– Det har varit lika lärorikt för dem som för mig. Det gäller att vara ödmjuk inför de utmaningar vi står inför, sa hon till Dagens ETC.
Sedan dess har deltagarna hunnit bli besvikna. Flera av löftena urvattnades. Den här mandatperioden har Macron lovat att det blir annorlunda. Frankrike ska bli ”en stor miljönation”. Och signalerna följer den linjen. Hans nya premiärminister är den första kvinnan på posten på 30 år, en kvinna med lång bakgrund inom fransk vänster, i olika socialistiska sammanhang. Macrons två tidigare premiärministrar, Édouard Philippe och Jean Castex, var båda män med bakgrund i den traditionella högern.
– Jag är och har alltid varit vänster, det är en grundövertygelse som jag inte ruckar på, säger Élisabeth Borne i en intervju med France Inter, fransk public service.
Drivit igenom liberala reformer
Hon har vid några tillfällen utmanat sin president vänsterifrån då hon tyckt att han varit för ”företagstillvänd” och sagt att hans politik inte alls är både och utan snarare höger. Å andra sidan har hon varit honom lojal som miljö-, transport- och arbetsmarknadsminister och som sådan drivit igenom de liberala reformer stora delar av fransk vänster motsätter sig: arbetsreformer som bland annat gjort det lättare för arbetsgivare att säga upp anställda samt konkurrensutsättningen av den franska järnvägen, enligt svensk modell.
Hon är själv ingenjör och har varit chef över statliga järnvägsbolaget SNCF.
– Élisabeth Borne säger att hon är vänster men sedan genomför hon Macrons högerpolitik. Hon har dock fungerat som en bromskloss för vissa detaljer i högerreformerna, bland annat som arbetsmarknadsminister, säger journalisten Laurent Glieck från L’Observateur till Dagens ETC.
Som arbetsmarknadsminister, hennes senaste roll, har hon arbetat med vissa progressiva åtgärder som stöttar arbetstagares återgång till arbete, samt under nedstängningarna – stöd till företag att ge arbetare förutsättningar att arbeta hemifrån.
”Vår tids viktigaste fråga”
– Alla dessa frågor är viktiga för mig men jag anser att klimatet är vår tids viktigaste fråga, sa Élisabeth Borne under en presskonferens i januari.
Utöver sin tid som miljöminister arbetade hon som stabsekreterare för Ségolène Royal när denna var miljöminister under François Hollande. Hon hade en symboliskt framstående plats när Parisavtalet skrevs 2015.
– Det går inte att understryka tillräckligt hur viktiga frågor detta är: den gröna omställningen och biodiversitet – utan att rucka på den sociala rättvisan, fortsatte hon under samma presskonferens.
Den här gången blir det premiärministerns huvuduppgift att leda den gröna omställningen, ”den ekologiska planeringen”, med två ministrar till sin hjälp, en som fokuserar på utfasningen från fossil energi och en annan som satsar på regionerna.
Omställning ska snabbas på
Den första utmaningen för henne blir just klimatet. Enligt det finanslagpaket inför 2023 som ska utmejslas i höst ska cirka 100 miljarder kronor extra varje år med tanken att accelerera övergången från fossila till förnybara energikällor och att även hushåll med svag ekonomi ska få råd att välja elbil och så vidare.
Men för det måste hon få nationalförsamlingen med sig – och i juni är det parlamentsval. Resultatet där kan äventyra Macrons nya regering, inklusive premiärministern.
– Jag träffar gärna Élisabeth Borne och gratulerar henne innan jag ersätter henne, sa Jean-Luc Mélenchon till tv-kanalen TF1 som en kommentar till den nya premiärministern.
Vänsterledaren kandiderar nämligen till valet till nationalförsamlingen med slagorden ”Mélenchon premiärminister”. Hans vänsterparti Det okuvade Frankrike har slagit sig samman i koalition med andra vänsterpartier som socialistpartiet. Tanken att de ska få så många mandat i nationalförsamlingen att Macron tvingas utse en vänsterkandidat till premiärminister och därmed byta ut den nuvarande.
– Hur det än går är det tydligt att vänstern sätter press på Macron. Utnämningen av Élisabeth Borne är ett tydligt tecken på det. Hon är vänster, hon är kvinna, hon har lång erfarenhet av miljöfrågor. Hon är en gåva till de väljare som röstade vänster eller på de gröna, säger Laurent Glieck.
”Jag är stolt och hoppfull”
Valet av Élisabeth Borne är nydanande av de skäl som Glieck nämner. Men på andra sätt är hon precis som vilken annan Macron-minister som helst. Hon har ett super-cv. Efter studier till ingenjör på prestigefyllda universitetet Polytechnique har hon gått från toppjobb till toppjobb. Hon är också väldigt diskret – vilket enligt källor i Macrons stab ska vara viktigt. Hans första premiärminister Édouard Philippe blev enligt dessa ”för folkkär” och sedan dess ser Macron till att utnämna premiärministrar som inte överglänser honom.
Agny Kpata är en av de 150 i Medborgarrådet för klimatet. Enligt henne, som träffat Borne ett tiotal gånger under klimatarbetet, är Borne i grunden en ”radikal miljövän”.
– Hon är genuin och vill personligen göra enorma förändringar för att nå klimatmålen. Men det som har gjort oss tveksamma med henne är att hon inte lyckades sätta sig emot Macrons auktoritet. Det är säkert också därför han valt henne och det oroar mig lite. Men jag tror samtidigt att vi väljare, vi medborgare, kan sätta press på både honom och henne. Jag är stolt och hoppfull över att ha Élisabeth Borne som premiärminister, säger Agneta Kpata.