Tidigare i april gjorde huvudrivalen Benny Gantz en helomvändning och valde att stödja sin svurna fiende Netanyahu i en kompromiss där de ska dela ledarskapet under 18 månader var.
– Det återstår att se, det är många som tror att Netanyahu inte kommer lämna över makten, säger Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet och Mellanösternexpert, som skrivit fyra böcker om Israel-Palestinakonflikten.
”Demokratin har tagit stryk”
Demokratin är skör i Israel. I Freedom houses demokratiindex får landet sämsta siffran sedan mätningarna började 1973.
– Den liberala demokratin har tagit väldigt mycket stryk i Israel de senaste tio åren. Det beror dels på Netanyahus drag av att bli mer och mer av en auktoritär ledare som klamrar sig kvar vid makten. Men också de åtgärder som tagits till för att fortsätta skydda ockupationen, säger Anders Persson.
När Netanyahu nu åter svärs in som premiärminister innebär det att det är fritt fram för förslaget om en annektering av Västbanken att träda i kraft, från 1 juli.
Det är dock inte givet att Netanyahu verkligen genomför annekteringen.
– Man kan tänka sig allt från en full annektering till ingen alls. Det finns de som menar att det bara är retorik, att han ville hota med det av valtekniska skäl. Det är svårt att veta med politiker som ändrar sig så mycket.
De flesta bedömare tror att det blir en full annektering, av runt 30 procent av det palestinska Västbanken. Att fönstret står öppet för Israel nu, och fram till USA-valet i höst, medan EU är svaga och hela världen fokuserar på att ta hand om coronakrisen.
– Om det blir en full annektering så kommer det ändra hela spelplanen på ett sätt som inte hänt sedan oljekrisen på 70-talet. Det kommer omdefiniera relationen med Israel för EU och alla parter. Och det kommer omdefiniera relationen med palestinierna. En annektering omöjliggör en meningsfull fred med palestinierna för en överskådlig framtid.
Bryter mot folkrätten
En annektering bryter mot internationell lag, folkrätten, och fördöms av FN och i stort sett hela världssamfundet, förutom USA. När Donald Trump presenterade sin ”fredsplan” i januari mottogs den som en ren provokation. Skulle Trumps motståndare Joe Biden vinna presidentvalet i november kan fönstret stängas för Netanyahu, eftersom USA:s stöd är en förutsättning för att genomdriva annekteringen. Därmed kommer Netanyahu sannolikt försöka verkställa annekteringen innan november.
Att USA skickade utrikesminister Mike Pompeo till Israel på onsdagen, mitt under coronakrisen, visar vilken tyngd Trump lägger i frågan.
Upprepade fördömanden från EU och omvärlden räcker inte långt. Även om det de senaste dygnen talats om hot om sanktioner från EU-kommissionen mot Israel.
– Det är mest retorik. Jag har svårt att se EU komma med några större bestraffningsåtgärder mot Israel just nu. Det är inte rätt tid för hot och man har nog med problem på hemmaplan med pandemin och en ekonomisk kris, säger Anders Persson.
Band till Orbán i Ungern
Dessutom är några av länderna i Östeuropa inte alls villiga att kritisera Israels ockupationspolitik.
– Det är framförallt Ungern som sätter sig på tvären. Det har dels att göra med massa groll, som inte alls har med Palestina-frågan att göra, och dels finns det ju ideologiska band mellan Orbán och Trump, där Orbán vet att ett sätt att hålla sig väl med Trump är att hålla sig väl med Israel.
Ungerns auktoritäre premiärminister Viktor Orbán och Netanyahu ”tillhör samma politiska familj”, menade en av Orbáns närmsta medarbetare i ett tal nyligen.
– Det är samma moderna nationalism, eller högerpopulism. De här högerpopulisterna tenderar att finna varandra. Israels höger ser mellan fingrarna med antisemitismen, som mot Soros, säger Anders Persson.
Hur ska Benjamin Netanyahu beskrivas politiskt?
– På många sätt är han ganska moderat inom partiet, vilket kanske mer beskriver hur Likud-partiet har förändrats. Han är mån om att ha en god relation med andra länder och att presentera Israel som den enda liberala demokratin i Mellanöstern. Han kommer från ett superakademiskt hem och är extremt beläst. Han är annorlunda på det sättet. Trump har väl aldrig läst en bok ens. Netanyahu har väldigt lång erfarenhet och är smart. Samtidigt är han en solid konservativ högerpolitiker. Han står för den muskulösa nationalismen.
Sonen gör reklam för AfD
Att han krånglat sig igenom tre val och ett allvarligt korruptionsåtal, men ändå kommer ut som vinnare och får fortsätta styra landet, säger mycket om Netanyahu.
– Det är makalösa politiska egenskaper. Han har en förmåga att klamra sig kvar, att hitta lösningar. Jag har följt honom länge och även om jag sällan samtycker med honom så är jag imponerad, säger Anders Persson.
Samtidigt har premiärministerns 28-årige son Yair Netanyahu åter väckt rubriker som nytt affischnamn hos tyska högernationalistiska partiet AFD, med budskap om ”ett slut på det globalistiska EU” och ett Europa som är ”fritt, demokratiskt och kristet”.
Yair, som bor i föräldrarnas residens och är informell rådgivare åt sin far, har gjort sig känd för att provocera. Han har tidigare skrivit för den högerextrema amerikanska sajten Breitbart och hyllats av nazistiska sajten Daily Stormer, samt skapat en rad kontroverser på Twitter, exempelvis då han nyligen önskade att dödsoffren i covid-19 skulle komma från vänsterblocket.
– Han har skapat en plattform på Twitter där han är väldigt högljudd, gapar och skriker på ett brutalt sätt, mot ”liberala vänstervärderingar”. Han har delat antisemitiska karikatyrer om Soros. Han är väldigt vulgär och beter sig illa, men ingen vet riktigt hur relationen mellan far och son är. Jag tror att han agerar på egen hand, säger Anders Persson.