Efter att Emmanuel Macron vunnit presidentvalet i april började vänsterpartiet Det okuvade Frankrikes Jean-Luc Mélenchon mobilisera. Han hade varit försvinnande nära att möta Macron i presidentvalets andra omgång efter att ha fått 22 procent av rösterna i den första omgången. Bara 400 000 röster skilde honom från extremhögerns Marine Le Pen. Hade någon av de andra vänsterkandidaterna – till exempel Socialistpartiets Anne Hidalgo – lagt ned sin kandidatur så hade förmodligen han och inte Le Pen mött Emmanuel Macron i den andra omgången. Men som det var då tycktes det omöjligt för fransk vänster att sluta upp bakom en kandidat. Socialisterna och de gröna tyckte de andra var för radikala. Mélenchon och yttervänsterpartierna tyckte tvärtom att de andra hade dragit för långt till höger.
Skillnaderna tycktes vara oöverstigliga.
Men efter presidentvalet hände något historiskt: fransk vänster samlades. Flera yttervänsterpartier, socialdemokrater och de gröna bildade "Nupes": folkets nya och samlade union. De kampanjade sedan gemensamt i hopp om att få så starkt stöd att de skulle kunna tvinga fram en så kallad "cohabitation": att presidenten skulle tvingas samsas om makten med en oppositionell regering. Det har hänt förut i Frankrike, senast under den konservativa presidenten Jacques Chirac 1997 - 2002 då den socialistiska Lionel Jospin var premiärminister.
Macron kan välja högern
Resultatet i den första omgången ger ingen tvärsäker prognos för det slutgiltiga resultatet i den andra omgången den 24:e. Det blev oavgjort mellan president Macrons parti La Republik en marche (Republiken på väg) och Nupes, den nya vänsteralliansen. Det är en framgång för fransk vänster och en nedgång för Republiken på väg men bägge är besvikna. För att få majoritet i nationalförsamlingen måste man uppnå minst 289 mandat.
Macron kan lyckas få majoritet men det kan också bli så att presidentpartiet tvingas bilda allians med antingen den traditionella högern eller vänstern. Enligt källor från Élyséepalatset blir det i så fall troligtvis en allians till höger.
Och även om det var en framgång för fransk vänster som länge varit splittrat att de äntligen lyckades slå sig samman och nå ett starkt resultat är det ett nederlag för Jean Luc Mélenchon. Hela hans kampanj gick ut på att väljarna skulle välja honom till premiärminister. En premiärminister som kan hålla Macron till vänster. Så ser det inte ut att bli. För att på allvar kunna pressa Macron att byta ut sittande premiärminister Elisabeth Borne behöver Nupes samla en klar majoritet i Nationalförsamlingen. De första prognoserna efter valet visar inga tecken på att de ska lyckas med det.
Rekordlågt valdeltagande
I april röstade 72 procent av fransmännen i presidentvalet. I söndags gick bara 47 procent av väljarna till urnorna. Det är rekordfå. Enligt en undersökning beställd av dagstidningen Le Monde var det främst ungdomar och arbetare som stannade hemma. Dessa, påpekade Det okuvade Frankrikes talesperson Manuel Bompart, är till stor andel vänsterväljare. Vänstern hoppas därför kunna mobilisera soffsittarna och mot alla odds få majoritet i nationalförsamlingen på söndag De har en ynka vecka på sig.
Även på högerkanten är många besvikna. Det traditionella högerpartiet Republikanerna fick ihop knappa 11 procent av rösterna medan högerextrema Nationell samling (lett av Marine Le Pen) fick nästan 19 procent. En av kandidaterna som eliminerades redan i första valomgången var den hajpade högerextremisten Eric Zemmour som ställde upp i presidentvalet i våras. Ett tag såg han ut att kunna vara en riktig utmanare till presidentposten då han steg i opinionen. Hans strategi var att göra radikalhögern öppet extrem igen. Han ville ta över efter Marine Le Pen med öppna konspirationsteorier om det stora folkutbytet och idel rasistiska uttalanden om invandrade minoritet och muslimer. När Dagens ETC träffade honom i februari påstod han att han var den enda kandidaten som kunde samla fransk höger. Det gick inte alls som han hade tänkt sig: i stället uppnådde han endast 7,5 procent i presidentvalet och besegrades nu redan i parlamentvalets första omgång - av en av Marine Le Pens kandidater.
Hur det än blir ser det ut som att ordningen är återställd i Frankrike. Det finns en tydlig höger och vänster: Macrons liberala höger och den nya samlade vänstern, som är längre till vänster än det tidigare dominerande Socialistpartiet (socialdemokraterna) Extremhögern är fortsatt den tredje största politiska familjen – men långt ifrån att kunna utmana.