De som drabbas värst är barnen i Etiopien, Eritrea, Kenya och Somalia. Bara under de senaste fem månaderna räknar FN med att barn som hotas av akut undernäring ökat med 15 procent. Totalt beräknas mer än 1,7 miljoner barn i området vara i omedelbart behov av vård.
Situationen förvärras också snabbt genom att fyra säsongers uteblivna regn har gjort läget värre än någon gång under de senaste 40 åren. Unicef räknar med att barn i omedelbart behov av akut hjälp kommer att öka med 16 procent under de närmsta sex månaderna.
Läget i Eritrea är mindre känt på grund av den hårda diktaturen, men rapporter från landet visar att undernäringen ökar kraftigt.
Flyttat pengar till Ukraina
Rania Dagash berättar om att hjälparbetare från Unicef på landsbygden i Somalia har mött hundratals familjer som tvingats begrava sina barn längs vägarna när de vandrat kilometer för att söka medicinsk hjälp.
– Vi kommer att behöva över 120 miljoner kronor mer än vad vi räknat enbart för situationen på Afrikas horn, säger Rania Dagash.
Dessa pengar finns inte idag. En rad länder har minskat sitt bistånd till Afrika för att istället satsa pengar på subventioner till de egna medborgarna, bland annat för att täcka ökade bränsle- och energikostnader. Sverige har till exempel minskat sitt bistånd med miljardbelopp, pengar man istället använder för att hjälpa flyktingar från Ukraina.
Pressat säkerhetsläge
Situationen i Etiopien och Somalia förvärras också av krig och konflikter i länderna. I Etiopien har man ännu inte uppnått någon hållbar fred mellan centralregeringen i Addis Abeba och det revolterande lokala styret i den norra provinsen Tigray.
Dessutom har de etniska spänningarna mellan olika regioner i landet kraftigt ökat. Flera massakrer med hundratals dödade har rapporterats från den största regionen Oromia där milisen Oromias frihetsarmé, OLA, attackerat flyktingar från Amhara som flytt in i Oromia. Hårda strider pågår också mellan miliser från Amhara och Tigray.
Centralregimen i Addis har slagit till mot de olika miliserna, men detta har snarast höjt konfliktnivån än skapat fred.
I Somalia är situationen mycket spänd. Den jihadistiska gruppen Al-Shabab bekämpar framgångsrikt det svaga centralstyret i landet som är helt beroende av utländsk trupp och stöd. Det finns idag ett mycket begränsat hopp om lösningar av konflikterna. Samtidigt kan inte hjälpsändningar till den svältande befolkningen i många delar av landet komma fram på grund av säkerhetsläget.
Uteblivet regn, tillsammans med konflikter och Rysslands anfall på Ukraina har skapat en situation som kan leda till den värsta humanitära katastrofen världen sett på mycket lång tid.