nog av den palestinska myndigheten och de olika politiska fraktionerna och partierna. De har fått nog av de utomparlamentariska organisationerna och de är besvikna och frustrerade över det internationella samfundet.
Får de uppleva en palestinsk stat under sin livstid tror du?
– Jag vill verkligen inte vara pessimistisk men jag vet inte. Ärligt talat har jag inget svar på den frågan. Om vi ska se en palestinsk stat ska den vara byggd på frihet och värdighet. Vi har inga ambitioner för en stat bara på pappret.
Våldsam höst
Tempelberget
• Tempelberget finns i östra Jerusalem, som varit ockuperat av Israel sedan sexdagarskriget 1967. Israelerna ser hela Jerusalem som sin huvudstad medan palestinierna vill ha den östra delen som sin. På Tempelberget finns några av de allra heligaste platserna inom både judendom och islam. Al-Aqsamoskén står där forntidens judiska tempel en gång stod. Länge har ett så kallat status quo rått kring moskén. Det innebär att muslimska religiösa ledare sköter dess administration, men att andra religiösa grupper har tillåtelse att besöka platsen så länge de inte ber där. Tempelberget beskrivs som själva skärningspunkten i konflikten mellan israeler och palestinier.
13 september
• Oroligheterna börjar när det judiska nyåret inleds, och vissa muslimer portas tillfälligt från Tempelberget under firandet. Palestinier uttrycker samtidigt oro över att allt fler judiska fundamentalistiska grupper besöker platsen och argumenterar för att byggandet av ett nytt tempel.
15 september
• En grupp palestinska ungdomar barrikaderar sig i al-Aqsamoskén och kastar sten och skjuter fyrverkeripjäser mot polisen. Demonstrationer och sammandrabbningar på gatorna nedanför Tempelberget. Polis använder tårgas och skjuter chockgranater.
30 september
• I slutet av september skjuts raketer från Gaza, en stoppas och den andra träffar ett öppet fält. Ingen skadas i attacken. Israel svarar med ett flygangrepp mot Gaza som dödar en kvinna och hennes dotter.
5 oktober
• Israeliska soldater dödar 13-årige palestiniern Abdul Rahman Obaidullah. Pojken hade hamnat i ett upplopp utanför Betlehem på Västbanken. När han försöker gömma sig skjuts han av prickskyttar i bröstet, berättar hans farbror och flera ögonvittnen för CNN.
3 oktober
• Två israeliska medborgare dör och två skadas efter en knivattack i Jerusalem. Den 19-årige attentatsmannen skjuts till döds av polisen.
7 oktober
• En 18-årig kvinna knivhugger en judisk man i ryggen vid Lejonporten i Jerusalem. Han svarar med att skjuta 18-åringen som skadas svårt.
10 oktober
• Tre poliser skadas, varav en allvarligt, i en knivattack. Den 16-årige angriparen skjuts till döds.
15 oktober
• Efter flera knivattacker ger israeliska regeringen klartecken att spärra av arabiska stadsdelar i Jerusalem. Samtidigt larmar israeliska fredsrörelsen om att palestinier som utfört knivattacker skjuts ihjäl godtyckligt av polis, även efter att de oskadliggjorts och släppt sina vapen.
20 oktober
• FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon inleder ett två dagar långt oannonserat besök i Israel och de ockuperade områdena. Trots det snabbt eskalerande våldet hålls fredsmarscher för samexistens där både israeler och palestinier deltar.
27 oktober
• En raket skjuts mot från Gaza och slår ner i ingenmansland. Ingen skadas. Israel svarar med flyganfall mot Gaza.