BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
På måndag tillträder den 67-årige portugisen António Guterres på posten. Han är varken kvinna eller östeuropé, men valdes med acklamation efter att säkerhetsrådet sorterat bort de andra kandidaterna, varav sju var kvinnor.
Utnämningen följer ett välkänt mönster för hur FN fungerar, menar kritiker, som målar bilden av en herrklubbskultur med informell kohandel mellan män i ledarposition.
Med valet av António Guterres ser det ut att dröja till åtminstone 2026 innan en kvinna kan bli FN:s första generalsekreterare.
– Det är en förlorad möjlighet som är gräslig och tragisk, sa Jean Krasno, ledare för gruppen Women SG, som försökt få en kvinna vald till posten.
– För kvinnor runt om i världen är det förfärligt, de har ingen röst.
Dagen efter António Guterres utnämnande meddelade dock FN att de utsett den tecknade figuren Wonder Woman till hedersambassadör, för "att stärka inflytandet hos kvinnor och flickor", vilket knappast mottogs med jubel av de som hoppats på en kvinnlig generalsekreterare.
Mot aborträtt och samkönade äktenskap
Som svar på kritiken har António Guterres jobbat hårt för att stärka bilden av sig själv som feminist. Han har sagt att en kvinna från ett utvecklingsland ska ersätta Jan Eliasson på posten som vice generalsekreterare och lyfter gärna fram sitt engagemang för jämställdhet under tiden som partiledare för Portugals socialistparti och som chef för UNHCR.
Den bilden har emellertid fläckats ordentligt efter att det framkommit att António Guterres arbetat aktivt mot aborträtten i Portugal och sagt att homosexualitet är onaturligt och en "mental störning".
António Guterres kommer från Lissabon i Portugal och är en starkt troende katolik. Han gick med i socialistpartiet, Partido Socialista, 1974 för att bekämpa diktaturregimen Etado Novo under nejlikerevolutionen.
Till en början såg socialistpartiet på hans katolska engagemang med misstro, men så småningom fick han flera ledande positioner. 1992 blev han partiledare och ledde oppositionen mot konservative Aníbal Cavaco Silva fram till segervalet tre år senare.
Under åren som premiärminister arbetade António Guterres aktivt emot både kvinnors aborträtt och samkönade äktenskap. När parlamentet 1998 föreslog ökad rätt till abort gick han emot förslaget, arrangerade en folkomröstning och engagerade sig på nej-sidan.
Var Antonio António Guterres står i frågan i dag är oklart. Inför utnämnandet till generalsekreterare ska inga frågor ha ställts om hans tidigare uttalanden eller abortmotstånd. Trots det ställer sig Margot Wallström bakom valet och säger att hon utgår från att han ändrat åsikter sedan 90-talet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag utgår från att han som ny generalsekreterare arbetar enligt FN-stadgan och efter de styrdokument som antagits av FN. Dit hör att man har respekt för alla människor oavsett sexuell läggning, tro eller kön. Och att man inte diskriminerar, säger hon till TT.
Sedan 2005 har António Guterres varit chef för FN:s flyktingorgan, UNHCR, där han beskrivit sig som feminist och infört kvotering för att öka representationen av kvinnor på chefsposition.
Många sätter också hopp till att António Guterres ska stärka FN:s roll i världspolitiken efter Ban Ki-moon, som anklagats för att ha varit allt för osynlig.
Bland annat Inga-Britt Ahlenius, tidigare undergeneralsekreterare för FN:s internrevision, som gått till hårt angrepp mot Ban Ki-moon, ser positivt på valet av António Guterres.
– I dag är FN helt frånvarande i de stora fredsuppdragen, i Mellanöstern bland annat, för att man inte har en generalsekreterare som stormakterna tycker är värd att samtala med. FN blir ett rundningsmärke. Men António Guterres kommer aldrig bli ett rundningsmärke, sa Inga-Britt Ahlenius till TT efter nomineringen.
En rad stora problem att hantera
Den nye generalsekreteraren har samtidigt en rad stora problem att hantera internt inom FN, flera direkt kopplade till jämställdhet och en allt starkare opposition mot vad som uppfattas som chauvinism inom organisationen. Inte minst efter skandalerna i Centralafrikanska republiken och Kongo, där FN:s fredsbevarande styrkor utsatt kvinnor och barn för omfattande sexövergrepp. Vilket organisationen försökte sopa under mattan när Anders Kompass anmälde saken.
Jämställdhetsproblemen går också mycket djupare än valet av generalsekreterare. Trots FN:s mål om en mer jämlik könsfördelning har andelen manliga chefer ökat det senaste decenniet, från 74 procent för tio år sedan till 79 procent manliga chefer i dag.
Och av säkerhetsrådets 15 medlemmar är för närvarande 14 herrar i slips. En slipsobalans som Sveriges feministiska regering dessutom bidrar till när vi nästa år skickar diplomaten Olof Skoog för att ta plats runt bordet.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.