Ballongen, som Kina hävdar var en civil väderballong, ska enligt källor på amerikanska utrikesdepartement ha varit utrustad med antenner som kan användas för avlyssning, enligt Wall Street Journal.
– Det är olyckligt i en situation där relationerna mellan USA och Kina kunde ha börjat stabiliseras, säger Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet och expert på USA:s utrikes- och säkerhetspolitik.
Tidigare har de amerikanska underrättelsetjänsterna haft svårt att identifiera liknande ballonger. Men under de senaste åren har man lyckats identifiera fem stycken.
– Så det är väldigt mycket som talar för att det här är en systematisk kampanj från Kina att spionera och inhämta information, säger Hallenberg.
Han säger att situationen kommer i ett läge där relationerna redan är ansträngda mellan USA och Kina.
– Republikanerna har blivit hysteriska och skrikit att ballongen borde ha skjutits ner så fort den närmade sig amerikanskt luftrum. Det är en väldigt inflammerad situation. Nästa gång det kommer en sån här ballong så blir det nog en tidigare nedskjutning. Då är frågan vilka konsekvenser det får. Jag hoppas inte kineserna gör nån motåtgärd och skickar nya ballonger på det här provokativa sättet nu. Då blir det ännu värre.
Tror inte på tillfälligheter
Kinesiska utrikesdepartementet uttrycker i ett pressmeddelande starkt missnöje och protesterar mot USA:s användning av ”våld mot obemannade luftskepp”. De menar att man ”vid upprepade gånger informerat USA om att luftskeppet är till för civilt bruk” och att det hade tagit sig in i USA av misstag på grund av vindar.
Men Jan Hallenberg har väldigt svårt att tro att det inte skulle röra sig om spionballong, även om han gärna vill se bevis innan han är ”hundraprocentigt definitiv”.
– Jag har sysslat med säkerhetspolitik i ett antal decennier och det här med att det skulle vara tillfälligheter tror jag sällan på, säger han.
Förvånande att de används
Spionballongerna var populära på 50- och 60-talen, innan man gick över till satelliter. Att de börjat användas igen nu är lite förvånande, menar Jan Hallenberg.
– Men det förefaller som om de kan inhämta vissa typer av information bättre än satelliter. De kan ligga över en bas och ta ett antal bilder under många minuter, till och med timmar, medan en spionsatellit rör sig mycket snabbare och inte på samma sätt kan ta upprepade bilder. Dessutom verkar USA tro att ballongerna även kan spionera på deras radarsystem och andra typer av kommunikation. Och eftersom ballonger inte använts på flera decennier så är inte motståndaren lika medveten om riskerna heller.
Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ska Kina ha skickat spionballonger också över Europa.
– USA har informerat 40 olika länder om det här. Nu kommer underrättelsetjänsterna i alla de länderna att söka på ett helt annat sätt. Det kommer medföra att FRA och Must kommer undersöka det här i Sverige också.